Waar vind je een lijst van (bouw)materialen en hun ecologische impact/voetafdruk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb op dit forum gezocht naar de ecologische kenmerken van zink en ... niets gevonden.

Daarom mijn suggestie: een forum-onderdeel expliciet voorbehouden voor alle materialen (die je in een huis kan tegenkomen), met per materiaal zoveel mogelijk ecologische (en evt. bouwtechnische) informatie.

Als ik nu "zink" zoek, vind ik vooral veel topics waarin het woord zink wordt vermeld, maar nergens een duidelijk topic waarin staat dat zink om die en die reden ecologisch geschikt is, maar dat het vanwege de noodzakelijke mijnindustrie in Zuidwest-België teveel vervuiling bij productie met zich brengt (ik verzin maar wat).

Een topic op dat forum-onderdeel zou dan ook zijn: "staal", maar niet "hoe isoleer ik mijn stalen dak?"

Ik besef dat het een wat "brede" vraag is, maar soms is het echt wel lastig om te weten te komen wat nu in feite het goede of het slechte is aan een bepaald materiaal.

Reacties

o.a. hier o pde site : http://www.ecobouwers.be/wiki/nibe

en natuurlijk www.vibe.be niet te vergeten

en anders googlen op LCA

 

maar pas op want er zijn heel veel verschillende interpretaties mogelijk, iedere fabrikant zegt weer dat zijn product beter is dan het andere, vb lino tov PVC-vloerbekleding

 

 

Nadeel : Zink en koper geven nog altijd af in het regenwater.

             indien niet goed geplaatst(niet overal gelijkmatig geoxideerd) kan zink gaten krijgen.

 

Voordeel: indien goed geplaatst, kan het zeer lang meegaan.

 

Wijzelf hebben een stalen dak dat lijkt op een zinken dak. (merk : ruukki)

 

Een materiaal kan je moeilijk bestempelen als 'ecologisch' geschikt of niet.

Sommige materialen verbruiken minder energie bij productie of transport, maar nemen dan weer meer plaats in, wat een impact heeft op andere materialen, of zijn een probleem bij afbraak.Je moet duurzaam bouwen dus al zeker op gebouwniveau bekijken.

Soms zijn materialen die op het eerste zicht minder ecologisch zijn ook bouwtechnisch interessanter om dat ze in de toepassing langer mee gaan etc...

Greencalc is bijvoorbeeld een programma dat een gebouw (in zijn omgeving) volledig berekent naar milieu-impact op basis van de Nibe classificatie. In mijn ogen is dit een eerste stap richting wetenschappelijk duurzaam bouwen, maar zolang er geen duidelijk eisen zijn vanuit wetgeving, zal je weinig mensen vinden die er de moeite voor willen doen. Het kost ook allemaal veel geld natuurlijk.

Andere programma's zoals Breaam rekenen trouwens nog veel meer parameters mee in, om een duurzaamheidslabel aan een gebouw mee te geven.

Geert

 

Euh,

 

Toch niet helemaal wat ik verwachtte. Ik zoek "gewoon" een overzicht van allerlei bouwmaterialen en de eraan verbonden kosten (ecologisch, al dan niet verrekend voor gebruik, productie, ontginning enzovoort).

 

Je vindt tegenwoordig over de meest onnozele toestellen websites met allerlei technische details, maar het is me erg moeilijk gebleken om "gewoon" effe alle voor- en nadelen van zink, kalk, gyproc, grenenhout uit Scandinavië, grenenhout uit Zuidwest-Sulawesi, dubbel glas in PVC uit China of wat dan ook op te zoeken.

 

Op Wikipedia vind je wel informatie over zink (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zink_%28element%29), maar geen moer over ecologische voetafdruk bij productie, bij gebruik enzovoort.

 

Ik blijf dus op mijn honger.