Electrische naverbranding zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn bezig onze LEW/passief woning te realiseren. We krijgen geen gas in ons nieuwe huis, maar gaan gebruik maken van een zonneboiler voor het warme water in de 2 badkamers.
Wij vragen ons af of een zonneboiler met electrische naverwarming voldoende is om warm water te voorzien voor 4 personen en hoeveel energie deze electrische naverbranding kost?

In Nederlandse huizen zijn zonneboilers meestal gekoppeld aan een boiler van ca 300 liter.......is dat genoeg ? Wordt het water snel genoeg opgewarmd om vlak na elkaar te douchen of met 2 douches tegelijk gebruik te maken van het warme water ?

(Onze energie zal voor tenminste 75% komen van eigen zonnepanelen)

Alle adviezen en ervaringen worden zeer gewaardeerd !!

Corine

Reacties

in principe is 300 liter genoeg voor 4 personen om te douchen... vooropgesteld dat iedereen zich houdt aan een redelijke douche en geen verwen/luxe douche.

Het waterverbruik tussen redelijk en een 'luxe douche', kan wel tot factor drie tot vijf zijn. Met een redelijke douche heeft men het meestal over 30liter totaalverbruik. Een luxe douche met regenwatersproeikoppen (met van die verschrikkelijk veel gaatjes in de sproeikop) kan gemakkelijk tot 20 liter per minuut trekken. Als je er dan effe van wil genieten schiet het verbruik in de hoogte.

Hou dus rekening met de tijdsduur van de douche alsook (aanbevolen) het gebruik van een eco-douchekop.

En dan is in principe een 300 liter voldoende voor 4 persoon.

Betreffende het opwarmen tussen de douchebeurten door.... het principe van een boiler is uiteraard het water goed opwarmen (minimum 60° voor wat betreft legionella) en de warmte vasthouden. Een zonneboiler kan de temperatuur in de zomerdagen makkelijk tot 85-90° duwen maar mag niet hoger (of je krijgt bijna kokend water en bijhorende stoom).

Van die opgeslagen warmte krijg je toch nooit de volle warmte want in een douche wordt het warm met koud gemengd. Daarmee dat je met 300liter aan 90° eigenlijk meer dan 300liter kan douchen.

Enfin, in de lente/herfst/winter seizoenen kan je niet altijd zeker zijn dat de zonneboiler door de zon naar 90° wordt gebracht. Dan is het uiteraard het electrisch element dat de extra warmte moet leveren. Dat opwarmen kan je maar 1 keer per etmaal gebeuren om het tekort aan warme water aan te vullen. Eenmaal de ganse 300liter terug op temperatuur kan het makkelijk voor 24 uur toekomen.

Corine, Willy Lievens heeft over deze problematiek een interessant artikel geschreven in het tijdschrift DE KOEVOET (laatste uitgave).

Mon 

Het overschot aan energie van die mooie kachel die je hebt staan kan je die dan niet gebruiken.

 

Kris, bedankt voor de duidelijke uitleg.

Begrijp ik het volgende goed....wanneer 1 van mijn kinderen (pre-pubers) besluit een heerlijk lange douche te nemen, dan heeft de rest van de familie eigenlijk geen warm water meer om te douchen of te badderen...?

Het water kan dus maar 1 keer per etmaal worden opgewarmd ?

Ik voorzie hier toch wel een paar nadelen...

 

@ Mon

Ik zal zien of ik het tijdschrift kan krijgen in Nederland. Zeer bedankt voor de tip !

 

Het is trouwens heel frappant dat, wanneer ik in mijn dorp, uitleg wat voor een soort huis we gaan bouwen, dan denken de mensen dat wij de allereersten zijn......hier hebben ze nog nooit van een LEW of passiefhuis gehoord !

Inmiddels hebben we al heel wat informatie vergaard.....ik moet maar eens een adviesbureau opzetten.....er ligt hier nog een hele grote markt....... ;-)

Corine

Kris heeft het mooi duidelijk kunnen maken.

 

Een boiler heeft nu eenmaal een beperkte voorraad warm water. Als er éénmaal iemand het warm water op gebruikt dan moet de rest wachten tot de boiler het weer heeft kunnen opwarmen met de zon of elektrische weerstand. Als er 's avonds iemand de zonneboiler druft leeg douchen dan kan deze in principe niet meer opwarmen, het elektrisch verwarmingselement kan dan overnemen. Maar dan wel aan het dure tarief van elektriciteit en geen goedkope zon.

 

Dag corine, als mogelijke oplossing zou je ervoor kunnen kiezen om je warm tapwater in de winter uit een 2e boiler te halenen in de zonnetijd via de zonneboiler.

Even ter verduidelijking: De zonneboiler, in dit geval groot genoeg, wordt opgewarmd door de zon. De watertoevoeging van je 2e kleinere boiler, bvb 120 a 150l, zal eerst als doorstomer door je zonneboiler gaan om nadien, voorverwarmt, in je kleinere boiler te gaan. Voor de lente, zomer en herfst kan je een klep plaatsen waardoor je rechtstreeks je warm water van je zonneboiler aftapt. In de winter zorgt de klep ervoor dat je water neemt van de kleinere 2e boiler.

Voordeel van deze 2e kleinere boiler is dat je maar erg beperkt moet elektrisch bijverwarmen en zo maximaal, zelfs in de winter, je zonneboiler blijft gebruiken.

Als je eenmaal per etmaal je water electrisch bijverwarmt tot 60gr zal je rendement van je zonneboiler, volgens mij, nooit 75% dekking halen. 

succes met je project, en ... enkel dode vissen drijven met de stroom mee.

 

De opmerking die ik zelf maakte van slechts 1x keer per etmaal electrisch bij te verwarmen hoeft een kleine verdere uitleg ;-)

Een zonneboiler vangt overdag de warmte van de zon wanneer de zon voldoende kan schijnen. Als er overdag niet genoeg zon was kan het zijn dat de boiler een temperatuur heeft van 50°. Voor SWW is dit voldoende want niemand neemt een douche met water aan 50°. Via de thermostaat mengkraan in je douche ga je die 50° mengen met koud(er) water om een aangenaam lekker 30-35° graden te bekomen.

Dus in principe hoef je na die ene dag niet verder bij te warmen (electrisch of gas of via stookketel). Vermits een zonneboiler goed geisoleerd is, is er slechts een klein warmteverlies gedurende de nacht. Als de dag nadien de zon een beetje meer haar best kan doen, komt die extra warmte erbij.

In wisselende lente/herfst en sommige mindere zomerdagen kan dit perfect gebeuren en kan de boiler meerdere dagen schommelen tussen (hopelijk) veertig en zijn maximum 80-90°. Bij zo'n opgewarmd water hoef je in principe dus niet bij te warmen.

Maar spijtig genoeg zijn er ook nog kleine levende organismen, zoals de legionella bacterie die in lauw water zich vlotjes vermenigvuldigt. Dus daarom de noodzaak om bij te warmen naar 60 of 65° zodat het water ook "hygienisch" vrij is van legionella.

Bacterie experten kunnen misschien verduidelijken in hoeverre de aansturing van de electrische weerstand kan geoptimaliseerd worden om enerzijds niet iedere dag te moeten bijwarmen en toch te voorkomen dat de legionella zich ontwikkeld.

In antwoord op de oorspronkelijke vraag: een (zonne)boiler kan inderdaad twee gelijktijdige douches verzorgen en ook twee douches achter elkaar. Je hebt heel veel meer warm water tegelijk beschikbaar in vergelijking met een geiser of combiketel!

Als je je zorgen maakt over het leegraken kun je ook kiezen voor naverwarming met een elektrische doorstromer. In de praktijk is 300 liter echt wel genoeg voor vier personen, tenzij er een ligbad of een stortdouche gebruikt worden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een grotere boiler.

Veel nederlandse zonneboilers zijn overigens maar 110 liter groot. Veel te klein voor een gezin van 4, naar mijn mening.

Voor wat betreft het voorkomen van legionella: een moderne regeling kan ervoor zorgen dat de boiler minstens eenmaal per week boven de 65 graden (instelbaar) komt. In de zomer hoeft hij dan niet in actie te komen (genoeg zon) en daarbuiten af en toe.