Inblazen papiervlokken met behoud onderdakfolie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb het hele forum afgeschuimd maar vind eigenlijk geen afdoend antwoord op volgend probleem:

Ik zou mijn zadeldak willen laten isoleren met (het inblazen van) papiervlokken. Het dak heeft een klassieke opbouw: betondakpannen, panlatten, onderdakfolie (waarschijnlijk dampopen, en nu nog niet winddicht), kepers van 7cm (op ongeveer 40cm van elkaar), gording van 17cm.

Ik wens echter mijn dak en onderdakfolie te behouden. Het plaatsen van een nieuw dak (kleidakpannen) en onderdak (celit) is helaas (nog) niet aan de orde, ook al zou dit de ideale basis zijn om mee te starten.

Wat is nu de beste oplossing om papiervlokken te kunnen inblazen (en tevens het onderdak niet tegen de pannen te duwen)?

1. Bestaande onderdakfolie lossnijden, celit tegen de (onderkant van) de bestaande kepers timmeren, en van daaruit verderwerken met nieuwe kepers, enz...
Dit geniet echter niet mijn voorkeur, want verlies van isolatiedikte, kepers zijn nu onbeschermd, en wat als ik mijn dakbedekking zal vernieuwen en dus een nieuw onderdak kan plaatsen?

2. Bestaande dakfolie winddicht afkleven met de correcte tape. Uitdikken bestaande kepers, enz... Maar hoe verhinder ik dat de folie tot tegen de pannen gedrukt wordt door de vlokken?
Zouden extra hennepisolatieplaten (op maat leverbaar) van 4 à 5cm dik tussen de kepers voldoende stijfheid hiervoor bieden?

3. Spannen van solitex+ tussen de kepers (kant onderdakfolie). Maar hoe ga ik best hiervoor te werk?
Vervolgens kepers uitdikken, enz...

4. Andere suggesties??

Als damprem zal in de huidige situatie intello+ gebruikt worden.

Alvast bedankt voor jullie reacties,

Nico

Reacties

 Je zou kunnen proberen door het verwijderen van de nokpan een lat tussen de folie en de panlatten te schuiven

dit zorgt er voor dat als het onderdakfolie zou uitrekken er nog steeds een ruimte openblijft om je pannen te verluchten

bij de renovatie van je dak in de toekomst kan je dan al dat lattenwerk verwijderen en een goed onderdak plaatsen

 

Jan

NR 2 :

t' Is maar een idee, maar als je nu eens om de +/- 97 cm ( lengte van je hennepplaat? -3cm om vast te spannen) een dwarse lat zet (ook weer de dikte van je hennepisolatie) tussen de kepers.

Je doet orcon aan de achterkant van dedwarse lat, duwt dan tot tegen je dampscherm aan (waarschijnlijk iets verder dan de bovenkant van de keepers, zodat de orcon goed vast tegen het dampscherm drukt - wel enkele mm orcon dikte laten).

Je laat dit enkele dagen drogen en dan trek  je die dwarse lat  ietsje terug (waarschijnlijk enkele mm )gelijk met de achterkant van de keepers.

En dan schiet je die dwarse lat vas aan de keeper.

Daarna je hennepplaten van 4 cm erin, dan heb je compartimenten van 97 cm op 40 cm en de hennepisolatie zal ook al wat minder doorbuigen.

 

Weet wel totaal niet of dit gaat lukken  :-)

 

nico

snij repen onderdakplaat en plaats die langs de binnenkant tussen de kepers en tegen de onderdakfolie, moeilijker is het niet. en dan timmer je de conctructie uit tot op de gewenste maat en blaas het hele, zaakje vol.

hans d

Hartelijk dank voor jullie reacties.

Hans, wat voor onderdakplaten zou jij hiervoor adviseren? Zeker indien men ze zou moeten kunnen snijden (en niet zagen), wat de verwerking eenvoudiger maakt. De kepers lopen immers niet allemaal mooi evenwijdig.
Als ik het goed begrijp dan hoeven die onderdakplaten de onderdakfolie niet volledig te maskeren maar mogen er nog onbedekte (smalle) stroken zijn tussen de repen en de kepers of tussen de repen onderling?

Enba, klimmen op het dak om de nokpan te verwijderen is uitgesloten, maar het globaal idee is interessant. Ik zou de extra latten tussen panlatten en folie kunnen aanbrengen via de openingen waar de stroken onderdakfolie elkaar overlappen.

Nico

nico

ik zou ze mooi passend maken, dan ben je zeker dat er geen vlokken naar buiten vliegen. wat mij betreft houtvezelonderdakplaten 18mm (steico, cellit,...). maar dat is wel wat werk. makkelijker is allicht als je een soepele isolatieplaat uit hennep of houtvezel neemt. voordeel is dat je dan de onderdakfolie niet hoeft af te kleven.

hans d

 

Hans,

In dit geval zou ik dan kiezen voor de makkelijke weg, en dus voor soepele (op maat te bestellen) isolatieplaten uit hennep. Afkleven onderdakfolie lijkt mij echter onontbeerlijk voor een perfecte winddichting.

Laatste vraag: welke minimum dikte kan ik dan nemen om net niet teveel doorbuiging te krijgen (op de oppervlaktes begrensd door panlatten en kepers, telkens ongeveer 30 op 40 cm) door het inblazen van de papiervlokken? Hoe dunner hoe liever, natuurlijk. Ik hoop dat 30mm hier reeds volstaat.

Nico

nico

afkleven heeft natuurlijk de voorkeur, en ik wil dat zeker niet afraden.  maar als je de platen goed tegen het onderdak aandrukt - wat een must is - zouden de naden ook redelijk dicht moeten zijn. zeker met een onderdakplaat heb je dan een dubbele winddichting.

platen op maat heeft maar zin als je dak heel regelmatig is, want je moet altijd minima hoeveelheden bestellen. trouwens, als het dak voldoende regelmatig is kan je hennep ook op rol hebben, da's nog makkelijker.

hoe dikker de plaat; hoe minder ze zal doorhangen, heb dat eerlijk gezegd nog niet geprobeerd, ik blijf toch de voorkeur geven aan onderdakplaat, die hangt zeker niet door. en ik kan ook niet inschatten in hoeverre, als de plaat doorhangt, bij het blazen met cellulose de plaat terug tegen de folie wordt gedrukt.

hans d

Wat kan er eigenlijk gebeuren als de onderdakfolie de dakpan kan raken.

Kan er dan vocht onstaan?

walter

dan kan er water doorsijpelen, 't is dus echt wel van belang dat het onderdak bovenaan niks raakt.

hans d

Spreken we dan over condensewater of regenwater dat onder de dakpan kan.

 

Wij zitten in deze situatie:

oud leien dak met daarover latten met een deltafolie en daarop latten en dan stalen versie van zink met staande naad. Ze hebben toendertijd wel hier en daar een lei kapot gemaakt en een grotere opening rond de kachelpijp en op de hoeken de ronde nok leien afgehaald.

Ze hebben op die plaatsen wel extra deltafolie geplaatst vastgeplakt aan de leien. (moet het allemaal wel eens controleren of het wel overal goed gedaan is)

Denk wel dat met het inblazen van de isofloc hier en daar de  opgelapte leieen met stukken deltafolie gaan doordrukken tot tegen de onderkant van de volledige deltafolie (=het nieuwe onderdak, maar dat kan geen kwaad)

MAAR als dan op 1 plaast bijvoorbeeld de volledige deltafolie toch mijn stalen dak zal raken, ga ik dan grote problemen krijgen.

Dan weet ik of ik nog veel prutswerk ga hebben of niet.

walter

regenwater zou niet mogen onder een dak, een mogelijk probleem kan condenswater zijn. damp onder de dakbedekking kan bv als het vriest een laagje rijp vormen aan de onderkant van de dakbedekking. zeker met een metalen dakbedekking is die kans heel groot. als dan 's morgens plots de zon op het dak schijnt zal dat vocht niet verdampen maar smelten en in druppels naar beneden vallen op het onderdak. als daar ruimte is, zal dat water via het onderdak naar beneden vloeien. maar eerlijk gezegd denk ik niet dat je problemen moet verwachten als hier en daar het onderdak de dakbedekking even raakt. daar zou ik me niet direct zorgen over maken.

maar ik zou voor alle zekezrheid op die plaatsen bv een stijvere isolatieplaat aanbrengen, of een stuk onderdakplaat, dan kan je zeker op je 2 oren slapen.

hans d

Ik heb ongeveer dezelfde situatie. Ik heb een huis gekocht met een tentdak of piramidedak. De dakpannen zien er nog redelijk uit. Geen idee van wanneer ze zijn (pottelberg). Er is ook een bruin kartonachtige onderdakfolie (misschien bitumen in het midden?) die op sommige plaatsen aan het afbrokkelen is. Daar waar ze werkzaamheden aan de pannen gedaan hebben. Over het algemeen denk ik dat het nog een paar jaren zal meegaan. Heeft iemand enig idee hoe lang zo een folie meegaat en wanneer het geplaatst zou geweest zijn? 20 - 30 jaar?

Ik wil nu tussen de kepers glaswol isolatie plaatsen tussen de kepers zonder het onderdak te vervangen (budget en vervanging voor binen 5, max 10 jaar). Condensvorming zou dan het grootte probleem kunnen zijn voor de isolatie. Ik zie geen regeninval op zolder. Wel barsten op de betonnenvloer of chape dat aanwijst op grootte temperatuurverschillen.

Ik dacht een bijkomend onderdak folie te plaatsen aan de binnenzijde tussen de kepers om de bestaande folie te verstevigen en om zo toch een minimum aan onderdak structuur te hebben die dan condensvorming zou moeten tegengaan. En dan isolatie plaatsen tussen de kepers.

Is dat een wijze beslissing (rekening houdend met het budget.

 

 

het is en blijft aanmodderen, en een hoop werk doen dat naderhand verloren is. of dat een wijze beslissing is moet je voor jezelf uitmaken.

een beetje glaswol tussen de kepers (6 a 7cm?) haalt erg weinig uit, ik zou dan eerder die centen uitgeven aan een goed onderdak en wachten tot ik centen heb voor de isolatie. een goed houtvezelonderdak isoleert verbazend goed, niet zozeer door het isolerend effect, maar vooral omdat daar geen wind doorkomt.

hans d

Hans, alvast bedankt voor jou reactie. Het ouwe onderdakfolie dan maar laten steken. Het wordt een bergzolder. Dan maar de vloer isoleren met XPS of PUR platen. Er is echt geen budget voor een nieuwe dak/onderdak. Alles in dat huis dat niet steen noemt wordt vervangen. Intussen proberen een beetje ecologisch verantwoord en energiezuiniger te zijn tart de verbeelding.

kerollo,

 

het lijkt me zeker aangewezen om de zoldervloer te isoleren als de zolder toch maar enkel als bergruimte zou gebruikt worden, de isolatie zit best zo dicht mogelijk bij de te verwarmen ruimten.

Ook door de beschrijving van je onderdak, mogelijk met bitumen, zou ik je hellend dak niet isoleren. Volgens mij is een onderdak met bitumen niet dampopen en dan heb je een dampscherm. Als je daar dan isolatie gaat voor plaatsen  ga je zeker problemen krijgen.

kerollo

je zou kunnen overwegen de vloer te isoleren met een soepele maar voldoende stevige isolatieplaat, hout- of hennepvezel, of minerale wol. die zou je dan later kunnen recuperen om er je dak mee te isoleren.

hans d

 

Het ouwe onderdak folie is niet vol bitumen. Het is een karton-achtige folie. Ik denk dat er bitumen in verwerkt zit. Ik hoop dat het geen asbest bevat. Het zijn geen platen. Omdat er niets op te lezen valt kan ik niets afleiden. Harde minerale wol platen lijkt me een goed idee. En dan die zolder niet gebruiken. Ik zou voor het ogenblik voldoende ruimte moeten hebben met de kelder.

Als ik het bovenstaande goed lees, kan je dus niet inblazen als er een onderdakfolie is gebruikt?

Ik heb net een DeltaMaxx laten steken :-(.

rik

ideaal is een onderdak met een isolerende houtvezelplaat. met folieonderdaken bestaat het risico dat je bij inblazen de folie tot tegen de pannen duwt, en dat moet ten allen koste vermeden worden!

hans d

 Ik zou even willen doordrammen op mijn onderdak en isolatie problematiek.

Ik moet ook nog andere werken uitvoeren en er is echt geen euro meer beschikbaar. Ik ben verplicht veel zelfs te doen. Als totale bouw-leek is dat een serieuze uitdaging. Het gaat allemaal moeizaam vooruit. Een ding heb ik geleerd. Vooral veel forums lezen voor men aan iets begint. Ik ben zo meer en meer ervan overtuigd, dankzij Hans reactie, dat in plaats van gewoon glaswol of rotswol tussen de kepers te stoppen het echt beter/noodzakelijk is om een nieuw onderdak te plaatsen. Liefst aan de buitenkant. Ik heb echter bij de Celit brochure gezien dat zij een schema tonen waarbij zij Celit platen onder de kepers plaatsen en dan de isolatie onder die platen in de gordingen plaatsen (bij mij 20cm). Dat vond ik een interessante idee. Mijn kepers zijn 9cm diep. Dat zou dat betekenen dat er een lucht spouw van 9cm zou ontstaan tussen pannen en de houtvezel platen. Ik zou dan mijn huidige onderdak folie ook niet onmiddellijk moeten verwijderen. Dit schema is ook niets anders dan wat er nu is behalve dat de luchtspouw nu gelijk is aan de volledige zolder.

Ik zou dan ook naar de toekomst toe, wanneer ik het budget heb om aan de buitenkant een onderdak te plaatsen de volgende bijkomende stappen kunnen nemen, die volgens mij geen enkele verlies van investering geven en toch extra isolatie zal opleveren:

- de pannen verwijderen

- de oude onderdak folie verwijderen

- in de kepers dan 9cm glaswol of rotswol of iets anders stoppen

- dan de houtvezelplaten op de kepers plaatsen

- en tenslotte terug de pannen

 

Graag een reactie om bovenstaande aanpak? Dank je.

als je huidige onderdak zou gaan lekken (en dus het dak ook al eerde) dan gaan je keepers blootgesteld worden aan vochtigheid die er niet zo snel weggaat.

Maar dat is dan in het (hypothetische) geval dat je dak zelf al lekt alsook het huidige onderdak.

Beste forumleden,

 

mijn topic gaat hier ook een beetje over. Mijn dakaannemer heeft zonet mijn celit onderdak gelegd en ook de pannen zijn er al op. Ik vernam van de gasten dat het de eerste keer was dat ze dit deden. Bij controle achteraf blijkt dat er geen folie of afdichtingsband over de nok zit. Wat zou ik nu doen, dit achteraf alsnog eisen of zelf winddicht maken vanaf de binnenkant (is dit mogelijk, en hoe en wat is het beste). Ik ging er van uit dat als een aannemer een job aanneemt hij wel degelijk eens de technische fiche van het te gebruiken materiaal leest, niet dus !

gefrustreerde groeten,

Jan

jan

winddicht maken langs de binnenkant geeft je nog altijd geen waterdichting. en dat is in de eerste plaats de bedoeling van een onderdak.  dus zou ik hen vragen dat alsnog te komen doen. als zij het langs buiten waterdicht maken kan jij nog altijd langs de binnenkant van je onderdakplaat iets aanbrengen zodat het geheel winddicht is.

hans d

kerollo

ik heb het schema nietgezien, maar op zich is daar geen bezwaar tegen.  er is echter 1 moeilijkheid, je moet het vocht dat op je onderdakplaat ligt naar buiten kunnen afvoeren, zodat het niet binnen op je zoldervloer drupt.  en dat is niet altijd even eenvoudig. 

hans d