Dimensionering nieuwe gascondensatie-ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn huidige situatie :

* Gaswandketel HR (15 jaar oud, met waakvlam) : Nominaal 26,4 KW, Belasting 29.3 KW
* Verbuik afgelopen jaar 04/09 - 04/10 : 1855m3 = 18800 kWh (verwarming + sanitair + kookvuur).

Als ik mijn gaswandketel vervang, hoe groot moet de nieuwe condensatieketel dan zijn?
De afgelopen 15 jaar hebben enkel de radiators in keuken, living en badkamer opgestaan.
Mijn huis zonder problemen kunnen verwarmen, temperatuur ketelwater ook niet extreem hoog gezet maar zo rond de 60°C schat ik.
De grote van de radiators : Keuken=3451W + Living=2510W+3137W+1882W + badkamer=1978W
Samen 12958 Watt. (gegevens terug gevonden op aankoop factuur)

Mijn redenatie : ik kom toe met een nieuwe ketel van 13KW, aangezien ik toch niet meer warmte kan afgeven met mijn radiators.

Ondertussen al drie offertes ontvangen, maar deze installateurs stellen veel zwaardere ketels voor. Vaillant eco tec plus 306(30kW) en Buderus logamax plus GB 162 (30Kw)of Viessmann Vitodens 222W (26kW)

Klopt mijn redenatie om maar te gaan voor een kleiner ketel (13kW), of zie ik iets over het hoofd.

PS : De nieuwe ketel zou enkel dienen om te verwarmen, sanitair is met nieuwe electrische boiler(werkt op groene stroom van mijn zonnepanelen)

Reacties

De vermogens die je daar opgeeft zijn waarschijnlijk de maximale waarden. (lees met een zeer hoge toevoertemperatuur waarbij er waarschijnlijk niet meer gecondenseert wordt.)

De kunst bestaat er dus in een ketel te nemen met voldoende hoog vermogen zodat hij toch nog zal condenseren wanneer het buiten vriest en die bovendien laag genoeg kan moduleren zodat hij niet steeds staat te pendelen (aan-uit-aan-uit). In jou situatie kan 13kW misschien genoeg zijn. Ben je niet zeker neem dan eentje die meer kan leveren op maximaal (18kW) maar die even laag kan gaan (modulerenà) op minimum vermogen als je eerste keuze.

Die elektrische boiler is een misopvatting die hier vaak kwaad bloed zet.

Voor één derde van je investering had je ook voor 80% gedurende het jaar dezelfde hoeveelheid warm water.

Maar die werd niet zo sterk gesubsidieerd als PV.

Je hebt dus geen groene stroom maar fiscaal gunstige stroom.

 

 

Dirk,

je schreef: "Voor één derde van je investering had je ook voor 80% gedurende het jaar dezelfde hoeveelheid warm water."

 

Dat moet je eens uitleggen, want dat lijkt me de heilige graal als het waar kan zijn. Ik vermoed dat je doelt op een zonneboiler. Een zonneboiler met 80% dekking wil ik ook hebben, zeker als je die kan  krijgen voor 1/3 van de prijs van een elektrische boiler.

 

Mvg, Marc

 Hij bedoelt waarschijnlijk voor 1/3 van de prijs van de combinatie PV-panelen+elektrische boiler, die nu blijkbaar in staan voor het warm sanitair water.

Een zonneboiler met 80% dekking is misschien overdreven, maar water gaan opwarmen via een elektrische boiler met stroom van PV panelen is toch ook te zot voor woorden....

 Limer,

Electrische boiler met stroom van PV panelen is toch te zot voor woorden...

Vanuit ecologisch standpunt misschien wel, doch met huidige fiscale regeling en vergoedingen voor groene stroom certificaten is dat helemaal zo gek nog niet.  Maar dat is een andere discussie...

Graag zou ik zeker willen weten of een kleine gascondensatieketel van minimum 13 Kw geschikt is om mijn huis te verwarmen.  Volgens mij wel...maat alle installateurs stellen toch een veel zwaardere brander voor, zij zouden er toch iets meer van moeten kennen.

 

De meeste installateurs maken zich er gemakkelijk van af en slechts weinigen maken een warmteverliesberekening.

Ik heb ook gedaan zoals je zelf voorstelt. Op basis van de som van de vermogens van de bestaande radiators heb ik het vermogen van de ketel berekend. Dat kwam 10kW lager uit dan de oude mazoutketel die we hadden. De nieuwe gascondensatieketel hangt er nu en we hebben het de afgelopen winter zeker niet te koud gehad. Wij werken met een weersafhankelijke regeling met buitentemperatuurvoeler. De max temperatuur wordt alleen putje winter op 80° gezet om te zorgen dat het huis 's morgens sneller opwarmt. Maar dan nog zie ik dat het water grotendeels een retour van maximaal 45° heeft (omdat de max aanvoertemperatuur zelden nodig is). Bij deze retourtemperatuur heb je nog condensatie (bij gasketels).

En nog even verder over PV + elektrische boiler versus een zonneboiler.

Het is te eenvoudig om te stellen dat een zonneboiler (met 50% dekking ipv 80% dekking) slechts 1/3 kost van PV. Je moet er immers nog de prijs bijtellen voor SWW in de periode dat de zonneboiler niets bruikbaar levert. Dat is net het probleem van ecologische (zonne-) systemen: je moet altijd dubbel investeren.

Beste Mark,

in een cursus hebben wij het volgende geleerd over dimensionering van ketels.

Ideaal (om start stop verliezen te vermijden) is als je ketel op de koudste dag van het jaar continu draait.

Dit komt overeen met een vermogen waarbij tijdens het ganse seizoen je ketel 1/3 van de tijd draait.

een stook seizoen is 220 dagen of 5280 uren.

Uw verbruik was 18800 kWh => 18800/5280 = gemiddelde 3,56 kW

als je ketel 1/3 va n de tijd draait heb je 3,56 kW x 3 = 10,7 kW nodig.

Een perfecte ketel zal je niet vinden, ga er dan even over kwa vermogen.

De moderne ketels kan je smoren kwa vermogen. De onze is 24 kW en draait aan 12 kW momenteel.

Groeten,

Maarten

 

 

Die 80% was inderdaad wat overdreven, kwestie van eens aan de boom te schudden. Gommer heeft het beter verwoord.

@maarten-16, "een ketel kan je smoren". het is heel tof als je het maximale vermogen kan verlagen (waarom?) maar heeft dit ook invloed op het minimaal geleverde vermogen? (om pendelen tegen te gaan) Of spreken we hier over een ketel die niet zo goed kan moduleren, zo ga je "manueel" moduleren.

 

 

 

 

Mark,

 

ik ben geen expert maar heb dezelfde vraagstelling als u... nl. wat is mijn minimaal nodig vermogen...

Idealieter doe je hiervoor blijkbaar een verliesberekening, maar in een van de cv -offertes vond ik dit:

In normale gevallen is een vermogen van 80 Watt/m² (goede isolatie) tot 130 Watt/m² (slechte isolatie) meer dan voldoende. Zo heeft een woning (K55) van 200 m² verwarmde oppervlakte een ketel van +/- 20 kW nodig.

 

Ik heb het eens voor mezelf uitgerekend (K55) en het leverde me een waarde van 19kW voor mijn huidige woning, aangezien mijn oude ketel 22kW is neem ik aan dat deze rule-of-thumb best bruikbaar is.

Wat ik me wel nog afvraag is of je bij vernieuwen met een condensatieketel naar het maximaal vermogen moet kijkenn vermogen bij 80/60 of naar vermogen bij 50/30 ...

 

Dirk,

je hebt niet meer nodig dan dat maximum vermogen. Dit vermijdt nu net pendelen, laat die ketel maar veel draaien op een laag vermogen en je verliezen dalen.

Als je je vermogen laat dalen van een ketel past het moduleren zich aan.

bvb ketel van 8 16 en 24 kW, als je die verlaagt naar 18 kW wordt dit 6 12 en 18 kW. Ik heb ook aan vaillant gevraagd of de luchtfactor gelijk blijft => minder lucht toevoer bij lager vermogen => brandtemperatuur blijft gelijk.

Let ook op met sommige installateurs, ze verkopen graag grote ketels. Onlangs iemand gehoord met een bijna LEW, waar een ketel van 35 kW geplaatst is.

Maarten

PS warm water is maar een heel klein deel van uw verbruik (bij onze woning 1200 m³/jaar waarvan ongeveer 150 m³ voor warmwater.