ventilatiesysteem A of B?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,
dit najaar start onze verbouwing. lange tijd was ik overtuigd om systeem D te voorzien in onze woning, temeer omdat dit de buitenlucht opwarmt dmv een warmtewisselaar.
doch kost dit grapje redelijk wat geld, en ook geld na de aankoop: verversen filters, verbruik motor,...

systeem C heeft dan weer het bijkomende nadeel van te droge lucht in de woning, zeker in combinatie met vloerverwarming (droge warme lucht) + aanschaf verluchtingsroosters boven ramen!

schiet er nog systeem A en B over: je huis vol verluchtingskokers steken en laat de wind maar waaien! welk systeem ik prefereer is me nog niet duidelijk, heeft er iemand tips, suggesties,ervaringen,...

Reacties

Charel,

Het is juist omwille van deze reden dat Rik (RVR) afraadt om in een PH de verwarming op de ventilatielucht toe te passen.

Charel schreef ****Meestal wordt op zulke opmerkingen wat spottend gereageerd, zo in de trant van "dan kan jij heel de zomer niet goed slapen want dan heb je 's nachts ook zulke temperaturen".
Einde discussie.****

Wel Charel, voor mij is dat niet einde discussie na die opmerking (maar vaak stopt de tegenpartij dan wel )
De opmerking is mss spottend, maar zet in het beste geval aan tot reflectie over het argument dat 21° te warm is voor een slaapkamer.
De volgende pistes om te onderzoeken zijn dan bv. zoals jij aanhaalt

- verschil dag-nacht temp-ervaring (zoals jij al aanhaalde)
- (mijn persoonlijke favoriet: ) RLV
- versheid vd lucht

Waarom de RLV? Omdat ik geloof dat er een soort algemene, verkeerde associatie in ons hoofd zit.
Die heeft te maken met "frisse" lucht/"verse" lucht en de RLV, denk ik.

Wanneer doen de meeste mensen de “ervaring” op dat 21° té warm is?
Meestal als ze een paar keer met een droge keel zijn opgestaan. Want dan merkten ze iets (nl. zere keel) en dan zoek je een verklaring. Dan kom je al wel eens uit bij het volgende

-het is winter, en de ramen waren vannacht toe
-ik ben radiator vergeten dicht te draaien, het was vannacht 21° hier, de gesloten ramen hielpen die 21° te halen

Daar stopt het dan meestal qua oorzaken-onderzoek (tenzij men zich al ziekjes voelde de dagen voorheen ofzo).

Dan begint (te snel) de conclusie-trekkerij:

-die warme lucht was de oorzaak, 21° is té warm! 17° zal beter zijn, zoals vorige week
-het raam moet open, anders warmt het hier zéker te fel op (juiste actie, ivm verse lucht toevoer, onnodige actie ivm verwarmen, want radiator toe zou al voldoende niet-opwarming geven

The end…
Maar dan begin ik te zeveren :

Volgens mij was de oorzaak vd zere keel wss eerder dit:

-OPwarming luchtuitdroging lucht (RLV daalt)
-geen verse lucht, maar vuile lucht, waardoor je je keel ahw overbesmet met slechte bacteriën en vuile partikels

Conclusie:

-ik moet RLV daling vermijden
Hoe? Geen OPwarming doen (dus temp. GELIJK houden (laag of hoog, maakt eigenlijk niet zo veel uit, als er maar geen stijging is))

-ik moet verse lucht hebben. Hoeft niet koud te zijn, maar vers (grote nuance!) Liefst zelfs niet koud, anders daalt mijn RLV erdoor, en dat probeer ik net te vermijden.

Waarom slaap je dus wél goed in de zomer, als het eveneens 21° is?
Ik ben niet 100% zeker, maar ik denk o.a. vanwege deze redenen:

-omdat zelfs met raam open, de RLV niet daalt (de temp buiten is immers gelijk/hoger dan binnen, en RLV is zomers “aangenaam” buiten (tenzij je in een tropisch regenwoud zit )

-er is geen OPwarming, dus geen uitdroging

-je raam staat meestal open: betere aanvoer verse lucht.-->geen vuile lucht meer

Tot zover mijn theorie, ik verwacht eigenlijk een beetje input van anderen nu (walter? )

Sorry voor de lange post, maar anders kreeg ik het niet gezegd.

Charel schreef : "Eigenlijk vind ik die gelijkheid in temperatuur een minpunt bij het overigs mooie passiefhuisconcept, een minpunt dat nog versterkt wordt door de combinatie met balansventilatie."

En Pierre : "Het is juist omwille van deze reden dat Rik (RVR) afraadt om in een PH de verwarming op de ventilatielucht toe te passen."

Ik heb de PH mensen nog niet veel inspanningen weten doen naar tweetraps-wtw waarmee je de nadelen goeddeels zou kunnen wegwerken en waarbij je de naverwarming enkel toepast op de tweede trap voor de woon- en studeerkamers

Daarnaast en overigens vind ik dat het E-peil moet afgeschaft worden wegens onnozel en niet transparant.

Rik

Rik

Bij recirculatie van slaapkamers naar woonkamer of een verwarming enkel op de toevoer naar de woonkamer, kan je een 800 tot 1000 W toevoeren in de woonkamer als je de gebruikte luchttemperatuur onder de 40°C blijft.

In je slaapkamers heb je dan een toevoer van 17 tot 18°C en in je woonkamer dan een toevoer van iets minder dan 40°C

Zomerervaring hier met AWW en BV:

=> bij grote warmte buiten op slaapverdiep: temperatuur een 23°C nooit boven 24°C geweten: maar Relatieve vochtigheid is merkelijk lager dan in rest van het huis. Het gevolg is dat bij gelijke temperaturen in huis, slaapvertrekken toch 'frisser' aanvoelen.
En verder: Het is hier overal gewoon ongeveer 21°C (net beetje warmer in badkamer als de verwarming aan staat); ik zie daar geen enkel nadeel in en daar wordt door iedereen zeer goed in geslapen. Ook voor badkamer is dat geen probleem; naakt bij 21°C is geen probleem, en met wat douchen of bad loopt temperatuur snel op zodat ook nat naakt geen probleem is.
Ik wil die vrouwen die absoluut 24°C willen op de badkamer wel eens een tijdje in correct verluchte 21°C weten slapen. Ik wed dat die ook niet meer zonder kunnen.

Walter

Alain,

"Bij recirculatie van slaapkamers naar woonkamer of een verwarming enkel op de toevoer naar de woonkamer, kan je een 800 tot 1000 W toevoeren in de woonkamer als je de gebruikte luchttemperatuur onder de 40°C blijft.
In je slaapkamers heb je dan een toevoer van 17 tot 18°C en in je woonkamer dan een toevoer van iets minder dan 40°C"

Juist; je hoeft de naverwarming enkel maar te doen op het debiet dat je naar de woonkamer doorsluist

Beste Ron,

Ik ga ook voor een balansventilatie D+, alleen ben ik er nog niet uit met welk merk ik ga werken...

Van welk merk is jouw systeem? Eventueel nog andere aanraders?

Men raadt af om de luchtaanzuiging in de zuidermuur te plaatsen, wegens te hoge temperaturen in de zomer, maar jammer genoeg is voor ons geen andere optie...we moeten zelfs de buis tegen de buitengevel laten lopen, dus nog veel kans op stralingswarmte van de zuidermuur... zijn er middelen om dit te verhelpen of toch zoveel mogelijk tegen te gaan?

Alvast bedankt!

Johan