Wat doen met oude mazoutketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij huren een woning en de huisbazin is overgeschakeld van stookolie naar aardgas op onze aanvraag omdat de brander het constant liet afweten. Nu zou ik graag weten wat er met de mazouttank moet gebeuren die onder de grond zit en die momenteel leeg is. We weten dat die gereinigd gaat worden maar wat moet er dan gebeuren?

Heeft hier iemand antwoord op?

Groetjes
Peggy

Reacties

Peggy, in Vlarem II staat duidelijk omschreven wat met die tank moet gebeuren onder rubriek 5.17.2.12.§3.: de houder dient geledigd, gereinigd en binnen een termijn van 36 maanden verwijderd te worden onverminderd de bepalingen van het decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen en zijn uitvoeringsbesluiten.
Bij materiële onmogelijkheid tot verwijderen, dient binnen dezelfde termijn, in overleg met een milieudeskundige erkend in de discipline houders voor gassen of gevaalijke stoffen, met een bevoergd deskundige of voor de opslag van P3-en/of P4 producten bestemd voor de verwarming van gebouwen met een erkend technicus, de houder geledigd, gereinigd en gevuld te worden met zand, schuim of een gelijkwaardig inert materiaal. Hierbij dienen de nodige maatregelen inzake explosiebeveiliging en voorkoming van grondwaterverontreiniging getroffen te worden.

De Vlarem-wetgeving kan je terugvinden op de site van het vito.

Alvast bedankt voor deze zeer nuttige informatie!

Groetjes

Beste,

Kan u me raad geven met volgende vraag;

Ik heb een woning met ernaast een bouwgrond.
Op de plaats van de bouwgrond zit een mazoutkelel in de grond die, volledig geledigd is. Reden; daar ik ben overgeschakeld naar aardgas.
Nu zou ik die grond willen verkopen.
Kan ik deze grond verkopen? als de koper op de hoogte wordt gebracht dat er een mazoutketel in de gond zit?
Of moet ik deze eerst laten verwijderen alvorens de grond te verkopen?

Alvast bedankt,

mvg

Jan

Dag Jan,

Dat zijn grote problemen. Waarschijnlijk zal de OVAM beslag leggen op die grond van zodra je notaris een bodemattest aanvraagt. De procedure is van lange adem. Gemiddeld vijf jaar voor je kan verkopen. Dus eerst verwijderen zou ik zeggen en misschien best ook tot sanering overgaan (om OVam stapje voor te zijn.

Dag Theo,

Dit is weliswaar een bericht van een tijdje geleden maar kan voor andere misschien nuttig zijn.

Wanneer je een lege mazouttank in de grond hebt kun je hier verschillende oplossingen kiezen. Je kunt ervoor kiezen om deze te laten verwijderen; nadeel is wel dat de tank vaak dicht bij het gebouw staat en er dus verzakkingsmoeilijkheden voor kunnen komen.

Snelste en goedkoopste manier is om de tank op te vullen. Na het opvullen ontvang je een Vlarem attest, dit dien je bij de overdracht in bij de notaris. Dat zou voldoende moeten zijn.

Voor meer info kijk ook eens op onze website antwerpfueltransport.be

Groeten,

Jacques.