buitenisolatie na het aanbrengen van spouwmuurisolatie dmv navulling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan onze spouw laten naisoleren met thermoparels. Mochten er in de toekomst vochtproblemen onstaan en/of wij toch nog meer isolatie willen steken dan zou ik isolatie tegen de buitenschil willen plaatsen (kozijnen etc laten we gewoon op de zelfde diepte zitten).

Klopt mijn beredenering dat daardoor, mits de isolatie goed geplaatst wordt, vochtproblemen minder worden omdat ook het huis als het ware een nieuw jasje krijgt?

Bij het eventueel in de toekomst plaatsen van isolatie aan de buitenzijde zouden we gaan voor pavatex platen, eventueel gecombineerd met een ander natuurlijk isolatiemateriaal.
De afwerking zou dan bestaan uit houten beplating of uit crepie.
Moet daarvoor de fundering verbreed worden?

Is er iemand die met bovenstaande al ervaringen heeft?

Reacties

Ervaring ermee heb ik (nog) niet. Ik speel al een lange tijd met dezelfde gedachte, namelijk spouw opvullen (maar dan met een ecologische materiaal: Supafil spuitwol van Knauff, lambda=0,034, en vond in Batibouw een firma die silicaatschuimkorrels inblaast). En nadien om het isolatieniveau op te trekken aan de buitenkant nog een laag isolatie. En kozijnen laten zitten.

Het verbaast me dat je vochtproblemen hebt als je een spouw hebt. Want vocht afkomstig uit neerslag komt niet verder dan de binnenkant van de buitenmuur. Darvoor juist is men met een spouw beginnen bouwen, midden de jaren 30. Kan natuurlijk zijn dat de muur natte voetjes heeft en het grondvocht is en daarop heeft spouwvulling geen enkele invloed.

Waarop de spouwvulling wel invloed heeft is de luchtdichtheid van het huis. Die gaat een stuk verbeteren. Want de mini-kieren aan de muurovergangen staan niet langer meer in contact met de buitenlucht in de spouw... Vullen dus die spouw. Ik heb hier op dit forum ervaringen gelezen dat na het vullen van zelfs maar 5cm spouw het huis 's anderendaags 's morgens niet koud was... Want de eerste cm isolatiedikte doen al een wonder voor wie ongeïsoleerd leeft. Natuurlijk is er een verschil in energieverbruik tussen 5cm en 15 cm muurisolatie. Maar een spouw laten opvullen is echt niet duur (ik heb al een paar prijsoffertes) in vergelijking van gevelbuitenisolatie, dat snel het 5-voudige daarvan  kost.

Voor plaatisolatie is de bestaande fundering voldoende en moet niet verbreed te worden.

Beste isoleerders.Over naisoleren in de spouw zijn reeds meerdere forums geweest.

Hoe ziet de spouw eruit? Koudebruggen? Vochtproblemen?Beschikbare breedte?Luchtdichtheid?

5,6,7cm isolatiemateriaal aan Lambda-waarde 0.04?Wat is je rendement?

Overweeg ,en vooral vergelijk je rendement op basis van de kostprijs met het wegnemen van de buitengevel en het aanbrengen van een degelijk en voldoende isolatie.Keperwerk van 10cm gevuld met vlas of hennep een Pavatex-plaat van6cm,hieropCrepi of platen naar wens van de architektuur.Een hogere investering verdient zich sneller terrug dan het halve werk. 

Groeten Jos Hofman