Salespitch or not? Zonneboiler voor vloerverwarming in combinatie met Gascondensatie ketel bij woning K<20

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Zoals je in vorige posts hebt kunnen zien willen we zo passief mogelijk bouwen, K waarde van onder de 20 en een zo laag mogelijk E-peil.
Ik heb hier al uren alle topics bekeken en heb ontzettend veel bijgeleerd, maar ik heb nog een aantal vragen.
Deze post gaat over onze energie, meer specifiek voor sanitair warm water en verwarming.

Na veel opzoekingswerk kwamen we tot volgende conclusies mbt energie:
1. de investeringskost zo laag mogelijk houden bij de bouw --> lening (wel investeren in buitenschil)
2. de mogelijkheid tot toevoeging van extra energiebron zoals warmtepomp op termijn. Vandaag ben ik nog niet overtuigd van het rendement en investeringskost. Binnen een paar jaar na wat sparen kunnen we deze investering wel overwegen.

3. energiebron 1 : gascondensatie ketel
4. energiebron 2 : zonneboiler
5. verwarmingselementen : vloerverwarming --> lage temp verwarming (interessant voor toevoeging van bv warmtepomp op termijn

En het is nu net die zonneboiler waar ik na (deze week al 12 uur op de biss beurs vertoefd) informeren meer en meer verward geraak.
Ik had die zonneboiler graag gebruikt voor zowel mijn sanitair warm water als mijn vloerverwarming. Als ik bij de verschillende leveranciers te rade ga krijg ik paradoxale informatie. Het is niet de bedoeling om hier de verschillende leveranciers te bespreken, indien geïnteresseerd kan ik die in een email wel geven.
De ene leverancier vind dit een zeer goede keuze, de andere lacht mij in feite uit. Waarom dat uitlachen?
Een zonneboiler zou interessant zijn voor sanitair warm water (heb ik zo’n 5M² pannelen voor nodig, we zijn maar met twee ) maar helemaal niet voor mijn vloerverwarming , daarvoor heb ik volgende uitleggen gekregen :
1. ik moet 140m² vloerverwarming leggen --> daarvoor heb ik een te groot oppervlak nodig aan zonnepanelen --> +12m² --> te hoge investeringskost volgens leverancier
2. de problematiek dat deze zonnepanelen met hun vloeistof te veel zouden gaan overhitten en daardoor zou mijn buffervat in feite gaan functioneren als afkoelingsvat, gevolg is dat de elektrische pompen continue zouden gaan werken en dus veel energie zouden verbruiken,..
3. aangezien ik een buffervat zou gebruiken om af te koelen zou dit betekenen dat ik zou moeten gaan overdimensioneren en spraken ze van een vat van +800liter !
4. hoe groter de zonneboiler hoe hoger de kost voor onderhoud ?
5. ...?

In feite sprak deze leverancier tegen zijn eigen winkel , zijnde dat hij in feite niet zoveel zou verdienen aan zijn voorgestelde oplossing, enkel condensatie ketel en 5m² zonnepanelen voor zonneboiler. Gevolg je begint toch te twijfelen aangezien je verwacht dat een verkoper zoveel mogelijk wil verdienen aan zijn klant. Of heb ik hier met een lone ranger te maken die eerlijk is?

Dus ik vraag mij af als jullie gelijkaardige boodschappen hebben gekregen, klopt het verhaal van deze leverancier dat een zonneboiler niet interessant is voor vloerverwarming?
Ik snap maar al te goed dat de zonneboiler in de koudste periode minder warmte zal produceren maar er resteren voldoende maanden om er toch gebruik van te maken ...

Als je dan weer naar andere leveranciers gaat dan vinden ze dit een goede oplossing, maar goed is dit een financiele salespitch of is het daadwerkelijk ook wel zo?

Zijn er mensen die voor gascondens + zonneboiler gekozen hebben voor sanitair en vloerverwarming, die ook tevreden zijn uiteraard, en ook met hun energiefactuur?

Alvast bedankt voor alle input !

the quest continues ;-)

Groetjes
Cumulus_libre

Reacties

Een document dat heel nuttig is voor een vergelijk met pro's en contra's is het volgende:

http://stroomop.be/downloads/items/Verwarmen_en_baden_in_een_passiefhui…

alsook dit document: http://stroomop.be/downloads/items/Ecologisch_verwarmen_in_een_PH_of_LE…

grote richtlijn:

"De grootte van de
zonne-boiler wordt bepaald aan de hand van het aantal gezinsleden en het gewenste
comfort of watergebruik. Voor een gezin van 4 à 6 personen volstaat een 300 liter boiler,
gecombineerd met 6m² vlakke-plaat-collectoren. Wordt meer comfort gewenst
(vb. baden ipv. douchen) dan kan voor een 400 liter boiler gekozen worden en
eventueel voor 8m² panelen. Als de verhouding van 1m² paneel voor 50 liter boilerinhoud
gerespecteerd wordt, dan wordt van ongeveer april tot oktober alle warm water door de
zon “geproduceerd”.

dus is er van november tot maart ook niet genoeg zon om een zonneboiler (continue) op te warmen. Bij sommige iets zonnige(re) dagen zal dat nog wel lukken om de temperatuur van het water omhoog te laten gaan.

Maar die warmte is enkel bruikbaar voor SWW want voor vloerverwarming heb je langere continu warmte nodig.

ivm je opmerking: "1. ik moet 140m² vloerverwarming leggen --> daarvoor heb ik een te groot oppervlak nodig aan zonnepanelen --> +12m² --> te hoge investeringskost volgens leverancier"

eigenlijk klopt dat wel als je echt vloerverwarming wil laten opwarmen door de zon.... in hartje winter zullen je zonnepanelen echt niet genoeg energie leveren ook al zijn het 12m²

"2. de problematiek dat deze zonnepanelen met hun vloeistof te veel zouden gaan overhitten en daardoor zou mijn buffervat in feite gaan functioneren als afkoelingsvat, gevolg is dat de elektrische pompen continue zouden gaan werken en dus veel energie zouden verbruiken,.."

==> er bestaan ook zonneboiler/buffersystemen die met leegloop werken. Hierbij wordt om problemen bij oververhitting of vrieskou te voorkomen de vloeistof uit de panelen gehaald. Bijgevolg zal de buffer ook nooit warmer worden dan zo'n 90° (in de zomer) of kunnen de panelen in de winter niet kapotvriezen. Deze zonne-installatie heeft ook minder onderdelen omdat er geen expansievaten etc. voor de anders gebruikte warmtetransportvloeistof glycol nodig is.

of om het anders te zeggen: het is niet omdat je overdimensioneerd je ook kan verwarmen met zonne-energie. De zon kan op sommige dagen bijdragen tot het opwarmen van de buffer in de winter. Daarnaast zal er extra energie nodig zijn voor de vloerverwarming, bv. de gascondensatieketel zoals je zelf aangeeft.

 

 

 

Cumulus_libre,

U spreekt zelf van de investeringen zo laag mogelijk te houden. 

Gaan bijkomende investeringen in zonne-energie iets opbrengen? U zegt zelf dat de zon weinig energie zal leveren op het ogenblik dat het huis moet worden verwarmd. Met een K<20 is er reeds minder verwarming nodig, en wordt er soms overgeïnvesteerd.

 

Voor het sanitair water hangt veel van uw verbruik af. U zijt maar met twee. Wij zelf zijn kleinverbruikers (twee huisgezinnen, 3 personen waarvan één elke dag een douche neemt.) Ons verbruik ligt ergens bij 0,6 m³ gas per dag, hetgeen overeenkomt met iets meer dan 100 liters warm water per dag. Van de 100 euro per jaar zou men met een zonneboiler ongeveer 60% of 60 euro kunnen uitsparen. Voor een jaarlijkse winst van 60 euro kan men zich geen enkele bijkomende investering veroorloven. En zou de ecologie ermee gebaat zijn? Soms wordt de naverwarming van de zonneboiler langs elektrische weg verzekerd. Dan is alle ecologische winst so wie so weg.

cumulus_libre

alles begint met je eigen doelstellingen, wil je zo weinig mogelijk fossiele energie gebruiken, of wil je zo goedkoop mogelijk verwarmen? 

grote oppervlaktes zonnepanelen hebben inderdaad in de meeste gevallen maar beperkt nut, in de zomer heb je teveel warmte die dan verloren gaat, en dat is zonde van je centjes, en in onze sombere winters zal de opbrengst dan ook maar beperkt zijn. als je al die richting zou uitgaan, is het van belang de panelen recht genoeg te zetten, ik zou van 60° tot 70° niet terugschrikken. het zorgt voor een optimale lichtinval in de winter, en een slechtere in de zomer, maar dan heb je toch aanbod in overvloed.

ook heel belangrijk is het type buffervat of boiler dat je gebruikt. stratificatieboilers (gelaagde opslag) zijn absoluut aan te raden. voordeel is dat zij (meestal) hun warm water in doorstroom maken en dat ze van boven naar onder laden, je krijgt dus sneller hogere temperaturen bovenaan in de boiler. ook voldoende inhoud is een must, met een goeie stratificatieboiler kan je gerust 1500lt nemen met 10m² zonnepanelen (of minder), ik kan je verzekeren dat dat perfect werkt. voordeel is dat je in de zomer een grote buffercapaciteit hebt die maakt dat je het een paar weken kan uitzingen met rotweer. in de winter in minder goede omstandigheden zal je nooit voldoende warm water hebben, je zal altijd moeten naverwarmen. maar je kan wel veel meer water opslaan op een lagere temperatuur, die je dan voor de vloerverwarming kan gebruiken.

het voordeel is dat de meerprijs voor een grotere boiler veel kleiner is dan die voor 10 a 20m² extra zonnepanelen, want als je de hier aangehaalde regels zou volgen zou je met een 1500 lt boiler 30 m² panelen moeten leggen. en je gaat uiteraard je vloer niet v erwarmen met de boiler, maar gebruik maken van verwarmingsondersteuning. hierbij gaat een gewone delta T regeling de temperatuur meten in het buffervat en die van de terugloop van de vloerverwarming. is de buffer minstens een graad of 3 warmer dan de vloer, gaat de tezrugloop van de vloer door de buffer en neemt zo het warmere water mee uit de boiler. is die watert° toch nog niet hoog genoeg, zal de ketel nog wat bijverwarmen. voordeel is dat de meerkost heirvoor beperkt is (driewegjlep en regeling, hooguit 150 €).  het spreekt vanzelf dat je het bovenste deel van de buffer vrijwaart voor het sanitair.

of dat met de huidige prijzen economisch rendabel is? nee, allicht niet. en binnen 10 jaar, wie weet?

wat een paar van die opmerkingen betreft:

<< de problematiek dat deze zonnepanelen met hun vloeistof te veel zouden gaan overhitten en daardoor zou mijn buffervat in feite gaan functioneren als afkoelingsvat, gevolg is dat de elektrische pompen continue zouden gaan werken en dus veel energie zouden verbruiken,.. >>

ik begrijp hier het verschil niet tussen de boiler opwarmen, of de panelen koelen, dat gaat altijd samen. anders zou je nooit warm water krijgen in de boiler.

<<   aangezien ik een buffervat zou gebruiken om af te koelen zou dit betekenen dat ik zou moeten gaan overdimensioneren en spraken ze van een vat van +800liter !  >>

nog zo'n rare opmerking, hoe groter je buffervat, hoe meer warm water. en ik dacht dat dat nu net de bedoeling was van thermische zonneënergie, zoveel mogelijk warm water maken.

<<   hoe groter de zonneboiler hoe hoger de kost voor onderhoud ?  >>

dat klopt allicht bij auto's, maar een expansievat of veiligheidsklep van een grote boiler controleren duurt niet langer dan bij een kleine boiler, net zo min als een staaltje nemen van de glycol. lijkt mij ook een vreemd argument.

hans d

 Hallo Hans, 

 

thx voor je geweldige input, maar ik ga het nog een paar keer goed moeten lezen ;-) mijn eerste feedback alvast op je drie laatste opmerkingen :

Eerst en vooral dat zijn niet mijn standpunten maar die van de leverancier... maar ik loop die drie eventjes door met je :

 

<< de problematiek dat deze zonnepanelen met hun vloeistof te veel zouden gaan overhitten en daardoor zou mijn buffervat in feite gaan functioneren als afkoelingsvat, gevolg is dat de elektrische pompen continue zouden gaan werken en dus veel energie zouden verbruiken,.. >>
ik begrijp hier het verschil niet tussen de boiler opwarmen, of de panelen koelen, dat gaat altijd samen. anders zou je nooit warm water krijgen in de boiler.

idd klopt als je het zo bekijkt, maar hij ging uit van het principe dat de koelvloeistof voortdurend zou moeten rondgepompt worden zelfs als de temp in mijn buffervat hoog genoeg was...

<<   aangezien ik een buffervat zou gebruiken om af te koelen zou dit betekenen dat ik zou moeten gaan overdimensioneren en spraken ze van een vat van +800liter !  >>
nog zo'n rare opmerking, hoe groter je buffervat, hoe meer warm water. en ik dacht dat dat nu net de bedoeling was van thermische zonneënergie, zoveel mogelijk warm water maken.

idd, maar de leverancier zei dat  je temp niet hoger dan 70° mocht zijn aangezien je vloeistoftemp niet hoger mag zijn om oververhitting te voorkomen, gevolg een buffervat van 300L zou sneller hogere temp halen, en een groter vat minder, waardoor je de te hoge vloeistoftemp daar zou kunnen afkoelen, of maw zoals je zelf opmerkte zijn warmte afgeven, vb vat 300L die 70° heeft en vloeistof van zonneboiler ook 70°, waar kun je de extra warmte die je zonneboiler in de vloeistof steekt aan afgeven, soit ik zou zeggen leegloop maar hij zei groter buffervat..

<<   hoe groter de zonneboiler hoe hoger de kost voor onderhoud ?  >>
dat klopt allicht bij auto's, maar een expansievat of veiligheidsklep van een grote boiler controleren duurt niet langer dan bij een kleine boiler, net zo min als een staaltje nemen van de glycol. lijkt mij ook een vreemd argument.

de leverancier hier had het hier niet over de buffer maar over de zonnepanelen van de zonneboiler, de glycerol vervangen, etc...

Algemeen kan ik hier vermelden dat ik eerst verschillende ander energie methodes heb bekeken zoals warmtepompen , pelletkachels, speksteenkachels, de zonneboiler leek mij altijd interessant als aanvulling , maar toen de eerste manieren afvielen voor ons (en ik wik mijn woorden alles zal afhangen van het budget dat we nog zullen over hebben, en ik ben overtuigd van pelletkachels, alsook van speksteenkachels alleen moet het passen in je concept, iemand die 12 uur niet thuis is etc... pelletkachel  interessanter als je aanvoervat ook kunt installeren, en relatieve hoge kostprijs, ik hoor ook nog veel verbrandingsproblemen daar... dat heb ik hier ook goed kunnen nalezen) beiden afh van hout...

Vandaar dat ik de zonneboiler als een goede optie vond , de overige bronnen (zoals boven aangehaald) laat ik achterwege maar ik combineer het met gascondensketel, tot de bovenstaande technologieën (als warmtepomp) volledig op punt staan.

En ik merk veel goede wil in de industrie maar om eerlijk te zijn ik vermoed dat er nog heel veel marge tot verbetering is, velen geven dat ook toe, neem er dan nog eens een onzekere financiele toekomst bij, dan kies ik liever voor mijn buitenschil van de woning. 

Filosofie van onze levensstijl , zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen verbruiken, zonder zelf onze vingers te verbranden, de bedoeling is dat we er kunnen blijven wonen en niet dat we binnen twintig jaar moeten zeggen, ja we woonden heel ecologisch, maar eentje is zijn werk kwijtgespeeld aan de crisis en we konden de lening niet meer afbetalen omdat onze warmtepomp te duur was.. 

Neen dan zeggen we liever , zo veel mogelijk investeren in isolatie en luchtdichtheid in het begin en alles voorzien om groenere oplossingen als energiebron te kunnen integreren naar een latere fase toe, liever wat sparen dan een zware lening af te betalen.... 

ik vind ook niet dat alles er van de eerste keer moet zijn, je woning en energieverbruik worden altijd groener , net als je tuin, dat duurt ook een tiental jaar voor je tuin volwassen is, ... 

 

Nog een algemene opmerking : ik heb deze week al 11-12 uur op de biss beurs vertoefd met mijn vriendin, we vertrekken straks weer, heel interessante info die we krijgen, tot we met de bouwfirma's babbelen uit interesse, velen hoor ik nog enkel spreken over traditionele bouw die net aan de normen voldoen, als ik hen aankaart dat ik scherper dan de normen wil gaan , dan hoor ik ze allemaal in koor : geen probleem mijnheer, we zorgen voor een scherp E peil door een warmtepomp voor u te installeren,... en geloven echt in hun eigen prietpraat, er zal nog heel veel moeten veranderen om de doelstellingen van 2020 te halen. En dan heb ik het vnl over de bouwfirma's en helemaal niet over de energie leveranciers, daar gebeurt er heel veel. En ik snap wel dat het een conservatieve sector is die zijn inspanningen doet (maar enkel van pur naar een paar cm meer glaswol isolatie overstappen ... ), persoonlijk vind ik dat het sneller mag ;-)

Sommigen zie ik nog zo voor me staan en me uitlachen: een passieve woning mijnheer , veel succes (cynisch dan)

 

Vandaar dat ik ook zo hard in dit type forum als ecobouwers geloof aangezien je als jan modaal (zoals mezelf) heel veel neutrale info kan opdoen. Ik snap dat ik vooral aan de receiving end sta ;-) maar ik hoop met de tijd ook mijn steentje te kunnen bijdragen. 

groeten,

cumulus_libre

Ik het het hier al vaak gezegd ....

 

Een zonneboiler is een prachtig staaltje van techniek .. ideaal om een groot deel van het jaar je sanitair water van warmte te voorzien...

 

Maar een (bijna) Passiefhuis er mee trachten te verwarmen is zowel ecologisch als economisch niet erg zinvol.

 

Als de zon schijnt tijdens het PH stookseizoen, dan zorgen je ramen er voor dat de woning op temperatuur blijft, en heb je dus geen extra vloerverwarming nodig.

 

Een bijna PH met een grote oppervlakte zonnnecollectoren gaat naar mijn mening evenveel kosten dan een Full PH met een kleine collector voor het sanitaire warm water.

Je moet ook het aanzienlijke belastingvoordeel dat je krijgt bij de bouw van een PH mee in rekening brengen.

 

Dirk

 

Dirk heeft gelijk. Dergelijke installatie is economisch niet erg zinvol, zeker niet bij een gezin van 2 personen. Je investeert beter in meer isolatie, beter buitenschrijnwerk en luchtdichtheid. Heb je daar geen geld voor, dan heb je ook geen geld voor een dergelijke installatie.

Ik vind een zonneboiler een schitterend staaltje techniek, maar als verwarmingsondersteuning vind ik het (nu nog) te duur.

 

 

Dag Cumulus Libre,

Ik ben geen specialist op vlak van zonneboilers, maar ik snuister zelf wal wat rond op het net omdat mijn dochter bouwplannen heeft en ook aan een zonneboiler denkt.

Wat ik wel wil meedelen is mijn ervaring op vlak van energiebesparing.

Ik heb zelf  25 jaar geleden gebouwd. Toen was er nog geen sprake van subsidies, zonnepanelen etc...

Wel heb ik als zelfbouwer geen kosten gespaard op isolatie.

6 cm kurk onder de vloer(verwarming). 8 cm styrofoam in de buitengevel. Overal driedubbele beglazing.  20 cm rotswol onder het dak. Alle binnenmuren opgetrokken uit argexblokken. Huis perfect naar het zuiden geörienteerd. Veel glasoppervlak naar de zuidkant gericht.

Door de zoninstraling en de betonmassa van de vloerverwarming win ik veel warmte in het voor- en najaar. Ik heb nog geen moment spijt van mijn investeringen destijds.

Ook ik overwoog destijds om een warmtepomp te installeren en te koppelen op de verwarming. Dit heb ik niet gedaan. De reden is dat we voordat we zelf bouwden een nieuwbouw huurden die voorzien was van luchtverwarming en waarbij ook een warmtepomp geïnstalleerd was. ( lucht /freon)

De grote miserie met een warmtepomp is het constante lawaai dat die veroorzaakt. Als je een immense tuin hebt en je kan ze helemaal achter in de tuin plaatsen heb je er zelf geen last van. ( In 't slechtste geval je buren...) Isoleren van de omkasting is "bullshit" Het ding blijft lawaai maken. Gelukkig konden we de pomp uitschakelen naar eigen goeddunken. En dat gebeurde ook regelmatig als we 's avonds rustig in de zetel zaten en het lawaai weer maar eens op de zenuwen werkte.

Een windmolen was het alternatief, maar dat is dan weer gestruikeld over het feit dat ik geen bouwvergunning daarvoor vast kreeg.

Voor mijn dochter ben ik nu aan het uitzoeken of een mini warmtekracht koppeling gecombineerd met de vloerverwarming haalbaar is.

grts.

vince01

Hallo,

Ik heb net een 1000 liter stratificerende tank geleverd gekregen, merk Tisun , type Proclean PC1000S.

In de toekomst moeten daar zonnecollectoren op komen, voorlopig ( bouwfase ) enkel opgewarmd door een Junkers Cerapur Smart 14-2 die tussen 3,3 en 12 kW kan leveren. Ik heb twee acute vragen:

- Het draait uit dat het ingebouwd expansievat van de Junkers , 10 liter, niet groot genoeg is om de thermische expansie van die 1000 liter op te vangen. Wat zou ik daar dan wel op moeten plaatsen? Men spreekt van 80 liter expansievat, maar ik zit nogal beperkt in ruimte in wat nog overblijft van de technische ruimte, na het plaatsen van de tank.

- Ik wil de Junkers door de loodgieter laten instellen op z'n meest efficiente werkingspunt, tussen 3,3kW en 12 kW, ik denk dus ergens rond het midden van z'n bereik, maar is dat wel het meest energiezuinig werkingspunt? De loodgieter steld voor op 3,3 kW vast in te stellen. ( de warmtevraag van onze woning is berekent  in wintercondities gemiddeld iets minder dan 2 kW ( is een extra geisoleerde woning). Er  is enkel sanitair warm water productie en naverwarming van de balansventilatie inblaaslucht.

c_l

ik probeer zo bondig mogelijk op enkele opmerkingen te antwoorden:

thermische zonnepanelen en glycol voor zonnesystemen kunnen probleemloos 200° aan, er is dus niet echt een reden om het medium de hele tijd rond te pompen. integendeel zou ik zeggen, dat is puur verloren energie. en daar komt nog bij dat dat levensgevaarlijk is. het is geen kunst om je boiler op te warmen tot meer dan 100°, maar de risicos als er iets mis gaat! dus zeker stilzetten bij te hoge t°.  en in normale omstandigheden verouderen de moderne antivriesmiddelen maar heel langzaam, 10 jaar zal in principe geen probleem zijn.

zonneboiler is mooi, maar je zal toch nog een andere energiebron nodig hebben. en dan is biomassa (hout of pellet) een goede combinatie.  een pelletsketeltje kost wel wat meer dan een cv ketel op gas, maar er zijn toch nog betaalbare oplossingen, hangt natuurlijk van het beschikbare budget af.  speksteen is m.i. geen goede oplossing voor LEW, want geeft teveel warmte af in de ruimte en leidt al snel tot oververhitting.

als je beurzen wil bezoeken, begin november heb je hout en groen wonen in antwerpen, daar vindt je meer exposanten die overtuigd zijn dat isoleren zinvol is.

hans d

dirk

ik zouhierbij toch een bemerking willen maken. verwarmen met de zon is inderdaad niet mogelijk, ook niet voor een PH. maar mijn zoon verwarmd zijn huis toch met een zonneboiler en voorlopig het ontbrekende deel elektrisch. en hij had vorig jaar een totaal elektriciteitsverbruik van een goeie 3000 kWh, gezin van 3 personen. toch niet slecht denk ik dan. en met de buffercapaciteit te verhogen kunnen we dat allicht nog wat verbeteren. ter info, nu 500lt stratificatiebuffer en 7.5 m² zonnepanelen! dus toch niet zo'n grote investering.

ikzelf in mijn matig geïsoleerde woning (5 appartementen, 350 m² verwarmd oppervlak) heb de vorige dagen zolang het voldoende licht was alles met de zon verwarmd, maar ik heb wel een 20 m² panelen staan.

hans d

vince01

dan zal je wel een WP van masser gehoord hebben.  er zijn echt wel WP's die niet meer geluid dan een koelkast maken. overigens kan je zo'n lawaaierig toestel wel dempen, kwestie van de juiste techniek toe te passen.

hans d

Hallo Hans en vince,

 

thx voor jullie feedback !

@hans : verandert je zoon de hellingshoek van de pannelen tijdens overgang zomer winter? 30/70° of niet?

onze hellingsgraad zal maar 30° zijn, en ik vrees dat dat niet voldoende is om in de winter een mooi rendement te halen?

 

groetjes

Patrice

 

Bij een hellingshoek van 30° is het rendement in de winter niet zo heel slecht, alleen is de opbrengst in de zomer in dat geval veel groter dan bij een hoek van 60°. Daardoor is het verschil tussen zomer en winter groter. Het voordeel van een kleine hellingshoek is weer dat de orientatie op het zuiden wat minder kritisch is.

Ik ben niet erg onder de indruk van de opmerkingen van de leverancier. Vloerverwarming is met zijn lage temperatuur toch veel geschikter voor gebruik van zonnewarmte dan bijvoorbeeld radiatoren? 140m² is toch niet extreem veel in een goed geïsoleerd huis? Je hebt gewoon een voldoende grote buffer nodig (zie Hans' uitstekende uitleg hierboven).

Dirk's bedenking tegen verwarming door een zonneboiler (passive solar gain en thermische buffering door het huis zou voldoende moeten zijn) snijdt zeker hout, maar in de praktijk zijn er vaak delen van het huis die daarvan onvoldoende profiteren en in dat geval zijn collectoren met een buffervat een bruikbaar compromis.

Bas

c_l

nee, want ze zitten ingewerkt in het schuine dak (45°).  maar 45° is minder slecht dan 30°.  je zou de panelen natuurlijk steiler op je dak kunnen zetten, maar zo'n constructie is natuurlijk niet zo mooi dan wanneer ze in het dak ingewerkt zitten.  in ons volgend project gaan we de panelen op het platte dak zetten, en waarschijnlijk in een hoek tussen de 60 en 70°.

en ja, 30° is niet erg geschikt voor de winter, zeker als je weet dat in het midden van de winter de zon op de middag maar op 19° staat.  je moet dan van een klassieke collezctor niet te veel verwachten.

hans d