Verwarming houtskelet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo, ik ben hier nieuw, en ga dit jaar nog een houtskeletwoning bouwen (zelfbouw) dus ben ik mij aan het bekijken wat ik met mijn verwarming ga doen? 18,4cm in de buitenmuren 14cm en 10cm binnenmuren 30cm dak en 6of8cm pur vloerisolatie 3dubb.glas, buiten muren word isofloc of rotswol ben nog aan twijfelen. mijn eerste bedoeling: -op houtpellets met silo in de kelder en gelijkvloers vloerverwarming(leefruimte en keuken) op eerste verdiep voorzieningen voor radiatoren en op badkamer vloerverwarming. maar dit zou te warm worden in de leefruimtes, en heb er ook nog een openhaad in de leefruimte die ik op traditionele wijze wil stoken met hout (sfeerwarmte) maar vrees er voor dat ik een sauna krijg wat te warm word. mijn 2de gedacht: -zonneboiler in combinatie met een kleine verwarming op gas of met balansventilatie bijverwarmen? heeft iemand hier ervaring mee of weet wat ik moet doen? alvast bedankt...

Reacties

 Alles hangt af van je warmteverliesberekening. Maar met die isolatiediktes zal een centraal verwarmingssysteem met of zonder vloerverwarming veel te duur uitvallen qua kostprijs. Hangt ook af welke zonnewinsten je kunt gebruiken. Denk eerder richting lokale verwarming; pelletkachel of houtstoof, kleine airco/warmtepomp. Het nadeel is dat je dan niet onder een zonneboiler weg kunt voor je sanitair.

Maar het is belangrijk het gehele pakket te bekijken alvorens te beslissen, want je kunt heel wat geld uitgeven in de ene situatie, terwijl de andere situatie toch voordeliger kon blijken.

Vergeet geen kosten. Bij gas is er een vaste kost en een mogelijke stijging van de brandstof in de toekomst, als je hout stookt is het niet voordelig als je daarvoor moet betalen. Zonder CV verwarm je je SWW electrisch, behoudens het deel dat de (dure) zonneboiler opvangt, decentrale verwarming houdt voor een deel minder komfort in bv. want de badkamer moet je apart (electrisch) verwarmen, er is meer regelen en nadenken aan. Als je geen CV hebt, doe je voordeel op de onroerende voorheffing.

Het is een ingewikkelde berekening, afwegen, en kiezen is ook hier verliezen.

Wij verwarmen onze woning ( 133m2 verwarmde opp. met open plan) alléén met stralingswarmte met:

-een finoven Tigchelaar 3.5 ton met warmtewisselaar voor het SWW en 12.5m2 zonnepanelen voor SWW tijdens de zomermaanden en de wandverwarming

-6m2 wandverwarming in de living, maar eigenlijk is dit overbodig

-1000 Liter boiler

-thermische zonnepanelen

Verbruik= 1.5 à 2 stères populier per jaar, géén ander verwarmingssysteem voor ruimteverwarming én sanitair water

-géén oververhitting, de kachel wordt volledig geconcipieerd op de wensen van de bouwheer en de technische toestand van de woning.

Dit is één van de vele mogelijkheden om je woning te verwarmen. De keuze wordt gemaakt op:

-economische basis:  gasinstallatie is de goedkoopste oplossing

-ecologische basis: bio-verwarming versus milieu ( pellets, brandhout)

-comfort basis: warmtepomp, compacttoestel= gebruiksgemak, je hoeft niks meer te doen, alles is geautomatiseerd

Je kan ook combineren, maar dat is meestal een duurdere oplossing

Een WARMTEVERLIESBEREKENING is een must. Dat geldt voor iedere nieuw te bouwen woning en gelijk welke keuze van het verwarmingssysteem!!!

Persoonlijk, en in context van de isolatiegraad van het dak, binnenmuren, vloer en het glas vind ik 18.4 cm isolatie voor de buitenwanden te weinig. De u- waarde van de wanden zou zich beter situeren tussen de u-0.15 en u-0.20. Een binnenisolatie van 60mm bevestigd op het buitenframe lost dit verschil al op.  

Grtz.

Mon  

 

bedankt voor de reactie,

hiermee ben ik alweer een stap dichter bij de uitkomst, merci

Karl,

 

een klassieke houtstoof in dergelijke opstelling (minder dan 10 KW warmteverlies = max grootte ketel) is echt niet haalbaar, iedere keer je deze gaat aanzetten heb je een oververhitting

en daarnaast ook nog het luchtdicht inwerken va ndeze in het gebouw is HEEL moeilijk

 

 

 Tja, ik zeg maar waar wij al meer dan twee jaar met volle tevredenheid van genieten. Ervaring.

 

Het is juist dat we slechts 1 of als het vriest dat het kraakt 2 keer per avond opgooien, maar ja, geen probleem. Niets kan de gezelligheid van een brandend houtvuur evenaren. Dat luchtdicht, daar hebben we ons best voor gedaan. En gezien de prestaties van ons gebouw, denk ik dat dat vrij goed in orde zal zijn. Een blowerdoor test hebben we niet gedaan, 't is het resultaat dat telt, niet al dat getheoretiseer op een papierke.