aardgas versus warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op dit moment werkt alles in onze woning, gebouwd in 1996, op electriciteit.
Het warm water wordt aangemaakt met electrische boilers, de verwarming in de badkamer en de slaapkamers op directe electrische verwarming en de leefruimten worden opgewarmd met electrische accumulatie kachels.
Onze electriciteits kosten swingen dan ook de pan uit.
Wat nu?
Overgaan naar een volledige installatie op aardgas? Kan sinds vorig jaar daar er aardgas is gelegd in de straat.
Of alles overschakelen op warmtepompen? Een lucht/water pomp voor het genereren van warmwater en een lucht/lucht pomp voor de verwarming. (vloerverwarming is niet mogelijk).
Wie heeft er raad over vnl de warmtepompen?

Reacties

WP is perfect op voorwaarde dat je deze woning deftig wil isoleren

anders echt niet haalbaar (tegen deftig verbruik) volgens mij

 

 

Woning van 1996, waarschijnlijk dus niet zo goed geisoleerd als nu.... gezien de hoge kost van warmtepompinstallaties.... is het misschien beter van eerst flink te isoleren.

Met flink isoleren zijn er onmiddellijk 2 kostenbesparende ingrepen verwezenlijkt:

1. er moet minder energie verspilt worden om te verwarmen dus het huidige electriciteitsgebruik daalt fors

2. een toekomstige vervanging naar aardgas toe zal goedkoper zijn omdat er een kleiner vermogen moet geinstalleerd worden.

 

In verband een WP in winter.... zeker niet vergeten dat het gaat over een (buiten)lucht/(binnen)water of (binnenlucht) warmtepomp

Ik wil hiermee benadrukken dat een WP de warmte onttrekt aan de buitenlucht en ze overbrengt op water of lucht aan de binnenzijde van het huis.

Bijgevolg zal in een koude(re) winter de buitenlucht te koud zijn, kan er zelfs schade aan de buitenunit voorkomen door de vrieskou en daarom zijn die buitenunits uitgerust met een electrische weerstand om de lucht te verwarmen. Diezelfde opgewarmde lucht wordt dan door de WP naar binnen getrokken.

Of je op die manier dan veel electriciteit bespaart is maar de vraag.

Met een geothermische WP of met aardwarmtewisselaar vermijdt je die extra electrische weerstand.