glaswol,vlas of houtvezel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb net een huis gekocht en zou een aantal grondige renovatiewerken werken willen uitvoeren. Een ervan is het isoleren van het dak. Ik twijfel op dit moment nog tussen glaswol (met ecologische bindmiddelen), vlas en houtvezel. Heeft iemand ervaring met deze materialen? Het dak moet er volledig vanaf en er is ook geen onderdak dus alle opties zijn open. (liefs isoleren langs binnen)
groetjes
LB

Reacties

Hoeveel is de dikte van de spanten/kepers? Als het dak er volledig af moet en er nu nog geen onderdak op zit zal er waarschijnlijk ook één op moeten, als je kiest voor een celit 4D plaat of gelijkaardige kan je gaan voor Isofloc in te blazen.

 

De glaswol met ecologisch bindmiddel zal waarschijnlijk het goedkoopst zijn. Over welk merk glaswol gaat dat?

Natuurlijke isolatiematerialen hebben heel wat voordelen.Ik spreek over Vlas, Hennep, alle houtafgeleiden ,dus ook

papiervlokken,Schapewol,en ik vergeet er wel nog.Naast het feit dat ze de natuur in stand houden is het voor de verwerker een hemelsbreed verschil tegenover glaswol,rotswol of alle afgeleiden van pur.U moet maar eens een rotswol of glaswolplaat versnijden,ook pur geeft irritaties aan huid, ogen en luchtwegen.Volgende pluspunt is de nagroeibaarheid van de natuurlijke isolatiematerialen tegenover de energieverslindende concurenten.De isolatiewaarde is nagenoeg dezelfde wanneer je bekent dat studies bewijzen dat pur zijn isolatiewaarde sterk verminderd na een tijdje(nadat jezelf alle schadelijke isocyanten hebt opgesnoven)En een laatstevoordeel(ik vergeet er misschien nog) is het hogere zomerkonfort van de natuurlijke materialen nl de tot 4maal tragere warmtedoorgangstijd.

Hier mijn pleidooi voor een lekker gezonde leefomgeving.

Grtn Jos Hofman

Als je het ecologisch wilt doen is vlas de goedkoopste optie.

Na heel lang wegen en wikken hebben we vorig jaar bij de bouw van het huis van mijn zoon geobteerd om een isolatie te laten aanbrengen met papiercellolose. Dit leek ons, en lijkt ons nog steeds, het meest aangewezen materiaal uit het oogpunt van isolatie, zomerconfort en luchtdichtheid van het gebouw (is een houtskelet woning).Bovendien laat het je toe om de voorbereidende werken zelf uit te voeren zodat alleen de uren voor het inblazen van de papiervlokken dienen gerekend te worden. Als onderdak hebben we ook een Celit 4D- plaat gebruikt; prima materiaal als onderdak zeker als je ook een zo groot mogelijke luchtdichtheid van het gebouw wil nastreven.

Grtjs

John

Knauff heeft een nieuw product op de markt waarvan ze zeggen dat het op wereldvlak OK verklaard is wat betreft ecologie.

Dank u wel voor de reactie.

Is vlas moeilijk om mee te werken? Ken je iemand die ermee heeft geïsoleerd en zijn die content? 

 beste, vlas is niet moeilijk te verwerken wanneerje het gepaste materieel gebruikt.we probeerden achtereenvolgens met een speciaal mes,(niet zo gemakkelijk)met een eenhandse slijpschijf diam 125mm(snijdt goed maar zeeer gevaarlijk na enkele snijbeurten omdat de machine vol komt te zitten met vlasresten en zo blijft draaien)hetzelfde kan gezegd worden van een handcirkelzaag.Het aangewezen snijmachine is een specialezaag(zoals een elektrsch vleesmes ombvb rosbief te snijden maar dan professioneler)Ik kocht hiervoor van Dewalt De DW391 het is een zaag met tegensnijdende zaagbladen .deze is echt het geschikte toestel om veilig en snel vlas of hennep of houtwol te zagen.

Succes Grtn Jos Hofman

Voor vlas zeker een speciaal mes aankopen, want dat is taai spul.

Wij hebben het met een gekarteld broodmes gedaan, gelukkig heb ik eens slijpsteen.

Heb het dikwijls terug scherp moeten maken.

maar ben je tevreden dat je voor vlas gekozen hebt of zou je nu voor iets anders gaan?

houtvezel en cellulose (2100 J/kg.K) hebben een wat hogere warmteopslagcapaciteit dan hennep (1600 J/kg.K) en vlas (1550 J/kg.K). maar houtvezel (50 kg/m³) en cellulose (45 a 50 kg/m³) hebben ook een wat groter ssoortelijk gewicht dan hennep (35 a 40 kg/m³) en vlas (30 kg/m³, met nog wat kleine verschillen naargelang de fabrikant. waardoor de twee eersten nog wat beter scoren naar zomercomfort.

cellulose is ook aanmerkelijk goedkoper, al kan je dat niet zelf doen. maar met een aannemer betaal je bij renovatie maar 6% btw, zodat cellulose soms nog goedkoper uitkomt geplaatst, dan de andere isolatieproducten in aankoop.

hans d

Of ik tevreden ben over mijn vlas, kan ik moeilijk specifiek iets over zeggen..

Want dat dak heeft 10 cm vlas (was de dikte van de bestande keepertjes) dan 7.5  cm dikke rotswol (overschot van onze buiten isolatie) en dan 6 cm pavatherm opgevezen (overschot van onze binnenisolatie)

 

Vlas heeft inderdaad minder warmtebuffering dan celullose  of houtvezelisolatieplaat.

 

Ons groot dak en plat dak hebben papiervlokken .