Uitsparing inbouwrolluik isoleren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De ramen van onze woning zijn uitgerust met inbouwrolluiken.
N.a.l.v. de vervanging van de versleten nylon linten, dien ik het zwaar
afdekhoutwerk te verwijderen om aan de rolluikhuls te komen. Ik denk eraan om
van die gelegenheid gebruik te maken om de resterende holle uitsparing met
glaswol op te vullen. Nu weet ik niet of dit kwa energiebesparing wel echt wat
zal uitmaken en hoe ik enig risco op condensatie binnenin deze uitsparing, met
als eventueel gevolg het versneld doorroesten van de ijzeren lateien, kan
voorkomen. Graag advies wat te doen of niet en zo ja hoe.

Reacties

bij het surfen naar alle deelnemers op PassiveHouse kwam ik gisteren terecht bij Magu.

Deze doen ICF blokke (pakweg, EPS blokken waartussen je beton stort) en daar hebben ze precies ook isomoblokken op maat om een rolluik in te steken.

de foto zegt meer dan dat ik kan uitleggen.... surfen naar deze link: http://www.magubelgique.be/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&It…

dan ga je in het document naar pagina 8 en daar staat de uitleg van hun Miniblock

hopelijk heb je er wat aan.

betreffende je vraag of glaswol bruikbaar is.... als ik me niet vergis verliest glaswol zijn structuur als het nat (door condens?) wordt. Je krijgt dan eerder een ingezakte isolatie. Misschien is rotswol steviger, ook na contact met condens.

iskander,

 

Omdat de ruimte tussen de rolluikkast en de rolluik wellicht niet zo heel ruim is, lijkt mij een 'niet zo vormvast' materiaal als glas of rotswol minder ideaal: Niet evident om dat vast te lijmen en als het dan wat verplaatst (verzakt, verschuift door tocht,...) komt het in aanraking met het rolluikblad.

EPS- of XPS-platen lijken mij hierin meer aangewezen.

Het is zeker relevant om de rolluikkast te isoleren. Ook niet te vergeten isolatie aan te brengen boven de rolluik (tegen de vloer van de bovenliggende verdieping).

Naast een thermische ramp is een klassieke rolluik met lint ook een groot luchtlek, waarbij de wind doorheen het lintsysteem naar binnen blaast. Elektrisch bediende rolluiken - moest dat in deze fase een optie zijn - is hiervoor de betere oplossing.

 

Bert V

Ik kan alleen maar beamen dat het zeker relevant is om de rolluikkast te isoleren!

Wij hebben eens twee logementen gehad in de maand november. Eén persoon verbleef in een kamer op het noorden, met een niet-geïsoleerde rolluikkast. 's Ochtends stel ik dan de klassieke vraag: "En, goed geslapen?". Ze zei dat ze bijna in haar bed was vastgevroren en dat ze serieus overwogen heeft om bij de andere persoon in bed te kruipen ;-).

Ondertussen is die rolluikkast geïsoleerd met harde platen en is het de kinderkamer geworden en ons kindje heeft toch al één winter overleefd. Het is wel nog enkel glas, maar het tochtgevoel (en bijhorende koude) is toch al ferm verminderd in vergelijking met vroeger.