combinatie van verwarmingssystemen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een redelijk grote woning van ongeveer 360 m2 bewoonbare oppervlakte, en dit in 2 verdiepen.
Wij zelf leven op het verdiep en deze is volledig voorzien van vloerverwarming.
de benedenverdieping werk met radiatoren.
Ook hebben wij zwaar geïsoleerd. bvb dak 40 cm rockwool
Wij verwarmen nu met een condensatieketel op stookolie.
Daar wij binnenkort een nieuwe schuur gaan bouwen zijn wij aan het uitkijken als het niet haalbaar zou zijn om daar een ruimte in te voorzien om een extra stookinstallatie op houtblokken te plaatsen die kan samenwerken met de stookolieketel als we geen tijd hebben om hout te vullen; (winterverlof of drukke werkagenda).

Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben ?

Bedankt

Chris

Reacties

gewoon een voorrangsregeling, meer heb je niet nodig. de stookolieketel zal dan pas aanslaan als de houtketel niks meer geeft.

hans d

Eens zien bij www.solarbayer.de , onder "hydraulikschemen" vindt je tal van combinatiesen installatieschema's. Zelfs een combinatie met zonneboiler en houtkachel en stookolie vindt je daar terug...

Wel een opslagvat voorzien (500 tot 1000L) om de warmte van je stookketel op hout wat te bufferen; zo moet je maar eens per dag je houtketel opstoken... En die firma heeft zowat alles in huis wat betreft buffervaten ("puffer" in het Duits).

In Duitsland zijn Solarbayer en vooral Orlan goede merken van stookketels op hout. Ik vond die op artenergy.de, op solarbayer.de, en zelfs nieuw op eBay!!! Een 2200 Euro kost dat. Als je kosteloos bij hout komt, dan zeker doen!!!

Heeft er iemand een idee of er buffervaten (750l - 1000l) bestaan die lager zijn van hoogte dan de gangbare 200cm of 220cm? Of is het sowieso af te raden een buffer eerder horizontaal te maken dan verticaal (ivm gelaagdheid). Het idee is het aansluiten van een CV-haard/houtketel/... in combinatie met een klassieke ketel (gas/mazout) eventueel ondersteund door de zon (maar nog niet zeker). Een lage buffer zou ik in mijn kelder kunnen krijgen.

Zijn er in het algemeen merken van buffer aan te raden of is er geen groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken?

Is het zo dat een buffer voorzien voor solar kan afgetrokken worden van de belastingen ook als de zonnepalen pas in een latere fase gezet worden?

De latento XXL is 175cm hoog en heeft een inhoud van 500l. Je kan er zo 2 plaatsen en eventueel nog wat extra latentcellen aan toevoegen voor extra warmtecapaciteit. Wij overwegen dat ook om op zolder te plaatsen.

 

Mvg, Marc

 @Lucas Kobe

 

Best buffervat smal/hoog dan breed/laag, inderdaad zoals je zelf al aangaf, ivm gelaagdheid.

 

Er is wel wat prijsverschil tussen de merken, omdat er ook kwaliteitsverschil is (materiaaldiktes, isolatiediktes, isolatiemateriaal)

 

Zonneboiler kan je aftrekken van de belasting, en dan achteraf je collector aansluiten, en deze dan op zijn beurt inbrengen.

Waarom lees je niet de vorige reacties op de oorspronkelijke vraag??? Dan zou je al geweten hebben dat www.solarbayer.de specialist is van buffervaten in alle soorten en technieken... en voordelig is. Ik ben nu speciaal gaan kijken en vind er bij de SPS-vaten eentje van 800L van 190cm hoog!!! Als dit nog te hoog is dan koppel je er 2 van 500L in serie: die meten maar 172cm. Ze bestaan met 1 of 2 spiralen. Die laatste kost nog geen 1000Euro. Duitse kwaliteit!
En deze SPS-reeks heeft een extreem goede gelaagdheid!

zie de link: www.solarbayer.de/Schichtleitspeicher-SPS.html

 Carol,

 

We zitten hier niet om een bepaald merk te pushen, zoals jij wel probeert te doen.

Probeer zo neutraal mogelijk info, of eigen ervaringen mee te geven.

En over je Duitse kwaliteit: je moet gewoon vergelijken wat je koopt, zien of de isolatie evenwaardig is,...

allen,

 

als je nog een aanbieder wil van buffervaten: hellmann, ook duits

ik heb ook een vraag: 1 warmtepomp op 2 buffervaten aansluiten: moeten ze elk een warmtewisselaar hebben?

ww is nodig om niet heel de cv op glycol te moeten zetten

zou het lukken als er één een ww heeft, en het tweede vat staat parallel met het eerste?

(er is een redelijk verschil in prijs met of zonder ww)

iemand ervaring?

 

mvg

Beste Karelc,

Ik weet niet wat jouw bedoeling is met de extra buffer. Mij is verteld dat het bijna altijd beter is met één moeder-buffer te werken (in jouw geval met warmtewisselaar) en een tweede backup-buffer (kan in jouw geval een eenvoudige zijn, zonder warmtewisselaar). Je kan dan overpompen van de ene naar de andere en terug eventueel.

De belading van twee buffers tegelijkertijd geeft nogal eens problemen. Je moet al quasi dezelfde leidinglengte en parcours hebben zoniet riskeer je een ongelijkmatige belading en/of ontlading. Ik vermoed dat je dat allemaal kan uitbalanceren maar het geeft toch mogelijk wat extra problemen.

Bemerking hierbij: Als je kiest voor overpompen tussen de buffers heb je natuurlijk extra pompen en wat sturing nodig wat het ook allemaal wat duurder maakt.

 @Karelc, Lucas Kobe 1

 

Je kan dan inderdaad werken met 1 vat met de warmtewiselaars, en daar parallel een bijkomende buffer aan. Op die manier creer je eigenlijk een dubbel zo grote buffer. Als je de twee dan op verschillende plaatsen, perfect horizontaal met elkaar verbindt, werkt dit perfect, en blijft ook je gelaagdheid bewaard.

Zie onderstaande link, hoe wij het gedaan hebben: 1 boiler, op temperatuur gebracht door zonnecollector en combi hout/pelletketel, en anderzijds hieraan ook de verbruikers gekoppeld, nl. CV en sanitair water. Parallel staat dan eigenlijk gewoon een leeg vat, om de hoeveelheid buffer te vergroten (op foto nog zonder isolatie). Buffers zijn dood water, sanitair is inox warmtewisselaar in doorstroming.

i200.photobucket.com/albums/aa124/Limburg11221/IMG_6846.jpg

en binnenkort is er ook een 1055lt latento leverbaar, zelfde hoogte als de 500lt.

Beste,

Ik heb deze week contact gehad met de Federale overheid in verband met de belastingsvermindering op buffervat en/of zonnepanelen.

Idee was: als je installatie een buffervat vereist, opteren voor een buffervat met solar-mogelijkheid (ipv gewoon buffervat) om dit te kunnen aftrekken van belastingen (in het kader van zonne-energie) + mogelijk (maar niet zeker) in een latere fase zonnepanelen plaatsen op dit buffervat. De mevrouw van de FOD Financieën was formeel. Indien er aftrek gewenst is, dan moet de buffer geplaatst worden met minstens 1 werkend zonnepaneel erop. Zoniet: geen aftrek. Het toevoegen van extra panelen later mag wel.

Ik vermoed dat als de aansluiting van de buffer en de aansluiting zonnepanelen op mekaar aansluiten dat er dan geen probleem is maar enkele jaren tussen laten is zeker niet toegestaan.

Of het gaat opgemerkt worden door de administratie, moest je het wel doen, is een andere zaak (en een andere discussie) :-).