Keuze zonneboiler met temperatuur gelaagde structuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik overweeg verschillende zonneboilers (gelaagde temperatuur):
1. Latento XXL
2. Rotex Sanicube
3. Solarfocus ÖKOZON

...maar de uiteindelijke keuze is niet eenvoudig...
Wat zou jij kiezen en waarom? Zijn er belangrijke voordelen /nadelen?

Alvast bedankt!
Kris

Reacties

 Om de keuze nog wat groter te maken: Een Tisun Proclean. Heel tevreden van.

Hebben tegenwoordig een isolatie van 10cm fleece (recyclage) ipv schuim, met een uitstekende isolatiewaarde.

Wij hebben onlangs een rotex sanicube laten installeren en zijn er (voorlopig nog , natuurlijk) tevreden van .

voordelen voor ons : - geintegreerde condensatieketel (staat op het WW vat, neemt geen extra plaats in)

                                - de watervoorraad is "dood water" ttz , dit water wordt na de eerste vulling niet meer  ververst , en dient enkel om de warmte op te slaan. Bij afname van WW wordt het san ww opgewarmd door een spiraal die door de boiler loopt. Enorm voordeel voor legionellapreventie. De inhoud van de spiraal is ong 24 liter , dus dit wordt meerdere malen per dag ververst. Ook geen gedoe  met (al dan niet doorstroomde) expansievaten : de watervoorraad in de boiler is drukloos (!) en dient tezelfdertijd als terugloopvat voor het zonneboilersysteem. Tot slot loopt zelfs het (warme) condensatiewater eerst in de boiler alvorens in de riolering te verdwijnen , zodat ook hier het laatste restje energie wordt gerecupereerd.

Indien je de installtie eens wilt bekijken , neem gerust contact op , we wonen in de buurt van Gent.

Kunnen eveneens een zeer gedreven installateur aanbevelen. 

 

 

Bedankt Geert, je sterkt me in m'n keuze voor een drukloze zonneboiler met gelaagde structuur.

Op basis van deze poll komt de Rotex Sanicube er als beste uit ;-)

Je kan wellicht (eerlijker) zeggen dat m'n drie voorstellen evenwaardig (zoniet identiek) zijn.  

 

Geert, kun je ook een verwarming aan de rotex sanicube koppelen en weet je toevallig ook of je een warmtewisselaar van een spekstenen kachel aan de sanicube kunt koppelen?

 

Wij overwegen namelijk ook om een rotex sanicube te laten instaleren in onze LEW.

 

Corine

Hallo,

Wij hebben geopteerd voor de Latento, een buffervat van 500 liter. De Rotex stond indertijd ook op de short list, maar aangezien bij ons de boiler op zolder staat en het zonnepaneel ernaast, was het terugloopsysteem van Rotex geen optie. Voor dergelijke gevallen heeft Rotex weliswaar een oplossing, maar die hield nog eens een extra circuit + warmtewisselaar in, en dat vond ik eerlijk gezegd wat van het goede teveel. Het systeem onder druk van Latento werkt trouwens perfect, vooral als je combineert met een geiser (dus verwarming in doorstroom). Dan stockeert het buffervat enkel zonnewarmte, en loop je dus nooit het risico je vat voor niks te hebben naverwarmd (net voor een zonnige dag, bv). Je vat blijft zo altijd open voor de zon. 

Filip

 

 Hallo,

Zoals ik het begrepen heb is het 'terugloopsysteem' toe te schrijven aan de zonnepanelen en niet aan de boiler. Ik weet dat het hele Rotex systeem (incl panelen) met het terugloopsysteem werkt, maar als je andere panelen kiest (zoals bijvoorbeeld solarfocus) heb geen 'last' van het terugloopsysteem. Of heb ik het mis?  

Filip en Geert,

hebben jullie ook een electrisch element voor als de zon een paar dagen niet heeft geschenen? We hebben gehoord dat het zeer veel kw kost om het water op te warmen als de zon het af laat weten. Wat is jullie ervaring?

Corine

Corine,

dat hangt ervan af wat je "zeer veel kw" noemt.  Volgende factoren beperken alvast het verbruik/gebruik van je electrische weerstand:

1. Je zal sowieso slechts electrisch moeten "bijwarmen", startend vanaf de resttemperatuur in je vat (je voorraadvat is nooit helemaal "leeg" (=15° binnenkomend koud-water)). Je hoeft dus enkel op te warmen van bvb 30° tot aan de gewenste temperatuur.  Het verschil met je binnenkomend water (in mijn voorbeeld: 30 - 15 = 15°) is nog steeds gratis

2. dit bijwarmen gebeurt (hopelijks) maar af en toe.  Je neemt je voorraadvat best groot genoeg zodat je een beetje buffer hebt (dat is net de reden dat je een  BUFFER-vat  koopt :-)

Dus al bij al zou het verbruik van de electrische weerstand beperkt moeten blijven.

Ter info, ik verwarm mijn SWW (voorlopig) nog volledig electrisch.  Ik neem meerdere malen per week een douche.  Mijn jaarverbruik van electriciteit incl koken, verlichting, etc voor 2 volw + 1 kind ligt rond de 3000 kWh (ofte 45 euro per maand).   Dus zo heel erg duur is dat nu ook weer niet hé.

Je kan het trouwens perfect uitrekenen hoeveel het electrisch verwarmen van water kost: om 150liter water 50° op te warmen (van 15 naar 65° bvb) is er 8,7 kwh nodig.  Ik betaal 0.18 Euro per kWh --> dit kost mij dus 1,56 euro

 Corine,

Ik heb inderdaad in de Latento ook nog een elektrische weerstand steken, en dan nog eens een (eveneens elektrische) doorstromer daarna geschakeld. Het idee is het volgende: tijdens sombere dagen hou ik het bovenste gedeelte van de Latento op een "basistemperatuur" met de weerstand in het vat, uiteraard op nachttarief. Maar ik wil dat vat niet constant met die weerstand op temperatuur houden, want ook in de wintermaanden komt de zon er soms door en kan die de Latento bijverwarmen. Hoe lager de temperatuur in je boiler, hoe meer kans dat de zon zijn duit in het zakje zal doen. Vandaar dus de combinatie met de elektrische doorstromer (in Belgie een zeldzaam toestel, misschien maar goed). 

Het vermogen om het water op te warmen is onafhankelijk van de gekozen methode (gas, elektrisch, pellets...), maar de manier waar ik voor gekozen heb (elektrisch dus) is qua primair energieverbruik (en dus ecologisch) niet de beste oplossing. Daar ben ik me wel van bewust, en dus probeer ik mijn warmwaterverbruik tot een absoluut minimum te beperken door:

- zonneboiler,

- installatie van een douchepijp (recuperatie van de warmte uit het gebruikte douchewater),

- spaardouchekop,

- naverwarming in doorstroom om het buffervat op zo laag mogelijke temperatuur te houden. 

Ik denk dat die zaken de (elektrische) pil (en factuur) al wat verzachten, maar mijn zuiver elektrische keuze blijft natuurlijk wel voor discussie vatbaar.

Filip

 Kris,

Het druksysteem van Rotex dat me ooit werd aangeboden, was voorzien van een extra platenwarmtewisselaar. Het circuit naar de zonnepanelen moest in mijn geval onder druk worden gezet, omdat de pompgroep hoger kwam te staan dan de panelen, en die laatste daardoor dus niet meer konden leeglopen. De platenwisselaar zorgde voor de ontkoppeling tussen dat drukgevulde gedeelte met de panelen en het klassieke leegloopsysteem met de boiler (dat dus voor de rest ook identiek was qua regeling aan het klassiek leegloopsysteem). Ik vond het wat een vreemde constructie, misschien is het nu al veranderd.

Filip

Filip en Geert hebben jullie ook je verwarming aan de Laterno/Rotex gekoppeld????

Bij ons zou dat namelijk wel het geval zijn. Hierbij gaat het om 2 x vloerverwarming in de beide badkamers en 3 x radiatoren in de kinderslaapkamers.

Beneden wordt de woning primair met onze Tulikivi verwarmt, maar we willen daar niet 100 % van afhankelijk zijn en dus komt er ook vloerverwarming in de keuken en 2 radiatoren in de woonkamer voor "nood".

De Tulikivi kan worden voorzien van een warmtewisselaar ten behoeve van het buffervat, zodat we in de winter naast de zon, ook nog warmte krijgen uit de kachel. Ik verwacht dat we dan nog maar enkel van de electrische weerstand gebruik hoeven te maken.

Corine

neen , onze rotex is enkel vr san WW. Het grotere broertje (500 liter vat) is wel geschikt voor verwarmingsondersteuning.

Ik denk (maar weet dit niet zeker) dat het mogelijk moet zijn ook de warmte van een kachel in de boiler te krijgen ,bvb. door enkele Tstukken en éénrichtingskleppen in je zonnecircuit te monteren en daar dan de circulatieleiding van de kachel tussen te monteren.

ik zie daarentegen dat het ROTEX model SCS 538/16/16 een vierde(!?) warmtewisselaar heeft , dus dit kan ook een oplossing zijn , hé;

best eens navragen bij een gespecialiseerd installateur , als je mij persoonlijk mailt , zal ik zijn gegevens doorgeven

Om de keuze nog groter te maken: kijk eens naar de "Schichtleitpuffer" bij het duitse Solarbayer. Zij hebben een tiental boilersystemen en om je weg tussen die overvloed te vinden geef ik je hier de link: http://www.solarbayer.de/Schichtleitspeicher-SPS.html
En je kan de werking van ECHTE gelaagdheid zien via thermografische beelden hier: http://www.solarbayer.de/Thermografischer-Test-SPS.html
Een vat met "dood" water hebben die ook, "hygienevaten" voor drinkwater ook. Je kan het je niet gek genoeg voorstellen op gebied van boilervaten of ze hebben het.

Zo'n gelaagd vat kost bij hen echt niet duur: http://www.solarbayer.de/Preisliste.html
voor 500L met 1 spiraal/coil 660Euro, voor 800L 2 spiralen 990Euro, zij leveren in gans Europa, en is een gekend Duits bedrijf. Ik ga er ook zo'n vat kopen, hoewel ik de rest van mijn solarinstallatie elders koop (en goedkoper)...