vocht in muren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we hebben een klein huisje 6m op 14m dat niet onderkelderd is met zeer natte ondergrond. Vocht komt hoog in de muren en vloer. Het huis is alleenstaand. Kan men dit probleem verhelpen door drainage? En hoe ziet zo een drainage er dan uit?

Persoonlijk heb ik gedacht rond het hele huis een greppel te graven en die te vullen met stenen. Hoe diep die greppel moet zijn weet ik niet.

Dank bij voorbaat voor jullie advies.
Barthold

Reacties

drainage is één zaak , dit doe je bvb door een greppel te graven, je ondergronds metselwerk te beschermen met een soort noppenfolie , speciaal daarvoor gemaakt , een laag stenen/kiezel te storten (zien dat je je noppenfolie niet beschadigd , en vooral niet vergeten , onderaan je greppel een drainagebuis (omwikkeld) te voorzien.

op de sites van firma's die noppenfolie of drainagebuis verkopen staat vaak een tekening van hoe dit in zijn werk gaat.

 

Maar ik zou eens een firma die injecteert eens een vochtdiagnose laten maken, misschien is een eenvoudige muurinjectie voldoende, en is je ondergrond voldoende doorlaatbaar.

Ik heb een rijwoning uit 1909 met opstijgend vocht in de muren.

De achtergevel is deze maand gekaleid om zo de dampopenheid van de muur te verhogen (was ervoor afgewerkt met een niet-doorlatende verf). De fundering (gemetste bakstenen) onder de muur is minimaal 1 m diep (dieper ben ik niet geraakt bij mijn experiment). Ik lees op het forum veel goeds over het gebruiken van noppenfolie gecombineerd met drainage, maar ik kan de drainage zo diep niet aansluiten op de riolering en zie het niet zitten om de hele muur tot op 1 meter uit te graven. Heeft het zin om de drainage op 40 cm te plaatsen en enkel op de bovenste 40 cm noppenfolie te plaatsen?

rik

de enige goede manier is het probleem oplossen. wat jij nu eigenlijk wil doen is hetzelfde als wanneer je in een luidruchtige omgeving moet werken waar je hoofdpijn van krijgt, pilletjes nemen tegen de hoofdpijn. en dat is geen oplssing, je moet het geluid wegnemen.  of dus in jou geval het vocht wegnemen. onderkappen is een goede techniek, maar erg arbeidsintensief, injecteren kan ook goede resultaten geven met veel minder rompslomp. en dan kan je nog altijd draineren, kwaad kan dat zeker niet. vergeet ook niet dat een riool in de andere richting kan werken bij zware regenval e.d.  en je dus het omgelkeerde effect kan bereiken. dus in zo'n geval zeker een goede terugslagklep plaatsen!

hans d

Oorspronkelijk was de onderkant van de muur geteerd. Waarschijnlijk is het beste dit opnieuw te herhalen. Kan dat op de kaleionderlaag gebeuren ipv op een cementbepleistering?