Energie nodig om de boiler te laten werken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo iedereen,

Ik heb als opdracht gekregen voor mijn herexamen (spijtig genoeg) Engineering Experience om een vergelijkende studie te maken tussen de CO2 uitstoot van handmatig de afwas te doen en de CO2 uitstoot van machinaal de afwas te doen , met een vaatwasser dus.

De CO2 berekenen van een vaatwasser is vrij gemakkelijk; het verbruik vermenigvuldigen met de CO2/kWh coefficient.

Dit dacht ik dus ook te doen met de handmatige afwas.Ik heb dus de verschillende manieren opgezocht om water op te warmen om daarna een berekening te maken van hoeveel CO2 je uitstoot per liter water dat je opwarmt/gebruikt.

Maar helaas stuitte ik op een probleem. Geen enkele fabrikant, die ik ben tegen gekomen, maakt duidelijk hoeveel het kWh verbruik is van hun toestel. ik krijg alleen een vermelding van het vermogen.

Normaliter zou je zeggen: 25 kW, dus 1 uur laten draaien geeft 25 kWh. Maar dat is de output van het systeem. Ik zou graag willen weten hoe ik aan het input cijfer kan komen.

Ik heb verstaan dat warmtepompen een kleine elektrische aansturing nodig hebben om te functioneren. Maar ik vind er nergens een cijfer van.

http://www.weishaupt.be/mainService/documents/2082/nl/pdffile
http://www.vaillant.be/stepone2/data/downloads/ea/04/00/technische-eige…

Dit probleem heb ik ook met de gasboilers en stookolieboilers.

Zouden julli mij a.u.b. kunnen verder helpen.

Maarten

Reacties

 enkele bedenkingen:

- bestaat er een unieke CO²/kWh coefficient? hangt dit niet af van de wijze van productie van de electriciteit?

- nogal logisch dat geen fabrikant het kWh verbruik opgeeft: dat hangt namelijk af van hoelang je dat toestel laat draaien.

- het lijkt me veel eenvoudiger: je kan berekenen hoeveel energie (in kJ of in kWh) het je kost om bijv. 10 liter water van 8 °C (waterleiding) naar 60°C op te warmen (je moet dus een nauwkeurige schatting maken van het volume water nodig voor een handmatige afwas vergeleken met de vaatwasser). Vergelijk dan deze energie met het verbruik van een beurt in de vaatwasser (om het nog complexer te maken: je kan de vaatwasser ook aansluiten op warm water).

- andere zaken die je vooraf moet definieren zijn : wordt het warm water enkel via electriciteit aangemaakt? (het kan ook via een zonneboiler bijv.); wat gas- en stookolieboilers betreft: rekening houden met het rendement (voor stookolie en gas kan je bij een zuivere verbranding wel spreken van een CO²/kWh coefficient, waarbij die voor gas lager ligt dan stookolie - dat zou je uit de reactievergelijking moeten kunnen halen).

- het rendement van een warmtepomp (COP) hangt ook af van het seizoen, type warmtewisselaar, etc. 

Besluit: er zijn vele oplossingen mogelijk, afhankelijk van de beginhypothesen.

Zoals in de vorige reactie al vermeld werd: eerst de energieoutput berekenen:  water 1°C verwarmen kost 1 kiloCalorie aan energie, dat kan je omrekenen naar Joule, kWh of om het even wat.

Vervolgens kan je dan de input berekenen, rekening houdens met het rendement van het gekozen toestel.

Als je een strever bent, dan maak je een vergelijkende studie van alle verschillende mogelijke verwarmingstoestellen (warmtepomp, gasketel, mazoutketel, pelletbrander, zuiver elektrische weerstand,... ) en houdt je bovendien rekening met de leidingverliezen. Als je opteert voor het minimum noodzakelijke, dan kies je 1 systeem. Voor de systemen die 'gratis' energie gebruiken (warmtepomp, zonneboiler,...) moet je rekenen met jaargemiddelden, om ergens te komen.

 

Mvg, Marc

Antwoorden op je vragen ;)

- uiteraard is er niet 1 bepaalde coefficient, dit zijn de coefficiënten die ik gebruik. Sommigen lijken raar, maar ze kloppen volledig (alhoewel ik die van electrabel betwijfel (de groene stromen zijn gemiddelden van verschillende)).

Grijze stroom Electrabel 202 g CO2/kWh Grijze stroom Essent 479 g CO2/kWh Grijzestroom Nuon 462,6 g CO2/kWh Groene stroom windenergie 13 g CO2/kWh Groene stroom waterkracht 20 g CO2/kWh Groene stroom zonnepanelen 100 g CO2/kWh

- het is logisch dat het verbruik afhangt van het gebruik. Maar een soort van casestudy had ik toch wel verwacht.
zoals bijvoorbeeld: bij 220uur per jaar, aan die omstandigheden, verbruikt de machine zoveel.

- Daar heb ik achter gezocht, maar raar genoeg vind ik er niets van. Als iemand me hiermee zou kunnen helpen zou dat fantaschtisch zijn. Het water gebruik heb ik ook onderzocht.

-Je mag er vanuit gaan dat ik dat allemaal heb voorzien

-Ik heb het rendement niet nodig (tenzij ik hiermee de input can berekenen), het gaat om de CO2 uitstoot dus ik heb cijfers nodig die mij zeggen hoeveel ik uitstoot na een bepaalde hoeveelheid tijd (tijd die ik dus al berekend heb).

Om het toch nog even te verduidelijken, mijn Excelsheet is volledig klaar op 1 ding na. Ik moet weten hoeveel input er nodig is om de machines te laten werken( al is het 5 liter aardgas voor 12uur ofzo), of het nu gas, mazout of elektriciteit is.( voor alle 3 heb ik een CO2/kWh coeff)

Dit zijn de gegevens die ik van de technische fiches heb van de toestellen (het zijn allemaal gemiddelden, want ik werk in het algemeen). Ik moet de kolom "Verbruik (in kWh)" zien aan te vullen.

Type toestel Vermogen (in kW) Debiet (in l/u) opwarmtijd (in min) capaciteit (in l) verbruik (in kWh) COP rendement Elektrische boiler 2,1   13,7 7,5 0,4795     Gasboiler 31,57894737 748,5263158   180,3684211       Gasketel condensatie 28,17777778           105,55 Stookolieboiler 31,76470588 749,5294118   193,8235294       Stookolieketel condensatie 27,68571429           104,7 Warmtepompboiler 14 345   330,2       Warmtepomp 12,82857143         3,596428571   Zonneboiler 30,83333333 632,3333333 47 391,6666667 0,119875    

verdorie, het zou in tabel vorm moeten staan zoals ik had geupload ...

Bedankt voor dat 1kcal= 1°C.

Ik ga het direct berekenen

 

Maarten

correctie: 1l water verwarmen met 1°C, ik was het volume vergeten te vermelden.

;) dat had ik al opgezocht, ik dacht al dat je het vergeten was

 

 

Beste Maarten,

 

Dat komt ervan als men enkel de nieuwe eenheden van energie gebruikt. Dan vergeet men dat er 1 kcal warmte nodig is om 1 g water 1  graad op te warmen.

 

De EPB-berekeningen houden op een ingewikkelde wijze rekening met het transmissie- en opwekkingsrendement. In werkelijkheid zal de transmissie wel meevallen, want met de hedendaagse smalle slangen bevatten deze weinig warm water, en blijft het water voldoende warm wanneer men tijdens de afwas de kraan dikwijls moet uit- en aanzetten. Behalve dan met een doorstroomgeiser zonder waakvlam, want daar heeft de ontsteking telkens weer 5  à 10 seconden nodig om aan te slaan. Het globaal rendement van de boiler op aardgas kan variëren met een factor van 1 tot 4. (voor een zeer gematigd verbruik: klassieke ingebouwde gasboiler, verbruik tot 1,5 m³/dag; met condensatieketel en reservoir van 80 liter: 0,6 m³/dag; met doorstroomgeiser op gas: tussen 0,3 à 0,4 m³/dag.) Keuze genoeg.

 

Kwestie van de uitstoot van CO2: ook keuze genoeg. Hier zijn er twee standaardmaten:

- de internationale afspraak is dat men rekening houdt met het thermisch rendement van de elektrische centrales. Aan een conversiefactor van 2,5 geeft dit ongeveer 0,595 g CO2 per kWh opgewekte elektriciteit.

- Op louter Belgisch niveau zou men officieus kunnen rekening houden met de gemiddelde uitstoot van de mix van kerncentrales, kolencentrales, gascentrales en groen energie. Dit draait de laatste jaren rond een waarde van 0,32 kg CO2/kWh.

- Persoonlijk rekening houden met de CO2 uitstoot van eigen zonnecellen zal zeer moeilijk zijn, want gedurende de daluren gaat deze zonne-energie op in het net, en de stroom die men werkelijk nodig heeft komt ook voor een groot gedeelte uit het net. Deze stroom gaat dus op in het gemiddelde.

 

- Bij zonneboilers ligt het enigszins anders: gemiddeld geeft de zon 50% van de benodigde warmte. In goede installaties met grote reservoirs kan dat oplopen tot 60% of soms meer.

 

Voor aardgas kan men rekening houden met de werkelijk verbruikte hoeveelheid aardgas, stroomopwaarts van alle rendementsverliezen. Hier geeft 1 m³ aardgas een uitstoot van 0,197 kg CO2.

Bedankt Pierre,

Ik zal jouw gegevens zeker gebruiken als het niet kan berekenen.

Mjn probleem is dat ik niet goed weet hoe ik de gebruikte energie kan berekenen met deze gegevens;

condenstatie gasketel; Vermogen  28,18 kW, Rendement 105,55 %.

Door dat HR kan ik weinig berekenen zonder op een negatief getal te komen.

Als u misschien mij kan zeggen naar waar ik moet kijken op een van deze fiches: http://www.vaillant.be/stepone2/data/downloads/a4/02/00/technische-eigenschappen-atmotec-plus-turbotec-plus.pdf

http://www.weishaupt.be/mainService/documents/188/nl/pdffile

 

Maarten

Om 1L water 1°C te doen stijgen heb je 0,00116305 kWh nodig. Na alles om te rekenen (van Kcal...)

 

Stel nu dat je 5L water verbruikt van 60°C bij de afwas (je doet er dan wel nog koud bij). Het inkomende water is bv 15°C, dan is delta T 45°C.

 

5L x 45°C x 0.00116305 kWh = 0.261 kWh

 

Nu kan je dat gemakkelijk berekenen met de cijfers die je hebt van CO² uitstoot per kWh gas, elektriciteit, zonnestroom, ...

Ik wil iedereen bedanken voor jullie hulp.

Ik heb mijn berekening kunnen maken.

 

Maarten

Beste MaartenGroepTStudent,

 

Ik ben op zoek om een berekening te kunnen maken voor het vervangen van bv.: een elektrische boiler met een inhoud van 150 liter,2500 W door :

- boiler op aardgas

- doorstromer op aardgas

- combiketel op aardgas

- warmtepomp

- zonneboiler

...

Dit alles om tot een terugverdientijd te komen van de verschillende systemen.

Ik ken het gem. dagverbruik,temp. inkomend water,temp .uitgaand water,aantal meter buizen edm.

 

Kunt u me helpen hoe ik dit het best kan berekenen ?

 

Alvast bedankt