houten vloer behandelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

de houten vloer in mijn huis is een mengeling van oude en nieuwe grenen vloer.

nu hij helemaal blank geschuurd is twijfel ik nog steeds over de afwerking.

mijn grootste zorg hierbij is dat het hout echt niet mag vergelen.

toen ik dat vorige week aan mijn schrijnwerker vertelde zei hij me dat hij niet begreep

waarom mensen perse hun vloer willen behandelen, dat dat vroeger helemaal niet de gewoonte was en 

dat de vloer zeker zal vergelen door olie. hij zelf behandeld het hout helemaal niet!

ik werd al helemaal blij van het idee, want het zou me een hoop werk besparen. 

maar toch zou ik hier graag nog een paar meningen over horen. 

ook probeer ik meer te weten te komen over logen en zepen,  zoals dat in scandinavië

wordt gedaan. 

thanks,

veronik

Reacties

 Ik heb mijn houten vloeren ook afgeschuurd, daarna behandeld met een natuurlijk product tegen insectenaantasting en een olie. Het insectenproduct zorgde voor een verkleuring, die door de olie werd versterkt.  Er bestaan wel producten tegen insectenaantasting die niet/nauwelijks verkleuren, maar er is toch steeds een verschil. Maar ook onbehandeld hout verkleurt o.i.v. zonlicht (UV-stralen).

Ondertussen heb ik dus geleerd om de behandeling eerst uit te proberen in een klein hoekje.

behandelen met witte olie voorkomt voor een groot deel vergeling zonder een witte vloer te hebben, en erna regelmatig kousen met zeep waar ook wit aan toegevoegd is

(1) grenen zal steeds vergelen - ook binnen, van zodra het in contact komt met licht en lucht (hoeft geen UV straling te zijn) - zo heb ik bij mij toch opgemerkt (bij het verleggen van enkele planken op de roostering ziet het gedeelte dat eerst op de balken lag en nu vrij ligt, er amper vergeeld uit in tegenstelling tot de rest van de plank (vanonder bekeken - aan die planken is nooit UV licht geraakt).

(2) zonder behandeling ga je toch vlug strepen (bijv. zwarte strepen van de schoenzolen) achterlaten op die vloer; een behandeling om het reinigen te vergemakkelijken lijkt me toch aangewezen

(3) die logen en zepen zijn mogelijk een interessante piste, maar daar heb ik nog geen ervaring mee (mijn vloer dient als ondervloer).

 

Logen en zepen:

Daar heeft  men een hele tijd erg euforisch over gedaan maar de watergevoeligheid ervan (witte vlekken bij bemorsen met water of drank) is en blijft een groot nadeel van deze producten. Sommige zeepproducten zijn ook bijzonder glad gebleken...

Olie:

-100% natuurlijke olie (bv. op basis van lijnolie of houtolie) vergelen, maar dat zal voor de ene prachtig zijn en de ander kan het niet aanzien.

-gemodifieerde olie (gestookt, gekookt, gebleekt, gefilterd en deels gecombineerd met andere grondstoffen om ze harder te maken) geven een grotere waterbestendigheid en weinig verkleuring (veel merken noemen dit "hardolie").

Voor jouw probleem: je zou kunnen opteren door te kleuren met een lichtgrijze tot middelgrijze oliebeits om het vergelen op te heffen of te camoufleren. Daarna kan je daarop voornoemde "hardolie" als slijtlaag aanbrengen. Dit deed ik zelf reeds op een oude grenen "planché" van 1920 waar lichte en donker vlekken op zaten. (Lichte vlekken door het schuren met schuurpapier, donkere vlekken door bevuiling door de jaren heen).

Een voordeel van olie is ook dat je bij sommige merken simpel kan onderhouden door stofzuigen en dweilen met een sopje.

 

Hallo,

Ik heb ervaring met logen en zepen van zowel een nieuwe vloer als een oude vloer (grenen en douglas). Ik ben heel erg tevreden met het resultaat en vlekverwijdering. De planken zijn eerst kaal geschuurd met een korrel 100 om toch het zeep de kans te geven opgenomen te worden, na het logen een aantal keren flink ingeboend met zeep (Woca) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks dweilen met zeep. Vlekken verdwijnen na een aantal keren zepen vanzelf.

 

Kijk ook op www.woca.be

Ik snap niet dat de grote aantal bouwers nog altijd in de val van de grote firma's trapt. Als je op hun links gaat kijken dan staat daar meestal een hele apotheek aan prijzige producten die je moet aanschaffen voor de toepassing en nadien nog eens voor het onderhoud.

Dat was de reden dat ik een aantal jaren geleden zelf en olie maakte. 1 (ja één product) om aan te brengen op het hout (of op MDF). Onderhoud: Enkel stofzuigen of zo nodig dweilen met een neutraal sopje. Indien nodig na enkele jaren een nabehandeling met dezelfde olie, schuren tussen de lagen niet nodig. Simpel maar goed. Ik paste het toe op OSB als goedkope vloer. Bovendien zit ik nog met een hond in huis. Je mag na twee jaren gerust eens komen kijken.

Bij alle grote merken lees je steeds: Zepen en nog eens inzepen of nog eens een onderhoudolie kopen: Daar krijg ik de stuipen van, dan wordt je toch wel slaaf van je vloer, of niet?  Is dit ecologisch verantwoord EN hoeveel geld geef je uit aan dat hele circus?

 

 

Rudy, je klinkt als de reddende engel...

Euh, mogen we ook je recept weten? (welke olie, hoe vaak, etc..)

Een dankbare  Bert

Dag Bert,

ik zend je een privé-mail met info omdat men op dit forum vraag om zo mogelijk reklame te vermijden.

 

Dag Rudy,

ook ik zou graag dat receptje ontvangen, want inderdaad dat klinkt als muziek in de oren.

Bezorg je dit ook aan mij? 
Hartelijk dank, groeten, Patricia

Privé-mailtje is verzonden.

Mag ik ook even het recept, aub ? ik renoveer momenteel een oud herenhuis en heb alle deuren en deurlijsten blank gemaakt maar wil ze nu beschermen zonder kleurverandering ...

 

Dank u wel !!

Zelfbouwerke:

Ik kan je geen privé-mail zenden als ik op jouw naam 'klik'.

Dus: Probeer mij zelf een mail te zenden zodat ik contact met u kan opnemen (of vul in jouw profielgegevens in dit forum jouw mail-adres in).

Groetjes,

Rudy

 Dag Rudy,

Ik ben ook geïnteresseerd. Graag een mailke.

Hey Rudy,

 

Ben ook aan het twijfelen tss olie en vernis.  Ik kan mijn parket geschuurd laten leveren of behandelt met een PURvernis.  Deze komt op de slpk's te liggen en de fabrikant zegt dat er dan waarschijnlijk nooit nog moet geschuurd worden.  Olie daarentegen ...? De samenstelling van de vernis heb ik opgevraagd maar nog niet gekregen.  Weet wel dat het op Solventbasis is en niet op waterbasis...

Heb jij nog een advies misschien...

Je hebt in 2007 ook een threat opgestart rond solventen in verven en dergelijke waarin je opzoek was naar mensen uit de verschillende sectoren en verenigingen om...  Ik zag echter dat er na enkele reacties, de discussie niet verder is gezet(toch niet via die threat) ??

Zal je ook nog een mailtje sturen voor je recept,

 

Alvast bedankt,

 

Marc H

March:

ik/wij maken die olie (het is eigenlijk een mengsel van olie en olieharsen) in ons familiebedrijf.  Ik zend je de gegevens en documentatie via privaat mail omdat men hier van dit forum geen "reklamefolder" voor bedrijven wil maken.

Op het gevaar af om af te wijken van het huidige topic geef ik onderstaand een heel uitgebreid antwoord op jouw vraag:

Je hebt inderdaad gelijk dat ik reeds een hele tijd geleden een item opstarte omdat ik weet dat bepaalde solventgedragen producten op oliebasis véél milieuvriendelijker of ecologischer zijn dan watergedragen tegenproducten.

Simpel uitgedrukt: Men moet dikwijls veel energie  verspillen om een product in een water-emulsie of om een in water emulgeerbaar product te maken. Een eerste ruwe indicatie daarvan is de industrieprijs van zulke producten.

Typisch voorbeeld: 60% soyaoliehars ge-emulgeerd in water kost 50% meer dan 90% soyaoliehars in onschadelijke white spirit (type D60 zoals ik in mijn Maro producten gebruik en zoals Biofa in diverse van zijn olieproducten gebruikt). Waarom kost het 50% meer? Omwille van de energie-verspilling om het via-via in water te krijgen!

Er zijn studies of voordrachten van grote multinationals, die zich in de top 5 op wereldniveau bevinden, die je met simpele dezelfde argumentatie kan 'kelderen' zoals ik in vorige alinea voerde!

Ik heb hierover reeds gesprek gevoerd met een deskundige van VITO (Vlaams Instituut voor technologische ontwikkeling). Probleem is dat een doorgevoerde studie hierover duizenden Euro's zouden kosten. Wie is bereid dit te betalen? Testaankoop ??? andere organisaties ???

Watergedragen is een heilige koe geworden, wie er tegen in gaat is ouderwets!

98% van alle petroleumproducten wordt gebruikt voor smeermiddelen en brandstof voor onze auto's (ook een heilige koe!) en verwarming van gebouwen van 'onze' (westerse?) landen, de rest van de wereld zit in de kou! Slechts 2% wordt gebruikt voor chemische producten in de breedste zin van het woord (bv.: synthetische vezels voor kledij).

Als kleine garnaal kan je daar weinig aan doen, als ik via dit forum sommige mensen tot nadenken kan brengen dan ben ik een gelukkig man.

Groetjes,

Rudy Martens

 

 

 

Rudi, is het nog mogelijk om me het recept van deze olie te mailen ?

Alvast bedankt,

Marc

6174@telenet.be

 Hallo,

Ik heb ook een vraagje over  parket. We hebben wit geoliede parket liggen in badkamer en slaapkamer. Nu is de loodgieter geweest om een nieuw bad en douche te plaatsen en we hebben nogal wat krassen en putjes in ons parket. Ik ben ten einde raad, parket was nochtans afgedekt met karton. Ik weet niet hoe ik dit weg kan krijgen. Heb al met onderhoudswax geprobeerd, is iets verbeterd maar helaas, niet weg. 

P.S. Weet iemand waar ik de onderhoudsprodukten van Boën kan krijgen?

Alvast bedankt en groeten

Ik ben ook bezig een oplossing te zoeken voor mijn grenen vloer. Hij is 25 jaar geleden gelakt met diaglas en natuurlijk zoals bij iedereen, vergeeld. Nu wil ik hem laten schuren en iets kiezen waardoor hij niet meer vergeeld. Ik heb inmiddels gehoord van diverse professionals dat dit nooit helemaal te voorkomen is. Er is mij aangeraden om de vloer met Aquamarijn olie en daarna met was te doen, de firma Aquamarijn zelf raadt mij aan om een kleurbeits te gebruiken en daaroverheen Osmo hard wax en nu lees ik uw verhaal. Ik zou graag een lichte antique vloer willen , wat raadt u mij aan?

 Hallo,

Ik heb een vraagje voor jou. Wij hebben zopas nieuwe geoliede parket liggen. Nu is de loodgieter geweest om een nieuw bad en meubel te plaatsen en we hebben nogal wat krassen en zelf enkele putjes in het parket.

Bestaan er produkten om dit weg te krijgen?

Alvast bedankt en groeten,

Lie

Alléén opschuren zal het probleem mogelijk oplossen. Krassen en putjes ga je met onderhoudsproducten niet wegkrijgen.

Mon  

 Rudy,

Graag wil ik jouw advies, ik heb een heel oude grenen kerkvloer (meer als 150 jaar) het zijn planken van 14 cm breed

ongeveer 2,5 cm dik, ze staan erg bol ongeveer 6mm maar dat vinden wij mooi

De vloer is gekleurd met beits( mahonie) en daarna afgelakt met glitsa ijglans (terpetina).het probleem is dat er vaak

een beschadiging optreed waarbij een stukje glitsa en de beits loslaat, het bij werken is niet fraai eigenlijk moet dan de

hele plank weer gescheurd worden en opnieuw gekleurd en afgelakt.

Jouw manier van de vloer in de olie zetten spreek mij wel aan, kun jij mij het recept mailen en waar ik dat moet kopen?

Alvast bedankt Du 

 

Beste Rudi,

 

Ik heb een net geschuurde grenen vloer die ik zo 'natural' mogelijk wil hebben. Ook ik ben verbaasd en ook een beetje boos omdat al die speciaalzaken je allemaal onderhoudsproducten willen aansmeren die heel prijzig zijn en die gewoon in hun pakket horen. Zit je vast aan hun produkten want je mag geen andere producten doorelkaar gebruiken ... enz...

Hele lange verhalen over wax, lak en olie.... Wij wilden eerst logen, dan zepen en dan de subtiel witgepigmenteerde olie erop... Ik ben nu even de draad kwijt vandaar deze mail; de grenen vloer is nu prachtig maagdelijk wit...hoe hou ik deze mooie kleur en hoe hou ik het hout 'levend'....??? Mag ik ook dat recept van alleen maar olie erop aub?

 

Met vriendelijke groet;

Loeki

p.s Mijn vriend wil de Scandanavische manier hij komt uit Noorwegen, maar zijn moeder worsteld al jaren met hun vloer ... : )))

 Beste Rudy, ook ik ben heel benieuwd naar je recept. Mijn mailadres vind je in mijn profiel. Ik zou de olie als eerste op mijn tafel gebruiken. Ik heb hem mooi blank geschuurd, hij was koloniaal donkerbruin, en wilde een watergedragen lak gebruiken om het hout te beschermen zonder al te veel vergelen. Maar helaas, de kleurstof van de oude verflaag kwam naar buiten en veroorzaakte lelijke oranjebruine streepjes. Het is geen gezicht. Ik heb ontdekt dat dit probleem zich niet voordoet als ik olie of alkyd gebruik. Alkyd zal vergelen, dus ik denk dat was of olie beter zal zijn. Ik moet dus het hele tafel opnieuw schuren, helaas. Ook daarmee gaat de kleurstof niet weg, heb ik al ontdekt. Dus... geen watergedragen lak meer op deze tafel. Ik ben benieuwd naar je recept!

Hallo Lie, als je vloer al bewerkt is kun je weinig meer beginnen en is schuren de beste oplossing. Voor olie zijn er ook een soort wasmiddelen in de handel die de olie oplossen, want als je direct gaat schuren zit meteen je schuurpapier vol met was. Het is evengoed een hele klus. Wel weet ik een oplossing voor krassen en putjes in kaal hout: je doet met een penseel wat water op de plek waar de kras of put is. Nu zet je de strijkbout erop. De vezels van het hout zwellen een beetje op en de kras wordt minder. Je kunt dit een paar keer herhalen. Pas op voor brandvlekken, net als bij kleding kan dit niet te lang.

Hoi,

Ik ben erg geinteresseerd in jouw recept voor olie.

Mijn vloer wordt i.v.m. zwam binnenkort geheel vervangen. Er komt een nieuwe grenen vloer in die is bewerkt (verduurzaamd?) zodat deze bestand is tegen zwam, worm etc. Deze vloer wil ik zo bewerken dat hij licht blijft, eventueel nog wat lichter wordt en vooral niet vergeelt. Weinig en makkelijk onderhoud lijkt me wel wat.

Mag ik zo'n vloer (beveiligd tegen zwam) wel met van alles bewerken en wat is een goede methode?

Wil je mij je recept mailen, en heb je nog andere adviezen?

groet Irene

Zou u mij uw recept willen doorsturen aub?

Het klinkt als muziek in de oren... ;)

bruggemooi@hotmail.com

 

Alvast bedankt,

Lesley

dag Rudy,

 

ik zoek een behandeling voor mijn houtenschalen die ik maak en zoveel mogelijk natuurlijk wil laten.

(maar wel moet beschermen tegen vlekken, ik denk aan fruitsappen e, morsen e.d.)

Zoveel mogelijk het hout zelf laten spreken, betekent ieder hout aparte eigen receptuur..

De ene houtsoort juist wel olieën (safloerolie) die wat donkerder kleuring verlangt, daar waar de ander dit echt niet kan hebben...

Ik denk aan soorten als lichte beuk met slaap en berk.

Met zepen en logen heb ik geen ervaring. Kun je daar nog wat meer over zeggen ?

Slijtvastheid is geen issue voor deze schalen, wel morsen/vlekken.

Ik heb ook Skylt getracht en Trae Lyx-mat op waterbasis, die daar op lijkt. Het hout blijft vrij neutraal en mattig, alsof het niet is behandeld, wel doodser wordt. Ik heb ook geprobeerd een terpentine zijdeglans lak sterk verdund voor de opkleuring v.h. hout, met daaroverheen en watergedragen matte Trae Lyx om de matheid terug te brengen.

Ik ben vaak niet zo gecharmeerd van al deze kunststoffen.

Zoek nog verder naar mattige, amper opkleurende en juist wel de tonen v.h. hout opkelurende afwerkingen. Het nadeel van lak is dat er echt een kunststof 'laagje' op ligt, het hout niet meer 'ademt' en soms dus teveel of te weinig het hout 'opkleurd'..

Ik ben benieuwt naar jou recepten en adviezen. En hoor graag van je.

 

groet, Rob

 

 

Beste Rudy,

Zou je mij dat recept ook willen toesturen?

ingenckie@yahoo.com

Is het ook mogelijk er nog een kleur aan toe te voegen? Wij willen namelijk een donkere geoliede vloer.

Alvast bedankt.

 Dag Rudy

kan je mij het recept ook doorsturen aub? Bedankt!

Emilie

Emilie,

Ik zond je een privé-mail.

Groeten,

Rudy

 

Hallo Rudy,

 

Graag had ik ook je "magisch" recpt ontvangen.

Bedankt. Groetjes. Johanna

 

Johanna1: Ik kan door het "klikken" op jouw naam je geen mail zenden (profiel niet volledig ingevuld?). Probeer jij anders naar mij een mail te verzenden door op mijn naam te klikken.

Groeten,

Rudy

Beste Rudy,

Jij lijk mij wel een profesor in de vak van houten vloeren behandelen. Ik heb een houte chalet gekocht met een grenen vloer erin. Ik ben bezig om de oude lak laag er af te schuren en wil graag het vloer behandelen met zeer weinig onderhoud kosten, die een goede slijt laag geeft en die niet zoveel gaan kosten als het hele huis. Ik wil ook graag het natuurlijke kleur van het hout behouden. Ik las dat jij jou eigen product had zamengesteeld. Ik ben inmiddels al bij een aantal verf leverancieers geweest en de ene zegt 'Hermadix Mat', de andere zegt 'Trae Lix vloerlak of naturel'. Ik ben vandag weer aangerade om 'Skylt Ultramatt' te gebruiken. Heb jij ondervinding van deze producten?

Als jou recept mij zou kunnen helpen met mijn probleempje, zou ik die heeeel graag mogen hebben?

Vriendelijke groeten,
Eric

 

Hallo Rudy,

Ik ga binnenkort ook beginnen met het renoveren van mijn "gele" grenenvloer en ben met aan het orienteren over de behandeling na het schuren. Wij hebben onze vloer altijd geolied maar ik wil de vloer zo blanc en naturel mogelijk houden. Ik dacht aan behandeling met Skylt maar vind dit toch wel een duur materiaal. Nu lees ik op deze site over jou wondermiddel. Kun je mij enkele tips geven? Of eventueel je recept doormailen? Alvast heel erg bedankt.

Ik kan me helemaal aansluiten bij het verhaal van Veronik (al van 14-10-2009). Ik sta ook op het punt om onze "gele" grenenvloer te renoveren en we willen hem zo blank en naturel mogelijk houden. Wij denken aan het middel Skylt maar dit is nogal prijzig. Graag zou ik tips of het recept van Rudy willen ontvangen. Zijn er al mensen die zijn recept / methode hebben uitgeprobeerd en werkt het?

ik zweer nog altijd bij goede oude witte boenwas als afwerking voor hout : zeer korte droogtijd (de tijd nodig om het oplosmiddel te laten verdampen),  zeer eenvoudig toe te passen en te onderhouden, aangename reuk, het versterkt mooi de tekening in het hout zonder te bedekken

Wij (wijlen mijn vader, mijn broer en ik) hebben tientallen jaren boenwas gemaakt. Die boenwas verkochten we aan klanten die tot de top 10 van de Belgische antiek-restaurateurs behoorden (R*b*r*cht P.,  P*tc*yps C. ,wijlen P*tc*yps T.,  G. K*rchh*ff enz. enz.). Die boenwas was dan ook van superieure kwaliteit (pure bijenwas in natuurlijke Spaanse terpentijn).

Maar boenwas zelfs zo'n topkwaliteit kan je momenteel aan de straatstenen niet meer kwijt (of als je een vakmansklant hebt dan zijn de hoeveelheden zo klein geworden dat het niet meer rendabel is om het product te maken of op stock te houden).

Reden:

-Als er nog antiek gerestaureerd moet worden dan gebeurd dit meestal in Oostbloklanden waarna de meubels naar hier komen.

-Terpentijn is een 99% aromatisch solvent ("terpenen") en niet zo schitterend voor de gezondheid als sommige mensen denken.

-Elke druppel water of drank die op boenwas valt veroorzaakt witte watervlekken. Sommige fabricanten probeerden dat effect te verminderen door toevoegen van siliconenproducten of door bijmengen van bepaalde kunstharsen. Maar waar ben je dan mee bezig als je een natuurlijk product wil aanbieden?

Met boenwas ben je als het ware de slaaf van je vloer, zeker als er nog peuters rondlopen (alhoewel sommige volwassenen zich ook niet inhouden om met bepaalde dranken te smossen).

 

Dat is dan ook de reden dat wij in ons familiebedrijf en vele van onze collega's zijn overgeschakeld naar producten op basis van olie. En als daar dan nog een solvent aan te pas komt dan is dat volledig gedesaromatiseerde white spirit. Dit laatste solvent wordt daarom ook gebruikt in solventgedragen producten (sommige verf en vernissoorten) die verkocht worden onder het eco-label.

 

- Met een 100% olie gebaseerd product heb je nagenoeg geen gevaar op watervlekken.

De meeste oliemerken hebben een soort onderhoudsolie. De formule die ik voor mijn broer op punt gesteld heb (ik ga volgend jaar op pensioen) moet enkel maar gestofzuigd  of gedweild worden met een sopje voor het onderhoud.

vriendelijke groeten,

Rudy Martens

 

Hallo Rudy,

ook ik heb interesse in je recept voor vloerolie.Zou je me het emailtje toe willen sturen?

Op welke wijze gebeurt het opbrengen van deze olie? Is dat gelijk aan "andere" wijzen van opbrengen? kwasten, rollen, uitboenen. enz.

 

Alvast bedankt!
Groeten,
Dennis

Hallo Dennis,

omdat je bij je profiel geen mailadres ingevuld heb kan ik je niet contacteren.

Zend mij een mail (klik op mijn naam) en ik zend ik je een infomail.

 

Beste Rudy, Ook ik zou heel graag uw recept voor onze planken (grenen) vloer gebruiken.

Zou u mij deze willen sturen? Alvast hartelijk bedankt! Vriendelijke groet, Maina.

Dag Rudy,

 

Ik ga binnenkort een massieve inlandse kerselaar parket leggen in onze woning. Dit gaat de "kers" op taart zijn in ons nu bijna twee jaar lange renovatie.  Ik heb interesse in jouw samengestelde olie en zou deze graag komen uitproberen.

Kan je mij hieromtrent contacteren aub.

 

Alvast bedankt en mvg,

Tim

Dag Tim,

je hebt geen mailadres ingevuld in je profiel, daarom kan ik je niet contacteren door op "sensal" te klikken.

Zend mij anders een mail door links op het scherm op mijn naam te klikken.

Dag Rudy,

Alhoewel dit gesprek al wel een heel tijdje geleden is, hoop ik u toch nog te bereiken.
Is het mogelijk mij ook het recept van de vloerolie te bezorgen?
Wij zijn aan het verbouwen.Zowel boven als beneden komen er houten vloeren. De vloer beneden zal bovendien uitgeven op het terras. Daarom ben ik op zoek naar een goede, natuurlijke manier om de vloer te behandelen. Maar ook eenvoudig en makkelijk
Alvast bedankt

Hallo,

Heeft u voor mij ook het recept van de olie?

 

Alvast hartelijke dank

Beste Rudi,

Zou het mogelijk zijn om me het recept van deze olie te mailen ?

Hartelijk dank

Virginie

Beste Rudy,

zoals zovelen voor mij zou ik ook graag meer informatie willen over het recept om een grenen vloer te beschermen.

Is het mogelijk om mij meer informatie te versturen? nardabodemeijer@hotmail.com

hartelijk dank alvast, Narda

 hi, ik heb massief eiken parket, die we hebben geolied. ik wil graag de kleur oplichten, en tips om de vloer te onderhouden. gr jenika (nl

 hi ik deed olie op mijn parket en wil deze graag lichter maken. maar als ik eerst moet schuren doe ik er niets aan. mag ik dan van u het recept om de vloer te onderhouden?? tevens bezit ik een pastoriekastiuit 1850. de achterwand is aangevreten door houtworm. deze heb ik laten behandelen door een firma, hoe voorkom ik dat de kast uitdroogt??volgens mij is het licht eiken. bedankt alvast .gr jenika

Hoi Rudy,

Ik en mijn vrouw gaan volgende week onze eerste houten vloer leggen en willen ook graag vergeling ed. Zien te voorkomen. We zaten al te denken aan logen maar nu ik dit topic heb doorgelezen, ben ik wel erg benieuwd geworden naar je recept. Zou je het me kunnen mailen? Mijn mailadres is Bijnen.tim@gmail.com

 

Alvast bedankt!

Beste Rudy

 

Omdat ik door de bomen het bos inmiddels niet meer zie, wend ik me tot jou.

Ik heb een grenen vloer, deze wordt binnenkort geschuurd. Wat kan ik het beste doen om vergeling van de vloer te voorkomen, en om de vloer te beschermen voor jaren aaneen...

is white-wash harswaxolie van oxo dan de beste oplossing denk je, of heb je wellicht ook nog andere tips?

Hoop even van je te vernemen

 

ps ik heb 2 poezen dus mijn huis is, al zeg ik het zelf, vaak een groot stofnest, maar jij hebt geloof ik een hond dus je weet waar ik het over heb..

 

vrgrt

Oghe