nieuwe elektriciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi
wij hebben een huis gekocht waar geen elektriciteit is, de nieuwe installatie is nu zo goed als volledig klaar..
wie kan mij zeggen welke kabel we moeten klaar leggen om de aansluiting te vervolledigen?
moeten wij die zelf klaar leggen of gebeurt dit door de verdeler?
wie heeft nog interessante tips..?
thanks

Reacties

Je moet de kabel zelf klaarleggen tot aan de rooilijn + 3m. Maar je informeert best eens bij de netverdeler hoe lang deze juist moet zijn, als de elektriciteit nog op een paal loopt zal dat meer dan 3m moeten zijn. De dikte is min. 10mm² maar meestal wordt er 16mm² gestoken, mocht je ooit eens willen verzwaren kan je dan naar 63A gaan i.p.v. 40A. Kabel is een EXVB.

 

Soms steekt de netbeheerder de kabel zelf klaar maar jij moet hem kopen of betalen, dat is het geval als de woning tegen de straat is gezet waardoor je hem onmogelijk zelf kunt klaarsteken (je kan moeilijk het voetpad zelf open breken).

 

Vergeet ook niet dat de meterkast ook door jullie moet voorzien worden, de netbeheerder plaats dan de meter en sluit de kabel aan nadat jullie een keuringsattest hebben.

Je zoekt best eerst op wie je netbeheerder is via eandis.be

Bij ons was het sibelgas, en we moesten alles zelf doen. (greppel, buis, aansluitkabel, aansluitmodule etc). Je vindt de nodige documenten online.

Je kan ergens bij eandis ook een document vinden (heb zelf alles allang weggegooid ...) waarin een tabel staat : lengte kabel versus sectie versus voltage (220 of 330 ? groot verschil)

Bij ons was de afstand tot de paal 63m + aansluitwaarde 3x50A (220V), en wij moesten 35mm2 kopen !

Gelukkig hebben de mannen van sibelgas toch nog geholpen met het trekken van die kabel, want dat ding was ongelooflijk zwaar en stijf.

De draadsectie van de kabel hangt af van de stroom, bij langere kabels de lengte en de omgeving (hier is dat waarschijnlijk volle grond) waarin ze zullen gelegd worden.

Ik zou de netbeheerder raadplegen, want het lijkt me beter dat er eerst een kabelberekening gedaan wordt. Dan heb je zekerheid.

PS: het voltage heeft niets met de draadsectie te maken.

Groeten,

Wim

 

hoi Bert, Yannick en Wim

alvast bedankt voor de reacties, ik weet ondertussen dat ik bij interlux moet zijn daar we in de provincie luxemburg wonen...

ik hoop dat ik wijs geraak uit al die franse termen zodat we voor de winter toch electriciteit hebben..

toch bedankt aan allen om te reageren

groetjes cristel

Toch even corrigeren: voltage heeft wél alles met sectie te maken.

Vraag maar in Japan (110V).

Hadden wij hier 3x380V ipv 3x230, dan was 3x16 net voldoende.

P=U*I, dus als U groter is bij = gevraag vermogen, dan is I kleiner. Minder maximale ampérage = kleinere sectie.

Yannick,

Je hebt het helemaal fout: de stroom en de lengte van de kabel bepalen de draadsectie.

Bij hoogspanning (bvb: 12 000V) is de draadsectie vrij "beperkt" (bvb: 240mm²), toch wordt over deze lijnen een zeer groot vermogen getransporteerd. Door de spanning naar omhoog te transferen daalt inderdaad de stroom tot bijvoorbeeld slechts 10A, maar is deze grote draadsectie wel nodig om de spanningsverliezen te beperken bij het transport over grote afstanden. Spanningsverliezen worden veroorzaakt door de weerstand van de geleiders: hoe groter de draadsectie, hoe kleiner de weerstand waaruit volgt dat de spanningsval kleiner wordt over een bepaalde lengte.

Dus of de spanning nu 110V, 230V, 380V of iets anders is: het altijd de stroom en in mindere mate de lengte van de kabel die de draadsectie bepalen.

Trouwens bij driefasig net is P = U x I x cos phi x wortel 3 (of 1,7....)

Wim, lees wat ik schrijf.

Voltage is NIET constant, er zijn regio's waar je 3x380V binnenkrijgt, bij ons is dat 3x230V.

Hadden wij hier 3x380 gehad, dan was onze aansluitkabel véél dunner geweest, voor het zelfde totaal max vermogen.

https://extranetdocs.eandis.be/Livelink/livelink.exe/fetch/2000/4557018…

Zie pagina's 44 tem 48 ivm aansluitkabellengte versus voltage versus gevraagd maximum vermogen.

Met te blijven herhalen dat dit fout is gaat u geenszins de vraagssteller helpen ...

Ja, de spanning verschilt, maar de stroom en de lengte van de kabel bepalen de draadsectie......En niet de spanning dus. Ik denk dat je je beter moet informeren....

 

Kan je mij eens uitleggen waarom de draadsectie van een hoogspanningslijn op 380 000V zo "klein" is?

 

Als volgens jouw stelling het voltage de draadsectie bepaalt dan zouden de hoogspanningsmasten bij wijze van spreken onder het gewicht van de kabels in de grond zakken.....

 

Ik ga nog 1 poging doen en dan laat ik het over aan de medemens.

De vraagsteller weet duidelijk nog niet wat er in de straat ligt. 1x230, 3x230 of 3x380.

Dus: volgens u maakt dit niet uit ? Gaat u dan die persoon zijn foute aansluitkabel terugbetalen ?

>Als volgens jouw stelling het voltage de draadsectie bepaalt dan zouden de hoogspanningsmasten bij wijze van spreken onder het gewicht van de kabels in de grond zakken.....

Integendeel, net daarom zakken ze niet in onder het gewicht. Hoger voltage = lagere intensiteit voor eenzelfde energietransport.

Lees wat ik schrijf en lees aub de betreffende pagina's in de link die ik hierboven postte.

Kijk eens naar mijn eerste antwoord in de vraagstelling: daarin raad ik aan om eerst de netbeheerder te raadplegen en een kableberekening te laten doen. Inderdaad: zij moeten opgeven hoeveel geleiders er in de kabel aanwezig moeten zijn. Naargelang het net dat aanwezig is is zal je een kabel met 3 , 4 of 5 geleiders nodig hebben.

 

Maar ik blijf erbij: de stroom die de kabel moet voeren en de lengte van de kabel bepalen de draadsecties van de geleiders.

Dus voor de laatste keer: het voltage bepaalt hoegenaamd niet de sectie van de geleiders!!

 

Voor de rest laat je het inderdaad beter over aan de medemens....

 

 

 

Ik kan niet anders dan reageren (ik bedoel dat ik me niet kan inhouden).

Je kiest bij aansluiting een piekvermogen. In dat opzicht bepaalt de spanning de stroom en de stroom de sectie. Dus onrechtstreeks bepaalt de spanning de sectie.

 

Mvg, Marc

Dag Marc,

 

Ik ga niet akkoord met uw stelling.

De stroom wordt toch bepaald door de gebruiker? Een stijkijzer of spaarlamp vragen toch een verschillende stroom, en werken toch op dezelfde spanning (230V).

Indien deze toestellen bijvoorbeeld op 110V zouden aangesloten worden zal inderdaad de gevraagde stroom door deze toestellen hoger zijn (om het zelfde vermogen te ontwikkelen), maar dat doet niet af aan mijn punt dat de sectie van de draden in een kabel worden bepaald door de stroom en in mindere mate door de lengte van de kabel.

 

Volgens AREI:

1,5mm² is maximaal 16A

2,5mm² is maximaal 20A

4mm² is maximaal 25A enzovoort....

 

Vanuit het piekvermogen wordt de stroom berekend en zo komt men tot de maximaal gevraagde stroom....

 

Vanuit het piekvermogen wordt de stroom berekend

dat klopt Wim, en hoe bereken je dat, door het vermogen te delen door de spanning (I=P/U)

dus ze zitten allemaal in het complot :-)

Wim,

je negeert het essentiele verschil tussen een 3x400V en 3x230V aansluiting.

Binnenshuis heb je volmondig gelijk, maar tussen teller en paal NIET.

Stel: ik wil 3x50ampère in mijn zekeringkast.

Ik heb 3x230V in de straat, dwz de aansluitkabel moet die 3x50 ampère aankunnen, binnen de maximum spanningsval.

Als ik nu 3x400V heb in de straat, dan krijg ik in de zekeringkast 3x230 op de drie fasen tegenover de nulgeleider. (400V/wortel3)

De nulgeleider wordt bij een correct geinstalleerde elektriciteitsinstallatie zo weinig mogelijk belast.

De 3x400 volt aansluiting ziet NOOIT 3x50 ampère, volgens jouw eigen formule wordt dit (bij een ideale cosphi) dan 50 ampère/1,7 ttz 30 A aan 400V - VANDAAR DAT DE AANSLUITKABEL EEN STUK DUNNER MAG ZIJN !!!

Want die krijgt maar een stroomsterkte van 30A, terwijl ik in mijn zekeringkast wél 3x50A aan 230V heb.

Nogmaals, je kan dit lezen in het document in de bovenstaande link (eandis zal het wel weten zeker ?) op pagina's 45 tem 48.

Het klopt dat spanning U en stroom I omgekeerd evenredig zijn in de formule voor het bepalen van het vermogen P, maar de rest van jullie redenering houdt helemaal geen steek.

Ik onderneem nog één poging om te verduidelijken dat de draadsecties van de geleiders in een kabel niet door de spanning, maar door de te voeren stroom worden bepaald.

 

Het joule effecte: dit is het opwarmen van een geleider (= een geleider is een weerstand, hoe laag die weerstand dan ook mag zijn) als er stroom door vloeit. Dus als er stroom door een geleider vloeit is er warmteontwkkeling.

Een kopergeleider met sectie 1,5 mm² zal een grotere weerstand hebben over een 1 meter dan een kopergeleider van 1 meter met een sectie van 35mm².

 

De wet van Joule zegt: Q = P x t  met P = U x I waaruit volgt dat Q =  U x I x t  met U = I x R  waaruit volgt dat Q =  I² x R x T

 

Uit deze eindformule zien we dat de stroom in het kwadraat maal weerstand van de geleider maal de tijd dat de stroom vloeit de warmteontwikkeling in de geleider zal bepalen.

Met andere woorden: in de geleider met de kleinste draadsectie zal er een grotere warmtontwikkeling zijn omdat deze een grotere weerstand heeft dan de geleider met grote draadsectie.

 

Of dit nu voor, achter, onder of boven de teller is, deze formule telt ALTIJD!!!!!!

 

Theoretish voorbeeld:

We hebben telkens 1 meter kabel  (bvb XVB 3G2,5) waarvan de geleiders een sectie hebben van 2,5 mm². De kabels zijn super geïsoleerd (isolatoespanning meer dan 1000V)

Welke durf je je in je handen te houden:

Kabel A: die een stroom voert van 1OOOA bij een spanning van 1V.

Kabel B: die een stroom voert van 1A bij een spanning van 1000V.

Beide kabels voeren dus een  gvraagd vermogen van 1000W .

Zoek de soortelijke weerstand van 1m koper op, reken dit om naar een draadsectie van 2,5mm² en je kent de weerstand van de geleiders waardoor de stroom vloeit.

Pas dit toe in de formule Q = I² x R x t en je komt te weten hoeveel warmte er in kabel A en kabel B ontwikkelt wordt.

 

Conclusie: sectie van de geleiders in een kabel worden bepaald door de te voeren stroom en in mindere mate van de lengte van de kabel!!!!!

PS: ik kan die link van eandis niet openen

 

 

 

Wim,

 

Je kan als je wil eeuwig doorgaan om te bewijzen dat de stroomsterkte bepalend is voor de sectie van een kabel. Wij spreken je daar zelfs niet in tegen. Maar als je halsstarrig negeert dat de spanning mee in het spel komt als je het piekvermogen bepaalt, dan heb jij, en niet wij een probleem.

Bovendien is het inderdaad waar dat er een verschil voor en achter de teller is, ook weer vanuit het idee dat het om het piekvermogen gaat. Huishoudelijke toestellen kunnen niet over weg met 400V. Daarom ga je over van driehoek naar ster om van 3x400V naar 3x230V+N te gaan.

 

Mvg, Marc

Tja, dat was niet de aanzet van de discussie, ik ken het verschil tussen een 3x400V en een 3x230V aansluiting.... ster en driehoek...... De discussie was gestart met wat de draadsectie bepaald... stroom of spanning....

Het klopt inderdaad dat op 400V meer vermogen geleverd kan worden dan bij 230V over eenzelfde sectie en dat heb ik ook nooit tegengesproken.

Hetgeen jij aanbrengt was niet het punt en spreek ik dus zeker niet tegen.

 

groeten

Gommer,

Wat jij vertelt slaat nergens op. Voor de teller 3 x 400 volt in driehoek, achter de teller 3 x 220 + N  in ster. Volgens  jou verlaagt de teller de spanning (en creëert ook de nulleider). Dat je van 400 V driehoek overgaat naar 3 x 220 V in ster is mogelijk, maar enkel met transformator. In België wordt er trouwens nergens verdeeld in 3 x 400 driehoek. Netten van 3 x 220 v driehoek bestaan wel. Dit zijn de zogenaamde zwevende netten. Hierbij is de trafo in driehoek aangesloten, waardoor de spanning tussen aarde en fase onbepaald is. Bij een net van 3 x 220 + N  is de spanning tussen nul (en aarde uiteraard ook) trouwens 130 volt.

Wat de eerst vraag betreft: de draadsectie wordt enkel en alleen bepaald door de maximale stroom. De spanning heeft geen enkele rechtstreekse invloed. Het is natuurlijk wel zo dat bij eenzelfde vermogen een hogere netspanning een lagere stroom geeft, waardoor de kabelsectie kleiner kan zijn. Een zelfde kabel kan op een net van 3 x 400 V meer vermogen aan dan op een net van 3 x 220 V. Maar de maximale stroom blijft dezelfde.

 

Het is trouwens altijd aangeraden om een 4-aderige kabel (3 fase + N) te voorzien, ook bij netten van 3 X 220 V. De dag dat het net omgebouwd wordt naar 3 x 400 + N, hoeft de kabel niet meer te worden vervangen (met alle ongemakken vandien).

Yannick,

 

in geval van 3x400V (eigenlijk 3x400+N): stel dat je maar 1 kring met 50A belast dan zal er 1 fase + N met 50A belast worden, dus je aansluitkabel moet voorzien zijn voor 50A.

Merci Lacroix,

en bedankt om aan te geven dat je niet aan de teller, maar an de trafo van driehoek naar ster gaat... ik zag het niet echt meer zitten om dat ook nog eens neer te pennen.

 

groeten

 

 

Aan Lacroix:

De spanning heeft geen enkele rechtstreekse invloed. Het is natuurlijk wel zo dat bij eenzelfde vermogen een hogere netspanning een lagere stroom geeft, waardoor de kabelsectie kleiner kan zijn

 

Bedankt om in twee naeenvolgende zinnen aan te geven dat de eerste zin fout is.

Het gaat hier immers om transport, en geen toestel.

Ik heb het inderdaad allemaal te eenvoudig voorgesteld, voor de eenvoud. Maar sommige mensen maken het altijd moeilijker dan het is.

En aan WimB, in een huishoudelijke installatie is er geen sprake van een transfo.

Dit is nu echt mijn laatste post in dit onderwerp.

 Mvg, Marc

Gommer,

ik heb nergens beweerd dat er een HS-transfo in een huishoudelijke installatie aanwezig is.... ik weet niet waar je dat vandaan hebt... maar bon zo kunnen we blijven discusieren niet?

 

Ik heb alvast uit deze discussie geleerd dat met goeie bedoelingen halve waarheden voor volledige verkocht worden....

 

1 laatste vraag dan.

Een huis dat 3x400V + N binnenkrijgt.

Is dat dan 3x400 in ster of in driehoek ?

Gaan we dan naar 3x230V in ster mét of zonder trafo ?

 Yannick,

3x400V + N wil zeggen:

4 geleiders:

blauw = Nul

3 andere kleuren wil zegen "fase"

Als je een spanningsmeter zet tussen eender welke "fase" en de nul zal je 230 V meten.

Als je een spanningsmeter zet tussen twee "fase" draden zal je 380 of 400 V meten.

 

Als je een driefasige motor hebt kan je die zowel ster als driehoek schakelen op het voedingsnet. Op voorwaarde dat de wikkelingen 400 V aan kunnen.

Kunnen je wikkelingen van je motor geen 400 V aan, moet je de motor in ster schakelen. (En je hoeft de nul geleider niet eens aan te sluiten)

Een voedingslijn die binnen komt, daar spreek je niet over ster of over driehoek, dat is niet relevant.

 

Meer gedetaileerde info vind je hier:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning

 

Ik hoop dat je hiermee geholpen bent

Roeland

Aan vdBriel

Het maakt wel degelijk uit of het net in ster of driehoek staat. Dat heb ik mijn voorgaande bijdrage duidelijk geschreven. In België zijn er netten met de verdeeltrafo (cabine) in ster (meestal), maar er zijn ook plaatsen met de trafo in driehoek. En bij een trafo in driehoek heb je helemaal geen nul. De netten in driehoek zijn altijd netten van 3 x 220v (zonder N!!!), bij de huisaansluiting komen dus altijd minstens 2 fasen binnen (of eventueel 3). Bij de netten van 3 x 220 +N komen ook 2 of 3 fasen binnen, maar niet de nul. Tussen de fase en nul staat immers maar 130 V, dus niet bruikbaar. Maar ook hier zijn er weer uitzonderingen: in Brussel zijn er nog altijd gebouwen waar de gemeenschappelijke ruimtes (vb traphal) op 130 V staan.

Wim heeft gelijk dat hij stelt dat halve waarheden als vol worden aangezien. Electriciteit is geen gemakkelijke materie. De wet van Ohm, of een lamp laten branden vanaf één plaats is niet zo moeilijk. Maar drie-fasige systemen, transformatoren, motoren en ga zo maar door zijn een hele boterham. Eénvoudig uitleggen lukt niet zomaar. En het risico is reëel dat essentiële zaken over het hoofd worden gezien.

Waarschijnlijk zullen heel wat lezers mijn reactie overdreven vinden, maar ik heb al heel wat problemen gezien door gebrek aan essentiële kennis van electriciteit, en deze topic gaat over de basisbeginselen.

beste,

 

jullie hebben het allemaal een beetje juist maar ook een beetje fout.

ik werk voor infrax dus dat is nutsvoorzieningen in limburg

in limburg bestaat 3x220V niet meer is volledig opgeschakeld naar 400V dus dat zijn 3fase plus nul

nu voor huis aansluitingen geld de regel nu laatst veranders eerst mag je een 10care nu is alles 16care dus elke kabel in limburg heeft 4 aders of dit nu enkel polig of 3-fasig is aangesloten.

voor de sectie per ampere is 16care (vroeger10) voor 20A en 32A enkel of 3 fasig

                                                                                  40A enkelpolig

of ingeval van bedrijfjes aan huis of kantoren 63A wordt een 25 care koper of een 50 care aluminium geplaats dus deze wordt ook meestal 3 fase genomen.

dus met 4 geleiders in.

voor even het verhaal van ster of driekhoek uit de lucht te halen. is dus totaal niet van toepassing in het net.

dit wordt in uitzondering geplaats bij de mensen thuis die speciaal oud materiaal hebben vb: oogarts wat speciale dure machines hebben en niet kunnen omgeschakeld worden wegens te ingewikkeld en te risico vol voor de apparaten.

zelfs op hoogspannings niveau wordt de kabel dunner en de voltage hoger (hoogspannings kabel is max 5 cm dik)

worden er 3 per kabine getrokken de nul wordt gemaakt in de kabine zelf twee aardingspinnen 30 meter uitelkaar.

 

er bestaat totaal geen geen 130V meer in limburg en omdat gezegt was apparaten van china ofzo kan hier ook niet werken omwillen van ander stekker en wij hebben een lagere frequentie in het net. en voor lampen van 130V vast te krijgen met draaifitting moet je toch al onder het stof zoeken.

zo hoop dat het een beetje duidelijk is.

indien nog vragen mag je altijd nog stellen.

 

groetjes Steven

 

 

 

 

 

 

wij zijn ondertussen enkele stappen verder, we hebben gisteren offerte ontvangen en reeds betaald, we hoeven enkel een gaine klaar te leggen van diameter 110, kan men die overal kopen???

In de bouwhandel gaan ze u de juiste wel kunnen meegeven.