Isolatie van vloeren met platen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Wie kan ons wat advies geven ivm. de isolatie van onze vloeren ?
Iemand raadt ons aan om te werken met isolatieplaten (PUR). In plaats van de elektrische en sanitaire leidingen in de chape te leggen, raadt hij ons aan om deze in te werken in de isolatie. De leidingen moeten zoveel mogelijk gegroepeerd worden aan de kant.
Als eerste laag moeten we een isolatieplaat gebruiken van 3 cm, die overal gelegd wordt waar er géén leidingen liggen. De plaatsen waar er leidingen liggen moet dan worden opgevuld met chape, tot gelijk met de eerste isolatieplaat. Hier bovenop komen dan 2 platen van elk 4 cm (we hebben in totaal 11 cm).
De totale vloeropbouwhoogte is 19 cm (voor vloerverwarming).

Is dit een goede manier van werken ?

Alvast bedankt,

Koen

Reacties

Koen,

waarom leg je de leidingen dan niet gewoon bovenop de isolatie... dat heeft bovendien het voordeel dat uw sanitaire leidingen niet langs de koude kant van de isolatie zitten.

Veel succes

Dat is inderdaad misschien een optie ... 
Je bedoelt dan dat ik een eerste laag isolatieplaten moet leggen, daarboven de el. en sanitaire leidingen en daarboven opnieuw isolatieplaten ?
Mijn sanitaire leidingen zijn wel al geisoleerd op zich.

Groeten,

Koen

Neen, eerst al uw isolatieplaten (en ik zou meer dan 11cm voorzien), en dan daarbovenop je leidingen, in de chape dus.

Je bedoelt dan in de uitvulchape van de vloerverwarming ?

 

ja

Mogen elektrische kabels en sanitaire leidingen opgewarmd worden door de vloerverwarming ? 
Kan dit geen kwaad ? 

groeten

Koen

Sanitaire leidingen in de uitvulchape van de vloerverwarming zou ik toch niet doen... dan wordt je sanitair water wel 'gratis' mee opgewarmd maar er is een goede reden waarom een boiler verplicht SWW op iets meer dan 60°C brengt: de legionella baterie.

Een weekendje niet thuis geweest en dan bij thuiskomst een leuke douche met SWW dat gedurende het weekend op 30°C heeft gekregen ?

ik dacht het niet  ;-)

klopt, maar hoe je het ook draait of keert, als je overal (?) vloerverwarming hebt zal er altijd een stukje van de sanitaire leiding door de verwarmde chape gaan.

Eventueel een alternatief traject vinden voor het SWW, via een niet vloerverwarmd deel van de woning?

Is het niet gewoon simpeler om geisoleerde sanitaire leidingen te gebruiken en deze onder de isolatieplaten te leggen ?

Misschien wel, maar 1 keer uitvulchappe plaatsen in plaats van 2 keer mag wat mij betreft ook al tellen qua 'simpel'.

Doe gewoon waar je je zelf het beste bij voelt, je begint al met een fatsoenlijke isolatie in de vloer, dus dat zit al snor :-).

Heeft niemand ervaring met de werkwijze die Koen voorstelt?

Op zoek naar alternatieven vroeg ik mij af of het mogelijk is de uitvullaag voor leidingen te maken met losse korrels. Is dit stabiel genoeg om daarbovenop dan PUR platen te leggen? Het voordeel is dat je dit allemaal zelf kan uitvoeren.

De Pavalit egalisatiekorrels of die van Knauf Aquapanel hebben al een behoorlijke lambdawaarde van 0,06.

Wij zitten met een gelijkaardig probleem. Wij gaan het als volgt oplossen:

We beginnen met een pur-plaat van 6 cm, daarbovenop komen de elektriciteitsleidingen en de leidingen voor de radiatoren, die worden ondergespoten in een laag van 4 cm gespoten pur, daarbovenop komen de vloerverwarmingsbuizen in de chape van 6 cm en daarbovenop de tegels. Het grote voordeel is dat je elke naad compleet dichtspuit met pur.

Of is dit geen goed idee? Ik weet dat gespoten pur slechter scoort qua isolatiepeil dan pur-platen, maar het is mijns inziens toch de beste oplossing.

Graag jullie reacties.

Groeten

Carl

Waarom niet meteen alles mt gespoten PUR dan ?

Is het werkelijk zo belangrijk dt je leidingen volledig in de isolatie zitten (zelfs als je geïsoleerde sanitaire leidingen gebruikt) ?

 

Groeten,

 

Koen

koen

foei zou ik nu moeten zeggen, natuurlijk is het belangrijk dat je leidingen (de warme althans) in de isolatie zitten, isoleren is het begin van energie besparen!

ik geef even onze werkwijze op zoals wij het altijd deden:

eerst de koude leidingen (elektriciteit, koud water, regenwater, afvoer).

dan uitvullen met chape

dan een eerste isolatieplaat van 30mm en daarop de warme buizen (cv, warm tapwater) en uitvullen met isolatie 30mm. dat is wat knip en snijwerk, dus best proberen je leidingen een beetje te groeperen.

en daar bovenop komt dan de rest van je isolatie, vloerverwarming, chape, afwerking.

op die manier zijn je warme leidingen heel goed geïsoleerd en hoef je toch geen geld aan buisisolatie uit te geven.

hans d

 

Hans,

Ik verwaarloos isolatie niet hoor. We letter er nl. op dat alles goed geisoleerd is bij onze verbouwing.
Wat ik wou zeggen is dat mijn leidingen op zich al isolatie hebben, en of het dan zin heeft van uw werkwijze te volgen ? Ik vermoed dat de isolatie van de sanitaire leidingen een dikte heeft van 5 mm.

De plaatsen waar leidingen liggen (tussen de isolatieplaten dus), mag je dat opvullen met chape ?

Groeten,

 

Koen

 

koen

als warme leidingen aan de koude kant liggen (dus onder de vloerisolatie) of in onverwarmde ruimten bevelen wij minstens 20mm aan, dat is 4 keer zoveel, 5mm doet echt quasi niks. maar leg ze gerust tussen de isiolatie, is wel iets meer werk, maar het effect zal er zijn.

hans d

 

Hans

Ikzelf overweeg voor mijn veranda EPS-platen te gebruiken met densiteit 25 kg en met een dikte van in totaal 13 centimeter. Bij mij zullen er alleen elektriciteitsleidingen moeten komen en ik dacht hiervoor gewoon uitsparingen in een eerste laag EPS uit te snijden. Is dit alles volgens jou ok ?

Heb je ook een idee over de beste samenstelling van een chape en zijn er nog dingen waar ik op moet letten ?

met vriendelijke groet

gerda andries

 

gerda

dat is wat knip en snijwerk, maar perfect mogelijk, zo deden wij het ook soms. maar we probeerden er dan wel voor te zorgen dat de leidingen wat gegroepeerd lagen.

chape, de beste is m.i. nog altijd anhydrietchape, deze is op kalkbasis i.p.v. cement.  maar de juiste samenstelling ken ik ook niet.  een cementchazpe is meen ik 6 delen rijnzand (niet te fijn!) en 1 deel cement.

hans d