Koudebrug bij renovatie bestaande woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, Het isoleren van een bestaande woning bij renovatie is niet altijd zo optimaal te realiseren als bij een totale nieuwbouw. Bij ons stelt zich nog een bijkomend probleem. Wij zijn van plan de bestaande kelderverdieping te gebruiken om hier de slaapkamervertrekken in onder te brengen (de nodige aanpassingwerken dienen hieraan natuurlijk eerst te worden uitgevoerd). Op het gebied van isolatie stel ik mij evenwel de vraag naar het vermijden van koudebruggen toe. De kelderverdieping zou langs de binnenzijde worden geïsoleerd (vloer en muren) en de bovengrondse buitenmuren (volsteens) worden voorzien van isolatie langs de buitenzijde. Onvermijdelijk zal de overgang van de binnen- naar de buitenisolatie voor een koudebrug zorgen. De beste methode is ongetwijfeld het onderkappen van de muren en het aanbrengen van een foamglassteen of iets dergelijks (zie tekening). Aangezien dit een hels karwei dreigt te worden deelde onze architect ons mede dat voor zogenaamde “onoplosbare bouwknopen” er in de epb-wegeving is voorzien dat indien we de buitenisolatie zouden doortrekken zodat de afstand tot de koudebrug minstens 150 cm bedraagt, dit niet meer als een koudebrug wordt aanzien. Kunnen we er ook zeker van zijn dat er geen probleem van condensatie, schimmel e.d. zal opduiken? Alvast bedankt voor de info

 

 

Reacties

Je hebt goed je 'huis'werk gedaan in verband met die isolatieovergang binnenisolatie-buitenisolatie, en de oplossing van onderkappen om een foamglasblok (perinsul) of een Ytongblok te plaatsen ter hoogte van die overgang. (Perinsul is nog drukvaster dan gewone foamglasplaat)

En ik zie ook op tegen dit helse karwei. Wat de architect dan aanreikt als oplossing voor die koudebrug, is dat je je binnen- en/of je buitenisolatie minstens een meter moet doortrekken en dus over een lengte van 1m of 1,5m zowel langs binnen als langs buiten isolatie zit.

Er is geen condens en schimmel meer te verwachten als je die koudebrug dus oplost hetzij via onderkappen met foamglas/Ytong hetzij via doortrekken van de isolatielaag.

Wij hebben ook de isolatie naar beneden door getrokken, maar dat hoeft geen 150cm te zijn. Bij ons 80 cm onder maaiveld, daar vriest het niet meer. Ik garandeer je het is  geen makkelijk en erg tijdrovend werkje.

Als je een warmteverliesberekening maakt zie je dat nog dieper isoleren weldegelijk zin heeft.

Ondanks dat het op een diepte zoals kepler beschrijft niet meer vriest is het op bvb 1m20 diep 8gr,10 gr of 12gr afhankelijk van bodem en seizoen. Als je dan rekent met een binnentemperatuur van bvb 20gr heb je een Delta T waar perimeterisolatie, mi., erg zinvol is.

Zeker als je de kelder als leefruimte gaat gebruiken gaat dit het leefcomfort sterk verhogen.

grts

 

 

Oh, ik ontken niet dat dieper isoleren geen zin heeft, integendeel. Ik wou enkel duidelijk maken dat vastpinnen op 150cm niet nodig is. Vanaf 80cm diepte heb je al een aanzienlijk effect. Wij konden niet dieper graven, anders zaten we onder de funderingen.

In tegenstelling tot onze eerste plannen hebben we er thans voor geopteerd om geen verwarmde ruimtes onder het maaiveld onder te brengen en de kelder werkelijk als kelder te gebruiken.

Blijft nog wel steeds het probleem van de koudebruggen.

In de veronderstelling dat we zouden opteren voor de isolatie van het kelderplafond én de buitenmuren van de woning, wordt de koudebrug weggewerkt indien de kelderbinnen -en buitenmuren (langs de binnenzijde) worden geïsoleerd over een afstand van bvb. 80cm te rekenen vanaf het kelderplafond en mits aansluiting op de kelderplafondisolatie?

 Dag Erwin,

 

De buitenmuur moet ook aan de buitenzijde worden geisoleerd.

Vertikaal isoleren noemt mijn architect dat. Hij raad 1 meter isolatie aan bijde zijde van de muur aan. Binnen EPB wordt 1 meter vertikaal isoleren ook als EPB aanvaarde bouwknoop gezien als ik me niet vergis.

 

Roeland