ecologisch isoleren zoldervloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik ben pas nieuw op dit forum en weet ook niet zoveel van bouwen af, dus sorry als ik domme vragen stel... Ik zocht even tussen de topics, en vond hier en daar wel wat, maar niks concreets...

Ik heb pasgeleden een rijhuis gekocht. Dak in orde maar niet geisoleerd. Pannen gemetseld en geen onderdak, dus de zolder isoleren betekent volgens mij een nieuw dak leggen, en daar heb ik op dit moment het geld niet voor. Ik gebruik de zolder toch alleen als bergruimte, dus wou ik de vloer (beton) isoleren en er daarna een loopvloer erop leggen.

Ik ben op zoek naar een ecologische (en makkelijke) manier om dit te doen. Wat raden jullie me aan? Is vlas of hennep een optie? Ben ik dan verplicht om eerst balkjes te plaatsen? Moet je ook een dampscherm leggen als je vlas gebruikt, of mag dat juist niet?

Zijn er nog mensen die hun betonnen zoldervloer geisoleerd hebben? hoe hebben jullie dat gedaan en (als ik dat vragen mag) hoeveel heeft dat ongeveer gekost per m2?

alvast hartelijk bedankt!

Reacties

Als je een zoldervloer wil leggen, zal je zowiezo balkjes moeten leggen. Je kan deze op de juiste tussenafstand leggen om de vlas- of hennepplaten te leggen, wat je veel werk zal besparen. Vlas is zowat het goedkoopste ecologische materiaal dat je kan gebruiken voor dergelijke werken, maar cellulose bvb. is ook heel interessant omdat je het opspuiten van de cellulose door een aannemer kan laten doen nadat jij de voorbereidende werken hebt gedaan (lees: 6% BTW ipv 21% voor je materiaal, hogere premie van je netbeheerder (4 EUR/m2 ipv 2 EUR:m2) en 40% belastingaftrek).

Ik heb in februari mijn zoldervloer (geleemde latten tussen balken) laten opspuiten met cellulose en ben daar heel tevreden over. Een dampscherm moet in principe wel, maar als je plafond gepleisterd is en je de doorvoeren afdicht, en als je de zoldervloer dampopen laat, is een dampscherm volgens mij niet nodig.

Wij hebben onze zoldervloer met cellulose geisoleerd (20-22 cm) met daarop een nieuwe houten vloer.

Dit werkt snel, je kan het allemaal zelf doen. Ik heb ook met vlas gewerkt. Maar dit werkt niet zo prettig. Je hebt een speciaal mes nodig, wat regelmatig geslepen moet worden en het snijden gaat niet zo snel en soepel als bijvoorbeeld glas- of steenwol. Het cellulose kan je laten inspuiten. Maar je kan het ook zelf een beetje opkloppen in een zak of emmer en dan leegschudden. Een kind kan de was doen, zo simpel is dat.

Stel dat je 20 cm isolatie wil gebruiken dan hoef je niet balken van 20 cm op je vloer te leggen. Je kan ook balken van bijvoorbeeld 10 cm gebruiken en om de 50-75 cm klosjes hout onder de balken leggen van 10 cm. daarmee kom je totaal op 20 cm. Dat is goedkoper en je kan meer isolatie onder de balken stoppen. 

Bij ons ligt geen damprem op de vloer. Dit was volgens deskundigen niet nodig als je een betonnenvloer hebt en als de zolder alleen als opslag gebruikt wordt. We hebben vooralsnog geen vochtproblemen. (Wij hebben overigens wel een nieuw dak laten steken met een onderdak van pavatexplaten.

Het enige waar je een oplossing voor moet bedenken, en ook een damprem moet gebruiken is daar waar het dak aansluit op de muren/zijgevels en de vloer dus in direct contact komt (uiteindelijk) met de pannen.

Want wat doe je als er een lek in het dak zit op dat punt? Dan zou het water zo in de vloer en isolatielaag kunnen trekken.Wij hebben toen daarom ook gekozen om een nieuw dak te steken. Maar goed....die financiele middelen hadden we toen op dat moment. 

Wat ik altijd zou doen is om in secties te werken. Dus mocht er ooit ergens een probleem optreden, dat ja dan altijd eenvoudig dat stuk van de vloer kunt verwijderen en de oorzaak van het probleem kunt opsporen. Dat zou je ook aan de zijkanten van de zoldervloer kunnen doen, daar waar de vloer het dak gaat raken. timmer bijvoorbeeld gyproc tegen de balken van het dak. Zodat het isolatiemateriaal niet direct contact maakt met het isolatiemateriaal. En zorg dat je er relatief gemakkelijk later altijd bij deze plek kunt.

Succes