Infraroodverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi

Na de vele zoektochten blijkt dat ik verre van de enige ben die de keuze voor een passiefhuis weliswaar al bij al evident vond, maar de keuze voor de verwarming zeker niet. Pff... is de hoofdpijn die daarbij komt normaal?

N.a.v. de post van KDVR over [[http://www.ecobouwers.be/forum/post/bijverwarming-passief-huis|bijverwarming passief huis]] kwam ik terecht bij infraroodverwarming, kortweg IR. De belangrijkste conclusies lijken me:

  • Voor grote ruimtes is het noch economisch, noch ecologisch interessant.
  • Voor kleine ruimtes, die niet altijd moeten worden verwarmd zou het kunnen interessant zijn.
  • Er bestaan witte IR-lampen (dank aan Hans Delannoye voor de opmerking) en er bestaan [[http://www.google.com/images?hl=nl&source=imghp&biw=1280&bih=843&q=infr…]], waardoor het niet noodzakelijk op een kraamstal moet lijken (zoals KDVR aangaf ;-)

Betreffende de eerste twee opmerkingen is het artikel "[[http://www.olino.org/articles/2010/05/14/verwarming-met-infrarood-panel…|Verwarming met infrarood panelen]]" op olino.org interessant om lezen.

Elektrisch verwarmen is inderdaad duur, maar bv. vloer- en/of muurverwarming in een badkamer lijkt me ook nogal duur, doordat het zo'n traag systeem is. Hierdoor kan je deze moeilijk (volledig) uitzetten, wat je uiteindelijk ook energie kost. Bovendien lijken de installatiekosten van vloer- en/of muurverwarming in de badkamer een stuk hoger dan IR-panelen.

Heeft iemand hier praktijkervaring met IR-verwarming in kleine, niet-vaak gebruikte geruimtes, liefst in een passiefhuis?

Gesproken van kleine ruimtes: in sommige huizen merk ik dat de vloerverwarming doorloopt "in" het toilet... wat aangenaam is als je op blote voeten dringend moet ;-). Maar eigenlijk, is in een passiefhuis eigenlijk verwarming nodig "in" het toilet? Hoeveel °C zou je daar halen? Zou ik zelf eens moeten uittesten in onze "H"EW, met niet (constant) verwarmde badkamer. Zal er deze winter eens een thermometer hangen. Zou me verwonderen mochten we kamertemperatuur halen... zou gokken op zo'n 16°C.

Reacties

Ter info: nog een artikel "[[http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_chau/1095.asp|Infraroodverwarming: gezond en ook zuinig in verbruik?]]" op Livios. Het dateert van 2004 en het eerste gedeelte van dat artikel is van een fabrikant (maar dat heb je vlug genoeg door als je aan het lezen bent, zoals bij het voordeel "Geen ruimteverlies op de grond"... alsof vloerverwarming ruimteverlies betekent ).

 

 

Men kan een badkamer op drie verschillende manieren elektrisch verwarmen: lage frequentie die de wanden opwarmt en zo stralingswarmte opwekt; infrarood die rechtstreeks warmte geeft, en een luchtverwarmer met kleine ventilator. 

Wij hebben ze reeds alle drie gehad. Het is toch de luchtverwarmer die de beste resultaten oplevert, zeker als het huis goed is geïsoleerd. De eerste vraagt tamelijk veel tijd en de tweede werkt niet goed als de straling niet op u valt.

 

In onze badkamer heb ik geen verwarming gewild, buiten de vloerverwarming dan. Maar de vloerverwarming werkt enkel vroeg in de namiddag, en het effect is 's anderdaags 's morgens weg. Zelfs gedurende vorige strenge winter was onze badkamer reeds comfortabel na 10 à 15 minuten werking. Lucht opwarmen vraagt inderdaad het minste energie. Maar met de ventilatie blijft dat effect ook niet duren. Het is dus uiterst geschikt voor tijdelijk gebruik.

Beste Pierre

Bedankt voor de informatie. In onze huidige situatie met niet geïsoleerd huis (momenteel wel bezig met het afwerken van de dakisolatie) gebruiken we ook zo'n luchverwarmer met ventilator voor de badkamer. De badkamer is inderdaad bijzonder snel warm, maar het nadeel is dat we het niet zo'n aangename warmte vinden. Het is inderdaad zo dat als je zo'n toestel uitschakelt het effect snel verdwijnt.

Eigenaardig dat de vloerverwarming enkel in de vroege namiddag werkt: voor een  badkamer zou je denken dat deze voor 's ochtens en 's avonds zou moeten werken. Maar ik vermoed dat de volledige vloerverwarming binnen gans het huis dan niet werkt?

Is het bij jullie een passiefhuis? Is het dan zo dat je die luchtverwarmer maar zelden nodig hebt, omwille van de vloerverwarming die toch ook een beetje mee opwarmt en in de meeste gevallen volstaat? Is deze luchtverwarmer netjes verwerkt in de badkamer of is het een apart toestel in stopcontact?

 

 

Ons huis heeft een waarde K33 en E60.

 

 Deze isolatie is voldoende om het huis gedurende de winter op een temperatuur te houden van 20°C in de vooravond tot 18°C 's  morgens. Dus is de badkamer, die op het oosten uitgeeft, 's morgens toch iets meer afgekoeld. De badkamer staat ook stroomafwaarts van de slaapkamer, waar we de temperatuur ook proberen wat lager te houden dan in de living. Onze zoon die in een appartement boven ons woont heeft gelijkaardige installatie, maar hij heeft bijkomend een circuit met grote radiator in de badkamer.

 

Onze ventilatie systeem D staat op een laag debiet, zodat de warmte nog niet te snel verdwijnt. Het is waar dat deze warmte niet zo aangenaam is, maar de basis van vloerverwarming en goed geïsoleerde muren geeft toch een sensatie van voldoende stralingswarmte. Een infrarood apparaat geeft ook een niet zo aangename sensatie. Het aangenaamste was in dit geval de platte warmtestraler op lage frequentie. Wij hadden dit in ons vorig huis. Hier ging 's avonds de verwarming uit wanneer de haard brandde. Gezien daar de verwarming gedurende de nacht moest branden hadden we 's morgens wel voldoende warmte in de badkamer.

 

Wij hadden hier voorzien om een grote vaste elektrische straler in de badkamer te plaatsen. Maar ten slotte is het een klein blazerke geworden, dat we in de winter voor de rest onder een kast kunnen wegmoffelen. Op halve kracht kan het toch wel de warmte onderhouden.

 

Pierre, bedankt voor de info!