Balansventilatie badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Ik ben even in de war over de werking van een balansventilatie.

De "vuile" lucht wordt ontrokken uit de badkamer, keuken, ...
Deze gaat vervolgens de verse lucht opwarmen met als bestemming slaapkamers, leefruimte, ... Voor zover ben ik mee!

Maar ik heb, zoals de meeste denk ik, graag een warme badkamer. Maar de balansventilatie ontrekt deze warmte, die uiteindelijk in bvb de slaapkamer terecht komt. Terwijl ik daar slechts een lage temperatuur wens.

Komt er dan toch op neer dat de verwarming van de badkamer en keuken ruimtes gaat opwarmen waar ik geen warmte wens?

Reacties

Inderdaad je zuigt af in de vochtige ruimtes zoals de badkamer. Het is net daar dat er verwarming nodig is.

 

Dat probleem hoor je soms ook bij mensen die verwarmen met een warmwaterbatterij op de balansventilatie. Je blaast in met warme lucht in de slaapkamers terwijl je eigenlijk meer warmte nodig hebt in de leefruimte.

 

Nu, van echt opwarmen zou ik niet spreken als je gewoon een balansventilatie hebt. Hoeveel zou de temperatuur bedragen aan de monden van de inblaas?  17°C ofzo? Natuurlijk als je graag koud slaapt in een kamer van 10°C zal dit mss een probleem kunnen zijn.

 Dat is wel gek...

Het zal wel niet te warm worden in de slaapkamers, maar vrees er gewoon voor dat de VV van de badkamer, een relatief kleine ruimte, niet genoeg warmte gaat produceren voor andere kamers te verwarmen.

Volgens mijn logica met wegzuigen en inblazen zou er uiteindelijk in elke kamer zowat dezelfde temperatuur gaan heersen. Hoop dat mijn logica niet klopt en dit in de praktijk anders is natuurlijk.

Het klopt dat de warme lucht onttrokken wordt via het ventilatiesysteem.

Dat betreft dan de luchttemperatuur. Maar daarnaast ervaar je de warmte ook via stralingswarmte van de afgifteoppervlakken: verwarmde vloer of een radiator. Die stralingswarmte blijft uiteraard aanwezig en zorgt voor een bijkomend comfortgevoel.

 

Bert V

Indien voldoende VV en een eventuele radiator kan ik er misschien inkomen dat er voldoende comfort blijft.

Maar de 3 slaapkamers, waarvan 2 initieel ongebruikt, zullen sowieso mee opwarmen!?

Dus bij een gewenste temperatuur van 23° in de badkamer, zal de rest van het huis uiteindelijk opwarmen tot iets lagere temperatuur van pakweg 20°. Daar kruipt toch een aanzienlijke hoeveelheid energie in?

Ik lees dat sommige mensen dat als voordeel zien, omdat ze geen verwarming hoeven te plaatsen op de slaapkamers dan. Ik voorzie dat wel (slaapkamer kan andere functie krijgen). 

Stel dat je 60m³/h inblaast in je slaapkamer.

Je kamer is bijv 17° en je blaast lucht in van 20°. Dit is een vermogen van 61W dat je inblaast...

Zal nog wel meevallen denk ik qua opwarming.

Geert