Opbrengst zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe zit het bij jullie met de opbrengst dit jaar?
Ik heb nu reeds 50 KW/u meer dan voorspeld en ik ben pas eind december de kalender rond.
Nochthans dit jaar was er veel sneeuw en augustus was er geen goed weer.

Ik heb een installatie van 24x180 KW/u met een geschatte opbrengst van 3850KW/u. Nu dus 3900 opbrengst.

Reacties

Johan,

Voor zover ik de toekomst kan voorspellen zal de opbrengst dit jaar zo'n 3% lager zijn dan vorig jaar. ttz ca 3400kwh dit jaar vergeleken bij 3522kwh voor een installatie van 3150wp.

He,

 

Kan er mij iemand in detail vertellen hoeveel opbrengst er is per maand (aantal geproduceerde KW per geinst WP), heb nl intresse in hoeveel opbrengst er is tijdens de wintermaanden.

 

Zou een warmtelamp van 150W willen laten branden in de voliere tijdens de wintermaanden (dag en nacht of evt enkel tijdens de dag), beschik over meerdere batterijen (van 105Ah) om eventueel de energie tijdelijk op te slagen.

mvg Marc

 

Johan,

je moet rekening houden met de 85% regel, dwz. 1WP geeft zo'n 85% aan electriciteit

1000WP geeft dus in principe in Belgie zo'n 850 kWu

die 85% is het gemiddelde waarmee bijna de ganse belgische zonnepaneleninstallateurs industrie mee rekent.

't is een gemiddelde en het ene jaar zal je zien dat je sneller aan de GSC's komt en het andere jaar het trager gaat.

Sommige installateurs passen natuurlijk hun gemiddelde opbrengst percentage aan aan de omstandigheden: niet zo perfecte Z ligging, mogelijke schaduw in ochtend- of avondzon, etc.

't is natuurlijk altijd fijn om te merken dat een installateur met gemak de vooropgestelde belofte van de installateur waarmaakt !

nog even vergeten te melden ivm de opbrengst in de winter.... mijn installatie van 2500WP geeft op goeie zonnige winterdagen zo'n 1 à 2 kWh. Soms eens een uitschieter naar 3kWh maar dan is het wel een supergoede dag.

Dat hoeft niet noodzakelijk een warme dag te zijn maar echt zonnig zonder enige vorm van bewolking.

Voor jouw installatie ga je op goede zonnige dagen misschien 3-4 kWh halen.

Maar opgelet, als het een beetje tegenzit heb je voor een ganse wintermaand met veel bewolkt weer maar misschien 10 kWh in totaal.

In een gans jaar wordt natuurlijk de heel magere opbrengst van de wintermaanden goedgemaakt door de zomermaanden.

"heb nl intresse in hoeveel opbrengst er is tijdens de wintermaanden"

ca 90kwh op de slechtste maand (december) voor een installatie van 3150wp

@trspitfire:

 

Wat betreft die batterijen. Als 105Ah zijn bij 12V dan heb je per batterij een 1.2kWh aan opslag.

 

Echter, als het gewone lood-acid batterijen zijn kan je maar max. 20% gaan ontladen want anders ga je schade krijgen. Dwz dat je eigenlijk maar 0.252 kWh bruikbare opslag hebt per batterij. Per battrij kan uw lamp dan 1.68u branden. Tenzij het tractie batterijen zijn die je diep mag leeg trekken zonder dat ze problemen gaan geven.

Met de 14 Sanyo's HIT215, zijnde 3010 kwp, haalde ik de laatste 12 maanden 3010 kwh. Dat is toevallig 100%. Het jaar ervoor haalde ik net 99%. Deze panelen liggen er al van 20/12/2007. (stand was 5459kwh op 18/10/2009 en op 18/10/2010 is dit 8469kwh)

Mijn 17 Bisols van 215 kwp zijnde 3655 Kwp liggen er nog maar van 30 november 2009. Ik haal vandaag 3412 kwh zijnde 93.35%. Met nog een volle maand te gaan, hoop ik daar nog wat percentjes te kunnen aan toevoegen.

 

Alle panelen staan pal op het zuiden.

De Sanyo's staan op 't dak van 45° en hebben enkel zeer vroeg en zeer laat wat schaduw van een schouw.

De Bisols liggen deels op hetzelfde dak (6) en deels op een pergola (11) met een helling van zo'n 25° , dus iets nadeliger bij de lagere winterzon.

Er is dus m.i. geen verschil qua totale opbrengst tussen de dure Japanse panelen met HIT-cellen en de goedkopere Chinese panelen met Q-cells.

(Wel zijn de Sanyo's kleiner qua oppervlakte en je kan er dus meer van leggen op dezelfde oppervlakte. Per cm² cel brengen ze dus meer op)

 

Gr

 @ Bert,

Het klopt  dat lood batterijen sneller slijten als ze onderworpen worden aan diepe ontladingscyclussen maar de huidige generatie lood batterijen  mag je volgens mij wel meer ontladen dan 20%. Afhankelijk van het type kunnen deze tot 50% (en sommige zelfs 80%) ontladen worden.