verluchting stookruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik liet onlangs een nieuwe gesloten gascondensatieketel plaatsen in een verder luchtdicht en perfect geisoleerde woning.

er gebeurde een keuring van de instalatie , en de (enige) opmerking was dat er geen ventilatie voorzien was in de stookruimte (min 150 cm2).

De stookruimte is een onderdeel van het beschermd volume.

 

Dit lijkt mij een beetje absurd , je hebt een gesloten gasketel , je hebt een luchtdicht gebouwde woning, de ketel staat in het beschermd volume (geen warmteverliezen) en nu verplicht men mij om een gat naar buiten te gaan kappen van min 150 cm2 om te gaan VERLUCHTEN.    weg bovenvermelde voordelen !

 

De uitleg van de technieker was dat er bij gaslek geen gasophoping mag zijn.

Als ik dat idee doortrek moet ik ook in de ruimte waar mijn teller staat En in alle ruimte waar mijn gasleiding doorloopt verluchting naar buiten toe voorzien, want je kan daar ook gasophoping hebben.

Het is dus onmogelijk om nog luchtdicht, laat staan passief te bouwen

Ik overdrijf nu misschien een beetje, en ik ben echt niet van plan om een gat te kappen, maar de opmerking staat toch maar op het verslag, hé.

Ik vermoed dat dit weer een vooreeld is van een achterhaalde regelgeving van in de tijd dat alle ketels nog in open verbranding werkten, en een verluchting dus een must was.

welke ervaring hebben jullie hier mee ?

 

Reacties

Ik ben zo nieuwsgierig wat hier uitrolt.

Ik heb zelf nog niet zo lang geleden een condenserende gaswandketel in onze oude woning geplaatst. Ik heb aandachtig de regelgeving uitgeplozen en mijn conclusie was dat er inderdaad een verluchting moet zijn waar de teller staat (zelfs dubbel, toeveoer + afvoer) , maar een verluchting is niet vereist bij een gesloten ketel. Jouw controleur was volgens mij fout met deze opmerking. Ik heb trouwens ook geen verluchting bij de ketel en ik kreeg geen enkele opmerking bij de keuring.

Het is trouwens waar dat ontoegankelijke leidingen ook in een geventileerde ruimte moeten gelegd worden; van zodra er ergens een koppeling is. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat deze naar buiten moeten geventileerd zijn.

Mvg, Marc

NBN 61-002 (verwarmingsketels kleiner dan 70 kW)

CV ketels met gesloten verbrandingskring:

indien de verhouding vermogen ketel (kW)/opstellingsruimte (m³) kleiner of gelijk is aan 35 dan dienen er geen speciale voorzieningen getroffen te worden.

 

Geert

Bij het plaatsen van onze ketel (2003) hebben wij wel te horen gekregen dat daar waar de teller staat er een beluchting moest zitten. Lees: de teller mag niet in een afgersloten ruimte staan, dus verluchting naar de gang, zoals in onze situatie mocht ook. Bij ons hebben we dat gecreerd door onder en boven de deur een 2 tal cm spleet te houden. Maar in de winter stoppen we deze dicht omdat er nogal wat kou uit de meterkast komt.

Bij de ketel hadden we destijds volgens mij geen aparte verluchting naar buiten. In ieder geval, een aparte verluchting voor de ketel is nu niet aanwezig (gesloten systeem).

Niets weerhoudt je om een gat te kappen en de inspecteur langs te laten komen om daarna het gat weer dicht te maken.

In Nederland is het bij mijn weten niet verplicht om bij een gesloten ketel verluchting naar buiten te hebben.

niet bij iedereen staan teller en ketel in zelfde ruimte

 

tellerlokaal = verluchting verlucht

stookplaats = verluchting niet nodig bij gesloten toestellen, ...