Kan een condensatieketel in combinatie met een grote stralingskachel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sedert vorige winter hebben we een lemen houtkachel (stralingswarmte zoals bij tegel of speksteenkachels) in gebruik waardoor ons gasverbuik (cv met Radson gasketel) met ruim 1000 m3 is afgenomen. Gezien de ouderdom van onze verwarmingsketel en warmwater geiser (anno 1991) opteren we een vervanging door een nieuwe condensatieketel. De vraag dewelke ik me nu stel is of een systeem met condensatieketel, waarbij de afstelling doorlopend gemonitored wordt ahv. thermostaat niet in gedrang komt bij grote temperatuurwisselingen door onze houtkachel, die in feite een 'valse warmte' creëert? Maw. als de houtkachel overdag (of 's avonds) warmte afgeeft, moeten we, met ons huidig systeem, de thermostaat soms nog hoger zetten opdat de de ketel aanslaat voor het verwarmen van een of meerdere chauffages boven. Maar hoe kan dit best worden aangepakt in combinatie met een condensatieketel?

Nadat enkele installateurs zijn langsgeweest voor offerte, stellen we vast dat niemand echt rekening wil houden met het 'kacheleffect'. Ergens kan ik hun redenering volgen (ttz. indien we, om de een of andere reden, geen kachel kunnen gebruiken, moet de installatie voldoen om het ganse huis met CV te verwarmen), doch vraag ik me nu af of we niet te vaak met pendelproblemen geconfronteerd zullen worden. Dit omdat we de ganse winter onze kachel gebruiken om de beneden op te warmen. Bijgevolg hoeven we enkel 's avonds 1, 2 of 3 kamers boven bij te warmen ahv. cv.  Hoe vermijden we dat een bv. Vitodens 200 of een Vaillant 346 gaat pendelen als er slechts 1, 2 of 3 radiatoren opengedraaid worden?

Reacties

Hallo, niet altijd eenvoudig om een mening te geven over wat er moet/kan gebeuren als je het hele plaatje niet kent,

allereerst wil ik even opinie weggeven over het vervangen van de ketel, het belangrijkste is niet hoe je warmte produceert maar wat je ermee doet, dus eerst isoleren en ventileren (dit kan ook toedragen tot een verspreiding van de warmte in de woning) daarna kan je denken over technologische veranderingen.

ook heb ik elders laten weten dat er thermostaten bestaan die met zones werken uw kamerthermostaat fungeert als centrale regeleenheid en draadloze thermostatische knoppen geven de lokale temperatuur door en gaan ook de ketel aansturen indien nodig.

het verplaatsen van je huidige thermostaat is natuurlijk ook mogelijk, maar vermoedelijk niet even efficient

maar eerst isoleren en een doorgedreven ventilatie

je zal natuurlijk nog andere meningen krijgen die afhankelijk van de situatie mogelijk beter zijn

Steven, wij zijn dit zelfde probleem tegengekomen in onze huidige -oude- woning en hebben toen de thermostaat verplaatst naar de hal. De hal is koeler dan de woonkamer, waar onze Tulikivi staat, en als de kinderslaapkamers even verwarmt moeten worden, zetten we de thermostaat in de hal tijdelijk iets hoger.

Daarnaast zijn er thermostaten met een zogenaamde "openhaard-functie". Dat wil zeggen dat, wanneer je de kachel aan hebt en de radiatoren in de woonkamer hebt gesloten, de rest van het huis wordt opgewarmd volgens het laatst gekozen programma in de thermostaat. (bv. Remeha)

Wij hebben daar niet voor gekozen, aangezien de kinderen maar 1 uurtje in de middag op hun kamer spelen en daar dus niet de hele dag een verwarming aan hoeft te staan.

 

Het is trouwens jammer dat je nu hebt besloten dat er een nieuw verwarmingssysteem moet komen, anders had je een warmtewisselaar in je lemen kachel in kunnen laten bouwen, die een zonneboiler meeverwarmt. Een zonneboiler die zowel je warme water als je (vloer) verwarming aanstuurt is natuurlijk nog een betere en milieuvriendelijkere oplossing !

 

Succes !

 

Corine

Bij ons hebben we op 3 verschillende plaatsen een draadloze termostaat.

Die elk een circuit automatisch besturen.

Dus als in de living/keuken de de finoven aanstaat, kan nog altijd de muurverwarming in de badkamer aanslaan (als het nodig zou zijn)

Je kan dit probleem ook nu al aanpakken:

Gezien  je geen referentieruimte hebt voor de verwarming: de thermostaat in de woonkamer uitschakelen. En daarna alle andere radiators regelen op thermostatische kranen.  Wel even opletten dat de ketel en je pomp kunnen weten dat er geen vebruikers zijn als het overal in huis warm genoeg (als alle thermostatische kranen toestaan, moet ook je omlooppomp uitgaan). 

Walter

dank voor jullie reacties!

Jonathan,

de vervanging van onze oude ketel komt er als sluitstuk van voorafgaande energiebesparende maatregelen (isoleren, fvp,..). Het vervangen van de bestaande vaste thermostaat door een draadloos exemplaar lijkt me wel een mogelijkheid om boven toch de kamertemperatuur te regelen terwijl we beneden verwarmen met houtkachel. Van draadloze thermostatische koppen had ik nog niet gehoord;is er een groot verschil met draadloze thermostaat, denk je? (buiten de prijs om er op elke radiator een te plaatsen)

 

Corine,

het is bij ons ook zo dat het bijverwarmen van de kamers boven, eerder occasioneel dient te gebeuren dan de ganse dag door. Vandaar toch de vraag wat hiervoor het meest praktische en tegelijk energiezuinigste manier van werken is.

En wat betreft de zonneboiler, hebben we enkele jaren geleden de keuze moeten maken tussen panelen voor electriciteit of warm water, gezien de beperkte mogelijkheden van beschikbare plaats op ons dak. Dit zou inderdaad nog milieuvriendelijker zijn geweest.

 

Waltervaes,

verschillende circuits met aparte monetoring is ongetwijfeld nog preciezer. Hebben jullie dit nieuw geïnstalleerd of aangepast op een bestaande CV?

Walter,

momenteel werken we op deze manier..alleen hoop ik dat bij installatie van condensatieketel er andere sturingsmogelijkheden zijn.

 

En aan allen: 

intussen 1 voorstel binnengekregen van installateur:

Vaillantketel VCW 346 ecotec plus met draadloze kamerthermostaat, extra expantievatje en auto-ontluchter, kleine aan en afvoer-verlengingen voor zo'n 4370 euro. 

Graag jullie opmerkingen :-)

 

 

Steven, ik denk idd dat het wel wat uitmaakt bovendien heb ik ervoor gekozen aangezien we heel wisselvallige uren hebben en dat het mij de mogelijkheid bied om enkel de badkamer te verwarmen in de vroege uren zonder dat de slaapkamers ook verwarmd worden de eetplaats en keuken verwar'm ik dan ook niet door het kortstondig verblijf maar in de badkamer heb ik het dan wel graag warm mijn echtgenote wil bvb 25° in de badkameren dat kan dan perfect afgeregeld worden zonder dat ik het hele huis hoef te verwarmen en ook andersom heb ik niet de noodzaak om de badkamer de hele dag op 25° te houden.

en de slaapkamers kunnen perfect kouder zijn  

steven, bij ons alles vernieuwd,  cv+ buizen waren van de jaren stillekes.

steven

heel eenvoudig, in de eerste plaats met een weersafhankelijke regeling, de ketel gaat dan niet gestuurd worden door een kamerthermostaat, maar de watert° gaat i.f.v. de buitentemperatuur.

thermostaten reageren trouwens zeer onbetrouwbaar als het om stralingswarmte gaat.

hans d

 hans,

ik vroeg me al af waarom de installateur niet inging op mijn vraag of een weersafhankelijke regeling (zoals ik dit ken van bij installatie bij vrienden) bij ons van toepassing kon zijn. Is dit misschien omdat hij een type met doorstroomprincipe voorstelt, denk je? En wordt bij het plaatsen van een voeler buiten helemaal geen binnentemperatuur meer gemeten of blijft dit een combinatie van beiden en zouden we dan alsnog beter opteren voor een mobiele binnenthermostaat?

groeten, steven

steven

waarom? waarschijnlijk omdat er helaas nog altijd een hoop installateurs rondlopen die er niks van snappen.

wat de regeling betreft, dat hangt van de ene naar de andere af. de regelingen die wij gebruiken/gebruikten hebben de mogelijkheid om de ruimteinvloed aan of af te zetten, sommige ook om de grootte van de ruimteinvloed te bepalen.

hans d

 

Ook wij hadden hetzelfde probleem en hebben nu een draagbare thermostaat waar we zeer tevreden van zijn.De radiatoren die in de plaatsen staan waar de speksteenkachel voldoende warmte afgeeft zijn dichtgedraaid en op de slaapkamers van de kids staat meestal de thermostaat.Op de badkamer hebben we genoeg warmte omdat de speksteen eronder staat en de schouw erdoor loopt.Onze verwarmingsketel op gas is aan vervanging toe binnen 2 jaar(1994), dan is er ook terug plaats op onze belastingbrief om dit mee te bekostigen na het plaatsen van 24 zonnepanelen.