Hoe verwarm ik een K7 woning?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Iedereen.

Iemand vraagt mij advies voor zijn K7 passief woning te verwarmen. Na een snelle berekening (de phpb heb ik nog niet onder ogen gehad) kom ik op een 1750W bij -10°C buiten.

Wat zijn de denkpistes? Ik heb er een paar, maar je kan ze allemaal bekritisren.

Elektrisch verwarmen+ boiler + PV panelen (boegeroep want slechte cop en panelen zijn duur en zonder subsidies geen knijt waard+....)
Warmtepompje 5kw + boiler+ ventiloconvectoren (boegeroep want dure investering,....)
elektrisch verwarmen + warmtepompventilatieboiler +PV (boegeroep want hoge investering, slechte cop en dure panelen + laag vermogen opwarmen boiler)
Pelletkachel + boiler (boegeroep want je moet zeulen met die zakken en ikweetnietwatnogallemaal)
buitenverblijf Benidorm in de winter (Kunnen we serieus blijven?)

.....

Reacties

Een olieradiator en een straalkachel of IR plaat zou dus al voldoende zijn, of zelfs al teveel, economisch waarschijnlijk wel de meest reeele oplossing

de vraag is misschien wat fout gesteld want het verwarmen alleen is meestal nog te doen, het warmwater dat is een andere zaak, zeker als je iets meer wil dan een elektrisch boilerke onder het aanrecht voor de schotels...

Een gasketel met boiler en evt thermische zonnepanelen blijft veelal het interessantst, als je boiler voldoende gedimensioneerd is (zoals ze dat hier zeggen op het forum), kan je er de warmte van je gasketeltje die voldoen laag moduleert wel in kwijt en als ik me niet vergis is volgens de phpp de optie luchtverwarming misschien zlefs mogelijk... (wat ook nadelen heeft)

Moet wel zeggen dat je je erg gunstig zit qua verwarmingsenergie. En dat hieromtrent al aardig wat op het forum staat.

Beslis of je economisch, ecologisch  of  met comfort wil verwarmen, dan ben je al een heel eind ver. De kostprijs is dan in functie van je beslissing ondergeschikt. Let wel, ruimteverwarming is in jouw situatie niet het belangrijkste item, wel het SWW.

Mon

Juist Mon,

 

Vermoedelijk zal er meer energie nodig zijn voor het sanitair warm water dan voor de ruimte verwarming.

 

Zowiezo een zonneboiler voorzien zou ik zeggen. Dan is die energie toch al voor de helft gratis.

1x per dag koken en het huis stofzuigen is al voldoende om het huis warm te houden lijkt mij.

Met de interne warmtelast van het wonen in een dergelijke woning is voldoende. mocht het eens een koude winter zijn met dagenlang ver onder het vriespunt kun je een strijkbout gebruiken om de woonkamer goed op tem[eratuur te houden.

Dit klinkt heel gek maar bedenk eens dat die -10 slechts enkele dagen per jaar voorkomt en niet eens 24 uur per dag.

De gemiddelde etmaaltemtemperatuur ligt net onder het vriespunt. Je woonkamer is slechtst een deel van je gehele woning, en je hebt altijd te maken met interne warmtewinst wat in de zomer een last is. Denk hierbij aan 100 watt per persoon in rust, je verlichting, koken, lampen in huis koken, een computer die veel gebruikt wordt enz enz.

Als dit nog van de warmteverliezen af moet zit je er hartje winter er nog steeds niet koud bij.

Ok, bedankt voor de info's

 

Hiermee kan ik mijn kameraad wel helpen.

 

Economisch : met een strijkbout en koken + elektrische boiler (en later pv)

Ecologisch : gas(?) + elek boiler met zonneboiler+pv

Comfort : een minnares van 500Watt

 

 

ik weet niet of dit in aanbouw is of reeds af maar ik heb een naverwarmer in mijn ventilatie unit van ongeveer 1700 watt.

ik weet dat mijn leverancier dit heeft toegepast in een pasief project.

mischien wel een denkpiste als je nog in bouwfase zit.

 

succes

 

 

Een compacttoestel ( ventileren, ruimteverwarming en sww) geeft nog meer comfort dan een minnares, en programmeren is mogelijk!  

Als je op K7 zit dan zou ik vloerverwarming voorzien. Die kan je "voeden" via warmwater zonnepanelen.

Voor de zon-lose perioden die we hier wel eens meemaken zou ik een kleine bodemwarmtepomp voorzien (mits wat denk- en zoekwerk kan je dan je sanitair water daar ook nog mee bijverwarmen).

Het extra energieverbruik van de warmtepomp zou ik compenseren met een bescheiden aantal PV panelen. Is dat financieel iets te zwaar op het bouwmoment dan kan je overwegen deze later nog te installeren.

 

Maar dan zit je met twee installaties... en je zit toch reeds op K7 (weinig warmteverlies dat je moet compenseren...):

Om geen twee installaties (panelen voor warm water en PV palenen...) nodig te hebben, dacht ik ook  aan een andere mogelijkheid:

Voldoende PV panelen installeren en via een verwarmingelement eerst je sanitair warm water en verwarmingwater (1 boiler voor sanitair water, en 1 voor de vloerverwarming) op temperatuur te brengen. (In de zomer warm je enkel die voor het sanitair warm water op...).

Alle teveel aan energie van de PV panelen kan je dan via een inverter het net kunnen insturen.

 

 

 

moeilijke keuze ook bij ons voor nieuw PH, volgens mij eerste waar je moet naar kijken is hoe ga ik sanitair warm water maken (in de winter), 2 (aanvaardbare) mogelijkheden

- geen energiekost iedere maand : zonneboiler (is bij ons een MUST) + WP + VV en (zoveel mogelijk) PV

nadeel : duur door WP en VV

- lage investeringskost : zonneboiler + gasketeltje + 2 radiatoren (badkamer en living) + PV

nadeel : maandelijkse gasrekening

 

3e mogelijkheid, ben ik volop aan het onderzoeken

- zonneboiler met Latento XXL en optie elek. weerstand (tot 9 KW)

- de 2 radiatoren voorzien met interne elek.weerstand (vb HR2 van Vasco voor badkamer, deze gebruiken wij nu ook in onze LEW, maar dan aangesloten op gasketel)

voordeel : lage investeringskost en geen energiefactuur

 

wie help mij knoop doorhakken?

 

Een k7-woning, aan de kust, in Spanje, schreeuwt dat niet om een eenvoudige en goedkope oplossing: een zonneboiler zorgt wellicht voor 90+% van het SWW, de rest met elektrische naverwarming, en voor de ruimteverwarming: een kleine inverter lucht-lucht-warmtepomp met koelmiddel R410A;

PV-panelen om het electriciteitsverbruik te compenseren.

Een mooie oplossing is volgens mij, voor een K7 woning, het installeren van een pellet/brandhoutkachel/tigchelkachel met warmtewisselaar gekoppeld aan een thermische zonneinstallatie met een flinke zonneboiler. Je hebt niks anders nodig, indien nodig een kleine wandverwarming in de badkamer en klaar is kees. De gehele woning wordt op temperatuur gehouden met straling en convectie. Geen oververhitting, 80% energie naar het SWW en 20% naar de woonruimte, bio-verwarming goed voor het milieu en een gezellige vlam om zich rond te scharen.

Mon

Om even een knuppel in het hoenderhok te gooien:

 

De maximale warmtebehoefte is in huis 1750 watt. Welke pelletketel heeft dit vermogen en als die dat heeft staat hij enkel in een van de vetrekken waar de plaatselijke behoefte een stuk minder is.

Heb je je wel eens bedacht als je aan het koken bent dat een beetje gaspit al gauw 2 kw warmte afgeeft. Ook die warmte komt in een keuken die maar een deel is van de totale warmtebehoefte van het gehele huis.

Zit je aan een normale desktop computer heb je behoorlijk wat warmte samen met de verlichting, of romantisch met kaarsen en noem het maar op is dat in de koudste periode de maximale behoefte aan warmte in huis. Laat staan dat het net wat minder koud is dan zit je er gegarandeerd warmpjes bij, mischien wel te warmpjes.

Chathanky, als je tevreden bent met 20°C in de woonkamer, dan heb je wel een punt, maar als je de ervaringen leest op duitstalige( Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland/minergie, Noord Italie) fora betreffende de comforttemperatuur in een passiefwoning dan hoor je wel andere standpunten over interne winsten en de basis temperatuur van 20°C tijdens de winterperiode! De laatste jaren wordt er meer en meer geopteerd voor een bio-oplossing in functie van het ,, zich scharen rond en ervaren van de vlam,, . De bewoner wil terug ,,basic,,-ervaringen. Het aanbod van bio-oplossingen voor een passiefwoning zijn opmars, kijk maar eens op www.bauweise.net, hier worden de gecertificeerde oplossingen gepresenteerd. 

Mon