Leem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeienamiddag,

We bouwen een strobalenhuis in Dendermonde en ben op zoek naar leem, geen leem van de winkel,we zouden graag werken met leem uit funderingsgraafwerken die mensen niet moeten hebben. Oost-Vlaanderen is niet meteen een leemstreek toch? Een idee naar wie we onze zouden kunnen richten?
Kan je eender welk leem gebruiken voor wandbedekking of zijn daar beperkingen in? Zijn er afhankelijk van de streek kwaliteitsverschillen in leem?

Thx in front!

Reacties

Wij hebben onze leem ook in bulk gekocht bij Hugo Nijs (tel 012/264013). Dit is een grondwerker uit Limburg. Zijn naam en coördinaten hebben we gekregen van Casa Calida. Hij kon gewoon uitgegraven leem leveren (gratis leem, enkel transport te betalen) of vette leem (dit hebben wij genomen, kostprijs 400 EUR+BTW voor een grote vrachtwagen, dit is 15 ton of 15m3 denk ik, helft van de prijs is transport). De leem bevat relatief veel klei en is daarom enkel te mengen met een stevige handmixer (in een betonmolen kreeg je gewoon één klomp die naar boven rolde en dan als een grote baksteen naar beneden viel). Deze leem heeft dan natuurlijk wel als voordeel dat ze beter plakt dan de leem van claytec uit bigbags. Er moeten natuurlijk de nodige vulstoffen toegevoegd worden om het barsten wat tegen te gaan (zand en kort stro/vlaslemen/hennepvezels). 

Toen ik op zoek was naar leem heb ik ook nog eens gezocht of er niet dichter leem te vinden was. Ik heb dit ook gevonden bij een transporteur die de leem levert aan de meeste baksteenfabrieken in Oost- en West- Vlaanderen. Aangezien ik niet wist of deze leem geschikt zou zijn en ik wat schrik had voor een hele vrachtwagen onbruikbare leem heb ik toch maar in Limburg besteld. Hieronder de e-mail die ik ontvangen heb van de transporteur. Bij nader inzien zou ik het toch wel wagen met deze leem (eventueel eerst eens langsgaan om een kleine hoeveelheid leem te halen om eens mee te testen).   Indien je leem wilt gebruiken die door andere bouwers uitgegraven werd zou je dit in Zuid-West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen ook moeten kunnen vinden. Het is echter niet gemakkelijk om een particulier te vinden die binnenkort gaat bouwen op een perceel met bruikbare leem in de ondergrond.   Pieter  
Van: Demets Transport [mailto:transportdemets.geert@skynet.be]
Verzonden: donderdag 17 juli 2008 16:12
Aan: pieter.boucique@telenet.be
Onderwerp: Leem   Beste,   Wij danken u voor uw prijsaanvraag . Wij kunnen gele leem ( kalkhoudend) leveren bij u in Beernem aan 12,60€ per ton , op voorwaarde dat de locatie goed bereikbaar is met opleggers van 30 ton.Deze prijs is geldig tot 30/09/2008. Voor verdere inlichtingen kunt u mij bellen op het nr 0475-796009.  

Bedankt Pieter!

Ik ga een prijsvergelijking maken tussen de kant en klare leembasis die je in bigbag kan kopen en de leem in bulk (rekening houdend dat er dan ook zand en vlaskaf moet aangekocht worden). Daarenboven hebben we niet zo heel veel nodig (het is een relatef klein huis + gemene muur die niet moet gedaan worden omdat het Ytong wordt). Enkel de drie zijden (binnen en buiten). Als je dan een hele camion laat komen dan zitten we daarna met een pak overschot...

Als het prijsverschil klein is denk ik dat ik de kant en klare oplossing verkies. Ik weet dat het vermengen van het goedje met een staafmixer een arbeidsintensieve zaak is.

heb nog een vraagje voor jou... heb je laatste afwerkingslaag met andere leem gedaan of ook met die in bulk? Pigment gebruikt? Heb je met gitex gewerkt om scheuren tegen te gaan? Overal zo'n net gebruikt of alleen op de gevoelige plaatsen (op hout, in de hoeken,...)?

 

 

Buiten de afstand is hetgeen wij u kunnen bieden precies wat u vraagt!  Onze kelder werd vorig jaar uitgehaald in Kortessem (Haspengouw) en de leem ligt er nu voor het oprapen.  Ik kwam er pas achter dat deze geschikt blijkt voor pleisterwerken en strobalenwoningen... vandaag komen enkele Nederlandse dames een vrachtwagen laden nadat zij zijn komen kijken of de grond goed was.  Zelf ken ik niets van de kwaliteit ed en kan dus niet op uw vragen antwoorden, maar u mag altijd zelf komen kijken of de grond voldoet als u twijfelt. 

 

Weet iemand of leem herbruikbaar is?

Mijn 100 jaar oude bepleisitering is volgens mij uit leem opgebouwd (versterkt met stro en paardenhaar, later afgewerkt met kalkpleister). Zou het mogelijk zijn de leem opnieuw te gebruiken?

Ik heb het al plaatselijk op de zolder geprobeerd en er een herstelling mee gedaan van het plafond, maar het verpulveren van de brokken leem was zeer arbeidsintensief. Ik weet natuurlijk niet of die hergebruikte leem 100 jaar zal blijven hangen!

Rik,

Zuivere leem is herbruikbaar, de leem aan de muur is hard geworden door te drogen. Indien je de leem in een kuip verzamelt en terug water bijvoegt keer je het proces terug om. Wat laten weken, dan mixen en je kan terug pleisteren met de leem.

Indien er bepaalde toeslagstoffen gebruikt werden kan dit wel problemen geven. Stro en paardehaar zijn geen probleem, deze zullen gewoon gescheiden worden van de leem indien je de leem 'oplost' in water.

Indien er echter kalk bij de leem gevoegd werd, dan zal de leem moeilijker bruikbaar zijn. Want kalk verhardt dmv een chemisch proces. Dit werkt slechts in één richting. De kalk wordt dan kalksteen. Ik denk dat dit honderd jaar geleden echter niet werd toegepast. Wat toen wel werd toegepast is het toevoegen van paarde-urine om het afregenen van de leem aan buitenmuren te verhinderen/beperken. Ook dit is een onomkeerbaar chemisch proces.

Ik zou het gewoon eens proberen. In principe zou het moeten lukken.