Dak isolatie zonder onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een zolder die enkel als bergruimte kan gebruikt worden. Het heeft een oud onderdak die niet meer volledig wind en waterdicht is, bestaande uit een genre bruin papier dat hier en daar afbrokkelt. Het vervangen van het onderdak is financieel voor het ogenblik niet haalbaar. Ik ga nu glaswolisolatie van 18cm plaatsen op de zoldervloer.

Ik wens het dak stof en winddicht te maken. Ik ben van plan om hardboard van 18mm tegen de kepers te plaatsen en alles nog met tape af te dichten. Oorspronkelijk dacht ik de isolatie tussen de kepers te plaatsen maar na veel lezen in deze en andere forums is het duidelijk dat er dan spoedig condensatie problemen zal ontstaan die het dakbeginte zal aantasten en de verrotting ervan versnellen. Dan heb ik maar besloten voor een goede en goedkopere oplossing: de zoldervloer isoleren.

Ik ga voor de hardboard oplossing om het dak winddicht te maken. Ik ga van de veronderstelling uit dat indien er water door het dak komt dat het zichtbaar zal worden op het hardboard en dat ik dan gemakkelijk kan vastellen waar de pannen vervangen moeten worden. Ik veronderstel ook dat een zekere mate van vochtregulatie opgenomen wordt door de hardboard waardoor dat er minder watervorming plaatst vindt en dat daardoor de verrotting van de dakbalken vertraagd. Is dat een goede aanpak of hebben jullie een nog betere aanpak? Hardboard is niet duur en is gemakkelijk zelf te plaatsen.

Het kostplaatje is belangrijk. Hoe het best moet gebeuren is mij duidelijk maar al die oplossingen zijn kostbaar en ik zoek naar een oplossing die mij 5 a 10 jaar verder kan helpen, in de hoop dat ik dan later voor een volledige dakrenovatie ga.

Reacties

Nog even vermelden dat die hardboards aan de onderzijde van de kepers geplaatst zullen worden. De kepers zijn 9 cm diep en hebben een tussenafstand van ongeveer 35cm. Het hout blijkt behandeld te zijn geweest door de vorige eigenaar.

Beste,

 

Hardboard van 18mm tegen de kepers aan maken lijkt mij geen goed idee, en bovendien erg duur.

 

Je kan beter het isolatiemateriaal afdekken met plaatmateriaal (zeker als je glaswol wil gaan gebruiken!)

Als je platen van 18 mm gebruikt volstaan een viertal ondersteuningspaaltjes per vierkante meter.

 

Je krijgt hierdoor een beter functionerende isolatie, en je kan perfect de toestand van je dak opvolgen, en eventuele lekken herstellen.

 

Een latere dakrenovatie zal ook makkelijker uit te voeren zijn.

 

Dirk

Dirk,

 

Ik bedoelde 1,8mm dik. Of die van 1,2mm. Die platen kan ik bekomen aan 3 euro de vierkante meter. Ik zal ongeveer 100 m2 nodig hebben. Dat geeft me 300 euro. Ik heb glaswol met aluminium folie gekocht aan 5 euro de vierkante meter. Voor een zolldervloer oppervlakte van 65 m2 wat 325 euro geeft. Als ik voor dak renovatie ga en voor isolatie dan moet ik er 10x meer voor betalen wat financieel niet haalbaar is. Ik kan eventueel die hardboards niet plaatsen maar ik verkies er toch iets onder de kepers te plaatsen om mijn zolder zo proper mogelijk te houden.

"Hardboard bestaat uit natte houtvezels. Die worden uitgestrooid op een mat en samengeperst. Het water loopt daarbij weg langs een soort zeef onderaan, wat de achterkant een wafelmotief geeft""

Uit wat bestaat die onderteuningspaaltjes? Zijn dat blokken hout of bedoel je ijzeren paaltjes zoals voor valse vloeren? Als ik mijn zoldervloer kan terug hebben voor een 500 euro zal ik dat misschien overwegen in de nabije toekomst. Die paaltjes interesseren mij wel. Ik dacht aan houten blokjes te plaatsen met balken erop en dan afwerken met OSB platen. Dat zou echter niet voor nu zijn. Extra opbergruimte is welkom maar het mag mij geen fortuin kosten. Ik heb een kelder die mij reeds uit de nood helpt.

kerollo

spijtig dat je je isolatiemateriaal al gekocht hebt, want die alufolie is weggegooid geld.

ik zou absoluut een dampscherm aanbevelen.  die alufolie werkt niet, tenzij je de verschillende panden onderling aan elkaar kleeft, wat mij quasi ondoenbaar lijkt, aangezien je alufolie naar de warme kant (onderkant) moet liggen.

hans d

Hallo Kerollo

2 jaar geleden stond ik voor hetzelfde probleem. Voor je verder gaat lijkt het me een goed idee eerst eens je onderdak te inspecteren. Sla eens een 5 duim nagel of grote nagel met 1 slag in het houtwerk (dwarsbalken en kepers) en probeer hem er dan uit te trekken met je hand. Als je ziet dat het een beetje broos is, dan is het misschien een goed idee je hout nogmaals te behandelen. Kijk ook eens naar minuscule gaatjes en eventuele witte vochtvlekken. Er bestaan verschillende manieren om je dak te isoleren en tevens de stevigheid te bevorderen. Kijk is online bij de fabricanten en je vind zeker de ideale oplossing. Purschuim is er 1 van. Niet de meest ecologische manier maar het is waterwerend, bevorderd de stevigheid en het kruipt tot in het kleinste gaatje.

Dat bruine papier dat afbrokkeld had ik ook, dit noemt menuserite en in mijn geval zat er asbest in. Dit was ik teweten gekomen nadat ik heel m'n dak in containers gestoken had zonder masker. Niet echt slim dus. Echt klote materiaal zou ik zeggen. Je kan het oplappen met Biplex maar dit is maar tijdelijk.

Good luck!

domi

je zou dus het ene klotemateriaal (asbest) vervangen door een ander klotemateriaal (PUR)?  lijkt mij niet zo verstandig!  PUR is niet alleen giftig, 't is ook een makkelijk brandbaar materiaal, niet ideaal voor een dak zou ik zeggen.

dat afbrokkelend papier is zeker geen menuiserite, eerder een soort teerpapier zoals ze vroeger wel meer gebruikten.  maar zeker ook geen goed onderdak.

hans d

 

Mijn fout... toen ik bruin afbrokkelend las kreeg ik even flashbacks over wat een teringzooi er onder mijn dak zat. Ja Pur heeft ook zn nadelen en dat het brandbaar is, is zeker een groot nadeel.

Geen PUR inderdaad. Ik heb bewust voor glaswol gekozen.

Ik kan nog altijd de dampdichte folie kopen en plaatsen. Die alufolie komt standard met de glaswol. Geen cent extra in theorie.

Als het teerpapier is mag dat nog een tijdje blijven hangen.

Ik dacht dat menuiserite harde platen zijn/waren. Ik denk een vals plafond te hebben van die soorten plaaten. En onder de trappenhal, maar hier is het licht gebogen en is het dus misschien geen menuiserite.

inderdaad, menuiserite is een harde plaat, en naargelang de ouderdom zit er al dan niet asbest in.  maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat men dat binnen gebruikt zou hebben.

ik zou je ook aanraden om een dampscherm te plaatsen op de vloer, en dan de rollen er op te leggen, met de folie naar beneden!

hans d