IR stralend glas als oplossing voor verwarming passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Grand Designs speelde afgelopen maand op discovery channel (dikke aanrader!). In deze aflevering werd drievoudig glas gebruikt dat ook verwarmt door middel van een thin-film metaal laag op het binnenste blad. Belgische product!
Het glas is dus ook een IR straler. Zoals op dit forum vaak te lezen is: stralingswarmte is de meeste comfortabele warmtebron voor passiefhuizen.

Is het gebruik van drievoudig, IR stralend glas ooit al gebruikt in een passiefhuis en wat zijn de ervaringen?
Het lijkt mij eigenlijk de ideale warmtebron voor een passiefhuis, want op de plaatsen waar je die stralingswarmte het liefste hebt: de leefruimtes, vind je ook de grote glaspartijen.

Ik weet wel niets over het energieverbruik en efficiëntie. Noch hoeveel het kost, maar ik ben toch geïntrigeerd.

Reacties

ik heb die aflevering ook gezien (staat nog op onze digicorder)... jammer genoeg was nooit de naam van de belgische firma te zien

wel grappig is dat een paar seconden je de belgische glasinstallateurs vlaams hoort praten

het is dus wel een vlaamse vensterfabrikant (veronderstel ik dan maar)

als we de fabrikant kennen kunnen referenties gevraagd worden...

Limburgers zelfs ;)

Hint: ze maken ook heat-mirror glas.

Meer details:
Het glas kan 350 W/m² leveren en kost +/- 600.00 euro/m² voor drievoudig passiefhuis-glas.

Bart,

Het concept klinkt mooi. Ben zelf bezig met mijn toekomstige huisje en is zeker iets dat potenieel heeft. Ik heb wel een bedenking die me spontaan te binnen schiet. In de winter lijkt me dit een prima product maar wat in de zomer. Zelfs de beste zonnewering laat warmte door wat dan op deze ramen een extra warmtelast zouden betekenen of maak ik hier een denkfout?

mvg

JL

 

Als de verwarming uit staat is het gewoon glas. Hoogstens heeft het een iets minder goeie zonnetoetreding dan gewoon glas.

Al dat maakt natuurlijk niets uit in de zomer. Ik kan je denkkronkel helemaal niet volgen om eerslijk te zijn.

Bart

 

Een passiefhuiswand zal al snel 3x beter geïsoleerd zijn dan passiefhuisglas, het lijkt me dan ook weinig zinvol het glas te gaan verwarmen.

 

Er zijn ir stralingspanelen die aan een wand en/of een plafond kunnen bevestigd worden en dat lijkt mij toch wel iets zinvoller, als je met ir-panelen zou willen verwarmen.

 

Een beetje vloer- of wandverwarming lijkt mij zinvoller en eventeel nog een luchtverwarming op de ventilatie als het echt koud is.

 

 

 

Een passiefhuis heeft ook nog glas nodig ook natuurlijk, hoe kunnen we anders gebruik maken van passieve zonnewinsten.
Ik bedoel helemaal niet dat we opake wanden zouden vervangen door glas, maar gebruik maken van de grote glaspartijen die we toch nodig hebben om een aangename warmtebron in te integreren.

Is er dan een reden dat dit glas ook geen extra functie mag hebben?

 De prijs misschien....

Naast de prijs is er nog 1 bedenking:

zelfs al gaat het om 3voudig "passiefhuis" glas, dan nog zit je met direkte elektrische verwarming, in een glaspartij.

Zelfs al heeft dat glas een correcte isolatiewaarde, dan nog mag de fabrikant eens aantonen dat 1 KWh elektriciteit evenveel warmte IN het huis genereert als een ander elektrisch stralingspaneel.

Hallo,

 

Ik heb de reportage ook gezien, en ik moest meteen denken aan de discussies die ik vele jaren geleden op dit, en op andere fora gevoerd heb met de verkopers van dit product (toen wel nog op 2-voudig glas)

 

Het is gewoon GEEN goed idee om een aantal redenen.

 

Dit soort glas laat meestal minder licht en (gratis) zonnewarmte naar binnen tijdens de wintermaanden.

Bovendien ga je een warme zone creëren op de slechtst geïsoleerde delen van je schil ... en dus zijn de energieverliezen veel groter dan wanneer je die stralingswarmte toepast op een goed geïsoleerde muur.

Dit soort glas is ontwikkeld om het vervelende tochtgevoel bij grote glaspartijen tegen te gaan, maar bij passiefhuisglas en ramen heb je dat tochtgevoel helemaal niet.

 

Zoals hierboven reeds vermeld ... het blijft pure elektrische verwaming!

Als men in de toekomst glas gaat maken met U-waardes van 0.1 of lager (bestaat reeds in onderzoek) dan valt er misschien iets voor te zeggen ... maar dan nog blijft het pure directe el verw.

 

Dirk

Bart

 

Dat glas zal 3x to 5x meer warmte doorlaten dan een andere (passiefhuis)wand.  Je gaat dus 3x tot 5x meer warmteverlies hebben als je dat op glas plaatst dan als je een stralingspaneel op een andere wand plaatst.

 

Voor het overige zie de opmerkingen van Dirk.