DHZ Grondbuis in PVC voor balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor de aanvoer van mijn balansventilatie schrijft de architect een grondbuis voor. Geen peperdure AWW systemen, wel een eenvoudige PVC buis op zo'n 1 meter diepte. Condens kan ik er met een dompelpompje uitzuigen via putje op verste (ook diepste) punt.

Zijn er nog forumbezoekers met een grondbuis? Zoja, valt dat mee & hoe hebben jullie dat uitgevoerd?

--> wat met weekmakers? fabeltje of toch serieus?
--> is het zinvol of haalt het niet veel uit? (geen verhitte theoretische discussies aub, die kan ik met de zoekfunctie ook wel vinden)
--> wat met flexibele PE buizen? hoeft dat trouwens iets speciaals te zijn, of is eentje die je bij vakhandel kan kopen als wachtbuis krek hetzelfde? 

--> bestaat het risico dat zo''n PE flex inzakt (door druk grond en/of grondwater) of moet je aanvullen met stabilisé ofzo?
--> het condensputje, mag dat niet gewoon open boven zijn, met dakje voor de regen? ipv dure filters?

Alvast bedankt voor jullie advies & ervaringen met dergelijke grondbuizen!!

Groeten

Erik

Reacties

noelkel

als je zo begint, vergeet dan het hele verhaal beter.

een lucht-aardwarmtewisselaar is op zich al niet helemaal onverdacht, en als je dan gaat avontureren met pvc, geen filters etc speel je gevaarlijk spel met je gezondheid. ik ken er die dat met PVC hebben uitgevoerd, maar ik heb ze voor gek verklaart. wat is een paar honderd euro als het om je gezondheid gaat?

* weekmakers: ja, al zijn het er veel minder dan in zacht PVC

* ventilatielucht voorverwarmen of koelen, al naargelang het seizoen heeft wel degelijk zin.

* wachtbuis wordt met gerecycleerd PE gemaakt, en die is nooit helemaal zuiver

* alle buizen kunnen in zakken, ook hard pvc als bv de grond begint te verzakken

* alles mag, maar is daarom niet verstandig

hans d

 

Hans,

in de veronderstelling dat men als bouwer het een en ander zelf wil doen om kosten te besparen....

wat is dan eigenlijk het beste materiaal voor de grondbuis ?

 

Noenkel,

over de flexibele PE buizen heb ik reeds in het verleden een vraag gesteld op het forum. Uitkomst daar was dat werken met galva-buizen goedkoper en makkelijker is. De PE-buizen zijn beperkt in diameter dus moet je voor sommige ruimtes meer dan 1 buis leggen en hierdoor stijgt de totale kost. De geribbelde binnenkant kan ook voor extra ruis op doorstromende ventilatielucht geven.

kris

noenkel bedoelde PVC of flexibele buizen voor de AWW, of zo heb ik het toch begrepen. en voor een AWW komen metalen buizen niet in aanmerking.

de beste buis voor een AWW? geen buis, dat is de beste oplossing, want er worden steeds meer problemen gesignaleerd, waarschijnlijk naarmate de bestaande installatie's ouder worden.

daarom ga ik resoluut voor de BWW, een meestal horizontale collector met glycol, en binnen een lucht/waterwarmtewisselaar. en geen problemen met hygiëne.

hans d

 

 

 @ Kris,

 

Noenkel stelde de vraag over de flexibele PE buizen wel voor gebruik als grondbuis, en niet zoals jij beschrijft als ventilatiekanaal in huis.

Galvabuizen buiten in de grond steken is helemaal geen goed idee.

Die PE flexibele buizen bestaan trouwens van 40mm tot 200mm, en hebben normaal een gladde binnenkant (dus geen ribbels.

 

Ik zou niet besparen op het materiaal, maar de besparing gaan zoeken door het werk zoveel mogelijk zelf uit te voeren, want daar kruipt bij zo'n grondbuis toch al veel geld in.

ik verwarde idd die flexibele PE met flexible PE voor de ventilatiekanalen binnenshuis.

dat galva niet te gebruiken is voor condensrijke/vochtige omgevingen had ik al ergens anders gelezen.

Het misverstand omtrent de flexibele PE kanalen had ik al begrepen. Om wat olie op het vuur te gooien, ik ga m'n binnen-installatie toch in dergelijke kanalen uitvoeren. Lang getwijfeld, veel getwijfeld. Aanvankelijk had ik gezworen bij Lindab, maar vooral uit afkeer voor instortsystemen à la ventichape, met heel kleine kanalen en onbereikbare verdeeldozen. Maar uiteindelijk gekozen voor het fameuze Hybalans systeem.De prijs (jawel, je leest het goed) en het gemak om het te installeren gaven de doorslag. Bovendien is het voor mijn legplan zelfs nog handiger om 2 dunnere kanalen te hebben dan 1 dik.

 

Maar wat de grondbuis betreft: ik denk dat Hans het niet beter had kunnen samenvatten: ik blijf beter ver weg van zo'n systeem. Het goeie spul is me te duur (no offense aan de echt fanatieke ecobouwers hier, maar mijn geldpotteke geraakt stilaan leeg) en het goedkope spul gaat me zuur opbreken. Eigenlijk is dat de bevestiging die ik horen wilde.

 

Om een ander misverstand recht te zetten: ik geloof best dat een AWW of BWW zinvol is. Maar ik vrees dat de investering nogal fors is in verhouding tot de meerwaarde. Alles hangt er natuurlijk weer vanaf hoe'n fanatiek ecobouwer je bent. Ik stop de centen liever in de spaarpot om over een paar jaar zonnepanelen op m'n dak te gooien.

Ik stop de centen liever in de spaarpot om over een paar jaar zonnepanelen op m'n dak te gooien. DeNoenkel

Nee, je hebt het fout: dat geld zal naar je energierekening gaan. Als je zonnepanelen wil doe het dan nu, de voorwaarden van de groene lening maken het echt een evidentie.

Nog een punt: een BWW of AWW beschermt je warmtewisselaar tegen toevriezen. Als je zo'n systeem dus niet voorziet moet iets anders dat probleem oplossen. Je bespaart met andere woorden minder dan je denkt.

Even terzijde :

En wat als een AWW of BWW niet mogelijk zijn, te kleine stadstuin, enkel koer of renovatie appartement ?

Een warmtewisselaar met CV water ? Dwz dat de pomp en je de cv bij vorst constant moeten draaien.

 

 Dat kan. Of gewoon een elektrische weerstand, maar dat gaat ook doorwegen op je elek-rekening.

Voordeel van AWW en BWW zijn dat je ze in de zomer gebruikt om je lucht te koelen, en dat kan je anders niet.

Hans, wat zijn de problemen met een AWW? Persoonlijk ging ik ervan uit dat er met een BWW meer techniek bij komt kijken en dat het dus bij een BWW sneller fout kan gaan. Een AWW leek me ook minder verbruik te hebben, daar er bij een BWW water moet rondgepompt worden.

m2ts

er zit inderdaad meer techniek (pompje en regeling) in een bww, en dat kan stuuk gaan. maar je kan er wel altijd bij, het is makkelijk te onderhouden en de plaatsing van de buizen is niet kritisch.  heel anders dan bij een aww waar je een perfecte afwatering moet hebben.

een aww verbruik minstens zoveel ans een bww, want je hebt véél meer weerstand wat maakt dat je ventilatoren meer zullen verbruiken, en je hebt dat hjet hele jaar door, tenzij je een bypass maakt. de pomp drait maar een beperkt aantal uren per jaar, nl. die wanneer det° onder de 2°C gaat of boven de 22°C. en dat is echt meer een beperkt deel van het jaar.

een aww koelt ook een belangrijk deel van het jaar de buitenlucht af zonder dat het zin heeft, nl. bij t° tussen 12 en 20°, en dat is een belangrijk deel van het jaar.

hans d