nieuwbouw akoestisch isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand mij helpen met volgend probleem?

Wij zouden binnenkort beginnen bouwen (halfopen), naast een woning die op dit moment in aanbouw is. Onze toekomstige buurman voorziet enkel een fundering voor zijn eigen woning en plaats deze op 1cm van de scheidingslijn tussen de bouwgronden. Wanneer wij gaan bouwen zouden wij hetzelfde doen, zodat er eigenlijk twee open bebouwingen gerealiseerd zullen worden. Uiteraard moet de spouw van 2cm voor- en achteraan de woningen (combinatie verlijmde gevelsteen en pleister), en aan het (plat) dak dichtgemaakt worden, het blijven immers halfopen bebouwingen. Wij passen dit toe om een optimale akoestische isolatie te bekomen. Is dit een goede methode? Is een spouw van 2cm voldoende? Het is de bedoeling de spouw niet op te vullen met isolatie. Plant lucht dan geen geluid voort, m.a.w. zouden we de spouw niet beter opvullen met rotswol?

Hopend op een aantal nuttige reacties...

Reacties

Bacra,

 

Los van het aspect 'akoestische isolatie' moet er bij een scheimuur tussen 2 halfopen bebouwingen ook voldaan worden aan thermische isolatie-eisen door EPB-regelgeving.

De scheimuur tussen twee woningen moet een U-waarde halen van minder of gelijk aan 1,0 W/m²K. 2 x 14 cm snelbouwsteen met ertussen een luchtspouw van 2 cm komt uit op 0,8 W/m²K, dat voldoet dus.

Anderzijds vraag ik me af hoe je er in de praktijk in zou slagen om 2 cm spouwbreedte bij uitvoering 'mortelvrij' te houden. Ongetwijfeld zullen de muren op diverse plaatsen rechtstreeks met elkaar in contact komen via de mortel, wat thermisch, maar vooral ook akoestisch ontoelaatbaar is.

Spouwisolatie is dus noodzakelijk en dan bij voorkeur minerale wollen zoals glas- en rotswol die ook akoestisch isolerend werken. Ik zou dan toch kiezen voor een geïsoleerde spouwbreedte van minstens 5 cm: je weet namelijk nooit vooraf wat je (toekomstige) buur van plan is. Misschien staat de buurwoning een hele tijd leeg en onverwarmd...

Voor de kost moet je het vast niet laten.

 

Bert V

2 cm is bijna niet de moeite. 5 cm lijkt mij inderdaad een minimum, en 10 cm is beter in geval 1 van beide partijen graag naar stevigere pop luisteren.

Maar 5 cm met enkele cm glaswol lijkt mij ideaal (akoestisch en thermisch).

GEEN isomoplaten of ander hard materiaal gebruiken !

Ze durven het doen, aannemers. Je kan dan net zo goed de twee muren aaneen metsen ...

@ Bert V: Ik weet niet wat mijn toekomstige buurman van plan is, maar wij zouden onze snelbouwstenen verlijmen. Als hij dit ook doet, vermijden we toch contact en overdracht van geluid via mortel? Wat betreft de glaswol is mijn buurman niet overtuigd: hij zegt dat zachte isolatie na verloop van tijd zal zakken en enkel onderaan in de muur terecht zal komen... Dat de woning naast ons maanden zal leegstaan is uitgesloten, mijn buurman zal er reeds enkele maanden wonen wanneer wij de bouw pas zullen aanvatten. Hij (en wij ook) is trouwens van plan ook heel goed thermisch te isoleren (10cm spouwmuren, 14cm dak, 10cm vloer, alles d.m.v. harde PU platen). Er grenzen ook geen 'koude ruimtes' van hem aan 'warme ruimtes' van ons: garage naast garage, keuken naast keuken, slaapkamer naast slaapkamer, ...

ivm uitzakken zachte isolatie en akoestische isolatie, er zijn blijkbaar studies die aantonen dat, indien men twee spouwbladen heeft die ontkoppeld zijn en luchtdicht, er geen wezenlijk verschil is tussen 60% vullen en 60% vullen.

60% kan zijn: 6cm glaswol in 10cm spouw, 100% oppervlakte.

60% kan zijn: 6cm glaswol totaal naar beneden gezakt, dus maar 60% van de oppervlakte.

De glaswol dient niet als akoestische barrière, maar om de resonanties in de spouwmuur te dempen.

Maw minimaal uitzakken in de spouw zal hoogstwaarschijnlijk de akoestische isolatie niet nadelig beinvloeden.

Uitzakken van de isolatie: De meeste glaswollen zijn voorzien van een stijver glasvlies aan de oppervlakken die de plaat vlak houdt. Als de isolatie bovendien ietwat klemt tussen beide muurdelen is uitzakken - gezien het geringe eigengewicht - toch zeer beperkt, als het zich al voordoet. Maar ik weet het, het is een verhaal dat hardnekkig leeft en blijft leven...

En wat het niet-leegstaan betreft: Op de lange 'bestaanstermijn' van een nieuwe woning doen de intenties van de huidige bewoners eigenlijk niet ter zake. Scheidingen, sterfgevallen,... om de ergste situaties op te sommen die we niemand toewensen, kunnen de situatie onverwacht veranderen...

 

Bert V