Vloerverwarming, zonneboiler, SWW, condensatieketel, warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal,
ik weet niet of ik hier correct ben maar ben eigenlijk op zoek naar iemand die mij heel goede informatie kan bezorgen aangaande de opbouw van een CV-installatie. Wanneer ik volgend jaar ga bouwen zou ik graag vloerverwarming voorzien in de kamers (waar nodig) en een gewone radiator extra in de badkamer ook op de zelfde temperatuur als de vloerverwarming (vriend van mij heeft zo toch de strenge winter van dit jaar kunnen doorbrengen). Het wordt dus ook een tussenwoning!!! Dan verder had ik graag een zonneboiler en een condensatieketel voor de opwarming als de zon niet voldoende schijnt natuurlijk. Misschien wil ik het nog combineren met een warmtepomp (lucht-water) maar ik had graag jullie meningen hierover. Ook kan er iemand technisch mij goed op de hoogte brengen om dan later als ik er alles voldoende over weet zelf de sturing ervan te bouwen. Dit was het zo'n beetje.Toch wel een hele brok.
Alvast bedankt !
Stefan

Reacties

De verwarmingskeuze zal geheel bepaald worden door de warmtebehoefte van de woning. Deze warmtebehoefte heeft uiteraard veel met je eigen leefstijl te maken (temperatuur, zuinigheid, aanwezigheid...) maar evenzeer met het niveau van isolatie (Laag-Energie-Woning, Zeer-Lage-Energie-Woning, PassiefHuis) en luchtdichtheid.

Als je een warmtepomp KAN installeren, heb je wel geen condensatieketel nodig.. Maar DE voorwaarde voor gebruik van een warmtepomp is een zeer hoog niveau van isolatie!!! Bovendien zijn warmtepompen niet goedkoop in aanschaf vergeleken met een condensatieketel.

Wat betreft het combineren van vloerverwarming met radiator: dit kan perfect. Wel moet je dan lagetemperatuurradiatoren nemen (convectoren of ventilo-convectoren), want de vloer- en wandverwarming werkt op lage temperatuur (beneden de 45° C). Misschien kan je naast vloerverwarming ook wandverwarming installeren in de badkamer, omdat het beschikbare vloeroppervlak in badkamers meestal klein is.

Ook een zonneboiler kan een aandeel in de verwarming bieden als je genoeg collectoren installeert en een groter buffervat voorziet. Vergeleken met vlakkeplaatcollectoren zijn vacuumcollectoren iets efficiënter in de winter.

Ieder apparaat komt eigenlijk reeds met een eigen sturing, met tal van instelmogelijkheden. Dus er zelf een bouwen is overbodig. Want zowel condensatieketel als warmtepomp als zonneboiler hebben een eigen pomp en eigen controllers/sturingen voor zowel de beneden als boventemperaturen alsook voor de toesteleigen pomp.

VERDERE LECTUUR: www.milieuadvieswinkel.be/index.php/02.01.02.03/ alle subrubrieken in de linkerkolom lezen.
Nog meer basisinfo te vinden op: www.livios.be/nl/_build/_guid/_chau/index.asp?content=Verwarming

Stefan,

verwarmen begint met te weten hoeveel je moet verwarmen.  Ik versta dat je nieuw gaat bouwen; stel aan je architect in de eerste plaats de eis dat het een energiezuinige woning moet worden.  Stel daarom bv minstens K25, passiefhuis (tussenwoning kan ideaal zijn om een passiefhuis te bouwen), E50,....; Is je huis niet te groot, combinatie met balansventilatie zou je moeten kunnen toekomen met een factuur van 300 Euro voor gas. 

Nadien is de verwarming zeer eenvoudig, om de eenvoudige reden dat je weinig verwarming nodig hebt, en dat je jaarlijks verwarmingskost laag zal zijn. 

Waarom wil je eigenlijk een radiator in de  badkamer?

Probeer ook  niet teveel technologien te combineren: best of een gasketel, of een warmtepomp; de combinatie is echt wel onnodig duur. 

Maar dus in de eerste plaats veel isolatie.  En zorg vooral dat je architect dat zeer goed beseft.

Walter

Beste Walter

 

alvast bedankt voor de reacties. Ja het eerste doel is inderdaad kijken wat ik effectief nodig zal hebben.  Omdat het eeen rijwoning is en ik zeker goed ga isoleren zal het waarschijnlijk wel een lage-energiewoning gaan worden. Ga even horen bij de architect wat zijn streefwaarden zijn. Waarom ik eigenlijk een radiator wens op de badkamer is gewoonweg om bij te verwarmen. Afhankelijk van de grootte van je badkamer kan je weining of meer vloerverwarming leggen en in de meeste gevallen is de badkamer te klein om voldoende vloerverwarming, vandaar de bijverwarming met een radiator. Of raad jij aan om wandverwarming? Leidingen van de vloercverwarming verder trekken in de muur)? Misschien is dit wel een beeetje complex? Of weet je een andere oplossing?

Nogmaals bedankt !!

 

Stefan

 

 Waarom ik eigenlijk een radiator wens op de badkamer is gewoonweg om bij te verwarmen. Afhankelijk van de grootte van je badkamer kan je weining of meer vloerverwarming leggen en in de meeste gevallen is de badkamer te klein om voldoende vloerverwarming, vandaar de bijverwarming met een radiator.

Stefan?  Hoezo radiator nodig?  Ik dacht dat je van plan was om goed te isoleren...  

"... en in de meeste gevallen is de badkamer te klein om voldoende vloerverwarming, vandaar de bijverwarming met een radiator."  Niet als je goed isoleert; dan is het "in de meeste gevallen volstaat vv in een badkamer".  Nog werk aan de winkel om te beseffen wat de gevolgen zijn van correct isoleren ;-).

Walter

Nog werk aan de winkel om te beseffen wat de gevolgen zijn van correct isoleren ;-).
 

Om dat besef wat te stimuleren even vertellen hoe ik het doe in onze LEW: 6 jaar lang was het met de combinatie VV+radiator (circuit en pomp apart van de leefruimte) en dit tot ieders tevredenheid; Vorige winter heb ik het als test eens over een andere boeg gegooid: met een elektrisch verwarmertje, timer en verbruiksmeter, via de timer elke morgen een half uurtje verwarmen, en verder manueel indien nodig (op 2-3 minuten is het warm); verbruik over een ganse (strenge en lange) winter: 120 kWh, en eigenlijk was 't comfort nog hoger dan vroeger; ik moet er wel bijzeggen dat door nog extra isolatie onze badkamer een 'passiefkamertje' binnen onze LEW is.
Geld en moeite voor de VV en radiator had ik me dus kunnen besparen...

Verbruik over een ganse (strenge en lange) winter: 120 kWh...; ik snap niet echt de bedoeling: als je je vv de ganse winter had laten opstaan had die ook maar 120kWh gebruikt maar was verbruikskost lager geweest en had je niet iets als een hoge vorm van energie (electriciteit) verprutst.

Walter

Ik voelde het intuitief anders aan Walter, ik denk niet dat ik het met 12 liter stookolie zou gehaald hebben, maar dat kan ik niet meten. En het was groene stroom als dat er al toe doet.
Trouwens de circulatiepomp alleen al zou met een flink deel van de kWh's gaan lopen zijn.

 

Om nog wat verder tegemoet te komen aan de vraagsteller: condensatieketel én warmtepomp: laat maar één van de twee vallen, dan kan je van dat geld nog wat meer isoleren :-)

  Ik voelde het intuitief anders aan ...

Zelf redeneer ik anders (waarmee ik niet zeg dat intuïetie altijd slechter is): 'echte LEW' => dikke isolatieschil, tss kamers in huis zal temperatuursverschil klein zijn.   Maw, als je grootste deel van je huis op 20°C zet, zal badkamer niet veel kouder worden dan 18°C en als je badkamer dan echt maar 18°C is, zal er een warmte overdracht ontstaan van andere kamers naar badkamer.  Maw, wat je in de badkamer niet meer verwarmt, wordt bijgevuld door verwarming van andere kamers.  Verwarming van badkamer is dus niet alleen wat je er echt verwarmt, andere kamers leveren ook deel van de verwarming.  Het enige dat de blazer moet doen, is de temperatuur van de badkamer verhogen van ongeveer het woning gemiddelde naar net iets hoger; Dus grofweg van 20C° naar 22°C; daarnaast blaast die blazer maar kort.  Hij kan niet echt de temperatuur van de badkamer van 20°C naar 22°C verhogen op een half uur; hij verhoogt eigenlijk alleen maar de luchttemperatuur.  Wanden zullen op die manier weinig in temperatuur stijgen.  

  Daarom is de 120kWh niet wat je nodig hebt om je badkamer te verwarmen, maar enkel wat je nodig hebt om je badkamer net iets warmer te krijgen dan de rest van je huis.  

Je kan alleen een winst hebben als je de gemiddelde temperatuur van heel je huis omlaag haalt.  Dat zal door de badkamer niet te verwarmen maar heel weinig zijn.  

Daarnaast snap ik niet hoe je over comfortwinst kan praten?  Hoe kan altijd een warme badkamer (met vv) minder comfort geven dan een warmelucht blazer (als je pech hebt blaast die nog eens op je ook).  

Om maar te zeggen dat ik echt niet te vinden ben voor een elektrisch blazertje in de badkamer, zeker als je ook een andere verwarmingsbron hebt.  

Circulatiepomp?  Draait die dan niet altijd? (of is dat misschien niet zo door de combinatie van radiatoren/vv)?

 

Maar dat is misschien allemaal voer voor een andere discussie.  Ik volg je in ieder geval om een gasketel én warmtepomp samen af te raden.

 

Gezien je combinatie radiatoren/vv misschien over gaan op zuiver vloerverwarming; kan 10% (en meer) 'echte' winst opleveren.  

Walter

 

Walter,

De VV en de radiatoren zijn uiteraard een aparte pomp, de VV van de badkamer is in die zin een buitenbeentje dat is eigenlijk de retour van de badkamerradiator (lage T) die door de vloer gaat. Je hebt me eigenlijk wel aan het denken gezet, ik zou die eigenlijk vrij eenvoudig op het echte VVcircuit kunnen aansluiten.

De VV van de leefruimte staat continu aan, maar het radiatorencircuit (slpkmrs en badk) heeft ook voorbije strenge winter nooit aangestaan.

Met het elektrisch verwarmertje vinden wij het toch zeer comfortabel op de badkamer, want in een mum van tijd is het 25-26°, voor mij veel te warm maar de vrouw vindt dat heerlijk, en de blaasfunctie staat niet aan.

 

Voor Stefan zou ik de tip durven geven van zeker geen VV in slaapkamers te voorzien, tenminste indien deftig geïsoleerd wordt.

Beste allemaal,

bedankt voor de informatie en de tips. Zal zeker niet gemakkelijk zijn omdat ieder ook zijn eigen voorkeur heeft. Dankzij de veelvoud aan informatie zal ik de guldenmiddenweg moeten kiezen. of dat de goede is, zal afwachten zijn .

Nogmaals bedankt !

Stefan

 Stefan,

we discussieren  hier zeer graag over hoe te verwarmen en er zijn veel opties mogelijk; alleen ivm isolatie is er geen gulden middenweg; daar geldt alleen dat meer beter.  De 'gulden middenweg' is veelal een excuus om te geen goed geisoleerde woning te plaatsen.

Walter

Voor Stefan zou ik de tip durven geven van zeker geen VV in slaapkamers te voorzien, tenminste indien deftig geïsoleerd wordt."

Daar ben ik het absoluut niet mee eens; kies je voor vloerverwarming dan leg je overal in je huis vloerverwarming.  Je zet zeker geen combinatie van 2 systemen. Dat leidt veelal tot niet zuinige, dure installatie en moeilijk regelbaar.   En kamers niet isoleren vind ik op termijn  teveel een beperking van de mogelijke gebruiken van een ruimte.  

Walter