vloeken in de kerk maar ik kan het niet laten: PVC folie als dampscherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forummers,

 

Ik vraag mij al een tijdje af waarom als dampscherm niet gewoon een PVC-folie gebruikt kan worden ipv de veel duurdere varianten van Isover, Pro-clima en anderen. Als de constructie achter het dampscherm voldoende dampopen is lijkt het gebruik hiervan me niet onmiddellijk een probleem. De folie helpt dan gelijk mee aan de luchtdichting, die een OSB-constructie met afgetapete naden niet altijd garandeert zo blijkt.

Wat zie ik over het hoofd?

Voor de volledigheid geef ik nog een overzicht van de muuropbouw van buiten naar binnen:

1 cm Traskalkpleister

4cm houtwolplaat

36 cm strobalen

1.8cm OSB dampscherm

5cm leidingspouw gevuld met minerale wol of papiercellulose

1.2 cm Gyproc of Fermacell

 

Alvast bedankt voor jullie input. David

Reacties

Juist. Dampopen zei je??? Wel ik heb nog niet op PVC-folie gebotst die dampopen is. Bovendien is PVC als materiaal trouwens milieubelastender dan PE-folie (polyethyleen), wat je zeker niet kan zeggen van de Proclima-folies.

Carol,

 

je moet lezen wat er staat.David vraagt zich af of er geen probleem is indien de opbouw achter het dampscherm dampopen is.

En het klopt dat een OSB (en een gipsplaat) ook een damprem is, maar daarmee heb je je luchtdichting nog niet gerealiseerd.

Dus volgens mij kan een folie (maar misschien interessanter een PE folie) perfect dienen als luchtdichting, indien de opbouw dampopen naar buiten toe is.

Vertrouw je het zaakje niet of zit je met een dampdichte isolatie of onderdak aan de buitenkant, dan zou ik zeker de duurdere alternatieven nemen.

 

Geert

 

 

Het is op dit forum al een paar keer uitgelegd door verschillende mensen, maar ik herhaal het nog eens omdat het toch wel belangrijke materie is.

Eerst en vooral, je hebt niet persé een dampscherm nodig, een damprem is voldoende. Het principe is altijd dat de dampdiffisieweerstand aan de binnenzijde groter moet zijn dan de dampdiffusieweerstand aan de buitenzijde.Een dampscherm is niet nodig als je al OSB hebt. Want OSB is al een damprem (µ groter dan 50). Houtwolplaat als buitenafdichting is zeer goed in deze combinatie (µ van ongeveer 5). In deze opstelling is de dampdruk altijd laag genoeg om condensatie te vermijden.

Er is echter nog een ander verschijnsel, namelijk vochttransport door lekken. Je kan een scherm nooit 100% perrfect afsluiten. Dat vocht moet er vroeg of laat terug uit en het hangt af van je isolatie hoeveel kan gebufferd worden (ik ken de eigenschappen van stro niet). Om deze voorwaarde te vervullen kunnen intelligente dampschermen zeer goed helpen. In de zamer, bij hoge dampdruk IN de isolatie zijn de intelligente dampschermen zeer dampopen en laten ze toe om naar de binnenruimte uit te drogen. Dit verhaal gaat echter niet op in de opbouw die je aangeeft, want OSB zal altijd de grootste damprem zijn . Let op deze OSB dient wel afgekleefd te worden aan alle naden en aansluitingen met andere construcieelementen.

Ik hoop dat ik het niet te ingewikkeld heb voorgesteld.

Mvg, Marc

 

 

Ter aanvulling:

de topic starter had het al over het feit dat OSB een damprem is, maar vertrouwd de luchtdichtheid niet helemaal. I.p.v. een extra dampscherm, kan je ook uitwijken naar een gegarandeerd luchtdichte constructieplaat. Ik zag hier op het forum al Pavaplan en Durélis de revue passeren. Beide een soort van hardboard plaat van 8mm dik. luchtdicht en sterker dan 15mm OSB3.

PVC is een kunststof die meer damp doorlaat dan andere kunststof folies.

PVC getaped aangebracht krijgt een Mu waarde van 5000 en een PE 65000. 

Zo'n hoge Sd-waarden vergelijken is zinloos. Beide zijn dampdicht hoor. Het is zoals de vergelijking maken dat een vrachtwagen van 50 ton minder dodelijk is als ene van 65...

Trouwens PVC is vergif. Het desintegreert uit zichzelf. De enige reden dat er nog zoveel pvc producten bestaan is niet omdat pvc zo geweldig is maar omdat de fabrikanten nu eenmaal hun productiecapaciteit niet willen opgeven. Dus "verbeteren" ze een minderwaardig product met allerlei toeslagstoffen zodat ze hun marktpositie kunnen behouden. Op termijn is PVC gedoemd. Tis mss cru gesteld maar wat mij betreft is PVC enkel goed om stront door te sjassen.