isolatie tussen keldervloer en grond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgens een kennis van me hoeft de keldervloer niet geisoleerd te zijn want deze bevindt zich lager dan 60cm onder het maaiveld. Daardoor is die vloer voldoende geisoleerd door de grondwarmte.

Klopt dit of is het echt nog nuttig om onderzijde te isoleren, bv. in een passiefhuis waar later misschien nog iets gedaan wordt met de kelder (hobbyruimte).....

Reacties

 Da's nogal kort door de bocht. Die 60 (of eerder 80 - afhankelijk van locatie) cm onder het maaiveld is de vorstvrije diepte. Hoe dieper, hoe minder de grondtemperatuur zal varieren met de seizoenen. Een gemiddelde temperatuur is zo'n 8°C. Grond"warmte" is dus een relatief begrip.

Zelf heb ik mijn kelder niet geïsoleerd - ik hou die buiten het geïsoleerd (of beschermd) volume. Ik plan wel om de bovenste 60 cm langs de buitenkant te isoleren ter hoogte van het maaiveld (juist om vorstinvloed op die kelder te vermijden).

Als je de kelder volledige inpakt, snij je eigenlijk het contact door met je grond. Niet verkeerd begrijpen als esoterisch zweverig gezwets, maar ik heb het dan over de buffering die die grond betekent voor de temperatuur: in de winter heb je een vorstvrije ruimte, en tijdens de heetste zomerdagen zal de temperatuur niet veel boven de 10°C uitkomen. Ideaal dus om daar een diepvriezer weg te zetten, en om vele levensmiddelen (en andere zaken) te bewaren. Vele dranken zijn in de zomer koel genoeg op 10°C, dus heb je weer géén grote koelkast nodig. Als hobbykamer eventueel geschikt als dat fysieke inspanning vergt (stilzitten wordt te koud vrees ik), als je inwendig gaat isoleren (sauna e.d.) moet je toch bijzondere maatregelen nemen tegen condensatie.

Vandaar dat - naar mijn bescheiden mening - een geïsoleerde kelder niet past in een lage-energie-context. Technisch toch een extra uitdaging, en de gebruikte materialen zijn vaak van de petrochemie afkomstig, of tenminste niet-hernieuwbaar. Maar ja, men bouwt ook zgn. passiefhuizen waar de energieinhoud van de materialen (bijv. staalskelet) vele malen de energiewinst over de levensduur van het gebouw overtreft.

Sorry dat ik geen antwoorden kan geven, enkel een gelijkaardige vraag: Ik vraag me ook af op welke manier je het best een deel van een ongeïsoleerde kelder isoleert.

 

Mvg, Marc

dat zijn wel duidelijke antwoorden.

dus als ik de kelder eerder als opslag en berging is ongeïsoleerd beter. Dat zal het dus waarschijnlijk worden.

Iedereen bedankt voor dit antwoord.

ter info, ik dacht eerder aan EPS of XPS als isolatie van de kelder (in de vorm van verloren bekisting, zie ICF)