onderkappen of injecteren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste

ik verbouw een oude woning en heb wat opstijgend vocht.
wat kan ik nu het beste doen, injecteren blijft niet voor lang goed, en onderkappen heb je wat risico's met een oude woning.
het word aangeraden onderkappen door vakmannen te doen wat een groot kostenplaatje met zich mee brengt.
welk systeem kan je nu best gebruiken
alvast bedankt voor de info

Reacties

wij hadden hetzelfde probleem en hebben de muur onderkapt. Wanneer je zorgvuldig te werk gaat, is er nauwelijks gevaar. Het werk is wel tijdrovend. Wij deden het op de volgende manier:

- je kapt over een lengte van max. 1 meter een laag stenen uit op de gewenste hoogte.
- vervolgens rol je de waterkerende plastiek op een ijzeren staaf .
- je legt de rol in de vrijgekomen opening. Vervolgens rol je het geheel af, steen per steen. Als je een steen verder bent, dan mets je die terug op, en kap je een volgende weer los.
- op die manier is er nauwelijks gevaar omdat je uitgehouwen gat nooit meer dan 4 stenen breed is. Terwijl de waterkerende laag toch uit één of maar een beperkt aantal delen bestaat.

Het werkje is niet zo moeilijk alleen tijdrovend, omdat het toch een precies werkje is.

bedankt jurgen voor je reactie,
hoeveel tijd heb je er iedere keer tussen gelaten, voor het drogen van de vier stenen(1 meter)?

Tegenwoordig zijn de producten voor het injecteren zo geëvolueerd dat deze decennia lang goed blijven.

Met een product als Dryzone of Humabloc (gel) kan je als leek zelf makkelijk injecteren met goed en blijvend resultaat.

Deze producten hebben enkele grote voordelen tov. het injecteren van een vloeistof onder druk:

- werkt zowel in harde, zachte als snelbouwsteen
- werkt ook bij een hoge concentratie aan zouten in je muur
- werkt zowel bij erg natte als muren met weinig vocht
- het product verspreid zich niet alleen door de steen door opzuiging maar eveneens door verdamping (daarom kan je met zo'n gel ook snelbouw waterdicht krijgen
- nagenoeg geen kans op foute uitvoering
- toe te passen door in de voeg te boren, vaak in oudere huizen zijn deze vrij zacht dus makkelijk werk zonder veel slijtage aan de boorkop.
- op een dag doe je een ganse woning. Zie ik je met onderkappen nog niet doen

Ik heb zelf geïnjecteerd met Humabloc.
Alle 11cm een gat (in de voeg) van diameter 12mm geboord.
Uitgeblazen met een compressor
Product er in gedaan
Gat afgedicht met een beetje mortel
Klaar

Kostte mij iets van een €50 per "worst" en hier kon ik zeker 2,5 tot 3m mee doen. Dus voor minder dan €25/lm.

Onderkappen is niet slecht en vooral goedkoop. Maar een gigantisch werk en je moet toch een beetje zien dat je enerzijds de stabiliteit van de woning niet in gevaar brengt en anderzijds goed ondervullen zodat je geen nieuwe zettingen krijgt.

Dag Bart,

Ik heb indertijd (1986) ons huis onderkapt omwille van opstijgend vocht. De buitenmuren waren van anderhalve steen. Ik heb telkens openingen gemaakt van rond 80 cm en tussenin ongeveer 50 cm laten staan. In deze gaten heb ik dan een folie gelegd en aan beide kanten van de opening omhooggeplooid om te kunnen overlappen met de tussenliggende stukken.
Het gemakkelijkst werk je als je een drietal lagen steen wegneemt. Bij ons werd er dan toch een nieuwe gevelsteen geplaatst waardoor bij het terug opvullen van de gaten vooral op het goed aandrukken van de cement tussen de stenen kon gelet worden. Ik heb toch telkens ongeveer een week gewacht vooraleer de tussenliggende stukken weg te nemen. Ondertussen kon ik iets verder nieuwe openingen maken.
Ik heb me nadien wel verweten om in dezelfde operatie geen thermische onderbreking ( genre perinsul )in de muur geplaatst te hebben, maar daar was ik in die tijd helemaal niet van op de hoogte.
Eigenlijk kost onderkappen bijna niets, wel hard labeur.
Injecteren heb ik ook laten doen, maar enkel omdat de gevel aan de buitenkant niet zou beschadigd worden en om aan de binnenkant de muren niet opnieuw te moeten afwerken.

sukses

bert

Beste,

Ik maak mij klaar om onze muren met humabloc te injecteren.

Ik worstel een beetje met de toepassing.Ik lees dat er om de tien a 12 cm moet geboord worden en anderzijds dat er in de voeg moet geboord worden.Wat als de voegen verder uit elkaar liggen bvb?

Kunt u mij helpen?

 

dank