TISUN vs DAIKIN - Help!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Uiteraard is er op dit en op andere forums al veel geschreven over warmtepompen en zonneboilers e.d.. Ik heb al ganse avonden voor de pc zitten lezen en op den duur zie ik door de bomen het bos niet meer. Bepaalde mensen zijn reeds zo ingewerkt in de materie dat het voor mij té technisch wordt...

Dit is onze situatie; we zijn een huis aan het verbouwen en proberen hiervoor zo ecolgisch mogelijk te werk te gaan. Aangezien er geen gas beschikbaar is in de straat en ik een stookolietank niet wil plaatsen, denken we er aan om de volgende situatie uit te werken: plaatsen van een zonneboiler, gecombineerd met een lucht warmtepomp en vloerverwarming + extra verwarming met 2 houtkachels. In eerste instantie zouden we de vloerverwarming klaarleggen t.e.m. de collectoren in de kelder en de eerste jaren enkel opteren voor de houtkachels en de zonneboiler (met elektrische naverwarming).

De redenen:
1. We willen graag zo veel mogelijk zelfstandig zijn: vandaar dat gas en stookolie uitgesloten worden, evenals pellets (tenslotte kan je meestal niet anders dan te betalen wat de verkoper vraagt...)

2. We kunnen zelf - onafhankelijk - onze voorraad hout op peil houden.

3. Systemen zoals een grondwater-warmtepomp (al dan niet geboorde put) en fotovoltaïsche panelen zijn momenteel buiten ons budget.

Nu CONCREET mijn vraag: we twijfelen tussen DAIKIN en TISUN. De architect sprak van in het begin over Daikin en heeft er blijkbaar alle vertrouwen in. Onze buurman echter werkt bij een sanitair en verwarmingsfirma en die zegt dat Tisun het neusje van de zalm is (zonder achterliggende bedoelingen om ons iets te verkopen, daar hebben we vertrouwen in). We hebben al van alles gelezen en weten echt niet wat nu prijs/kwaliteit het beste is, ook al lange(re) termijn. Ik meen dat het vooral belangrijk is om systemen te gebruiken die compatibel zijn met elkaar (denkend aan het feit dat de warmtepomp er nog komt).

Tot daar mijn litanie...

GRAAG JULLIE MENING EN/OF ERVARINGEN

Alvast bedankt!

Dieter

Reacties

Daikin is vooral bekend door hun warmtepompen, Tisun vanwege de zonneboilers.

De tanks van Tisun hebben een goede reputatie, maar zijn wel duur.

 Zoals bas al aanhaald, Tisun maakt zonneboilers en zonnecollectoren van top kwaliteit. Ze doen enkel dat, en zijn er dan ook in gespecialiseerd. Bekijk zeker de Pro-Clean van Tisun als je voor een zonneboiler gaat.

Daikin is bekend voor z'n warmtepompen, dus je zou de combinatie van de twee kunnen doen.

 

Maar als ik jouw uitleg zo lees vraag ik af waarom je geen zonneboiler combineert met een houtvergasser.

De hoeveelheid hout die je verstookt in een houtkachel volstaat ook om een houtvergasser te stoken om het CV-water voor een dag te verwarmen.

We hebben zelf onze mazout buiten gezwierd en wilden ook geen gas. Hadden nog 100m³ hout zitten, en hebben dan voor het volgende gekozen:

Proclean zonneboiler 1000L + 12m² zonnecollector. Hieraan is nog een extra buffervat van 1000L gekoppeld (waardoor het eigenlijk een zonneboiler van 2000L wordt, en dus ook een buffer van 2000L).

Hieraan gekoppeld staat dan een combiketel houtvergasser/pellets, om hoofdzakelijk op hout te stoken, maar wanneer nodig de ketel ook automatisch kan omschakelen op pellets.

 

Volgens mij is dit ook zeker de moeite voor u om eens te bekijken, ipv de warmtepomp.

Rendement van warmtepompen is meestal laag, op moment dat je echt warmte voor verwarming nodig hebt.

Dieter,

Je gaat je huis verbouwen, en daarna denk je dat je een warmtepomp en 2 kachels gaat nodig hebben om je te verwarmen ?

In eerste instantie zou je aandacht moeten gaan naar isoleren, veel, heel veel. Dan heb je zeker geen 3 warmtebronnen meer nodig en dan kan ik me perfect vinden in het advies van Limer.

Veel succes

zelf vind ik de combinatie van warmtepomp met vloerverwarming en daarnaast houtkachels strijdig met elkaar.

De ene is op lage temperatuur en dan de vloer langere tijd op temperatuur houden.

Het andere is hout stoken: snelle (hevigere) warmte.

Eigenlijk ga je met de houtkachels de vloerverwarming 'ontregelen'.

Als je een massakachel hebt, heb je dat probeleem niet.

Bij ons muurverwarming en finoven en nooit oververhitting gehad.

Correct Walter, bij ons is de kleine wandverwarming zelfs overbodig geworden. Wanneer je vooreerst zwaar isoleert: vloer 20cm, muren 30cm en dak 30 a 40 cm, dan heb je met 1 massakachel zeker voldoende om ruimte en sww te verwarmen. Het gebruikersgedrag, de indeling van de woning, compactheid, de zonnewinsten en interne warmtewinsten spelen natuurlijk ook een belangrijke rol in het verwarmingsverhaal. In onze woning met open plan is er nog geen enkele maal oververhitting waargenomen. Bij het installeren van een metalen houtkachel kan dat ook voorkomen worden door de kachel te isoleren. De verhouding ruimteverwarming/ sww vraagt een correcte berekening. Een grote boiler met gelaagdheid van het water is meestal de beste oplossing. Een geisoleerde metalen houtkachel, boiler van 850 a 1200 liter gekoppeld aan thermische zonnepanelen in een degelijk geisoleerde woning is een prima verwarmingssysteem. Een massakachel( finoven, grundofen, speksteenkachel) is nog veel beter, dwz. 1 x stoken per dag, minimaal houtverbruik, schone verbranding, 24u stralingswarmte. Daar kan geen enkele metalen kachel tegenop.

 

ja maar de vloerverwarming is een traag werkende verwarming

de originele post had het over vloerverwarming en niet wandverwarming

die wandverwarming is hetzelfde principe als voor vloer maar reageerd sneller op temperatuurschommelingen ....