balansventilatie voor huurappartementen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik vraag me af of balansventilatie in een klein appartementsgebouw (6 appartementen) haarbaar is.
Ieder appartement zou z'n eigen gasketel hebben om te verwarmen. Alles degelijk geisoleerd.
Slaapkamers zijn gepland aan de straatkant zodat de woonkamer uitziet op de tuin achteraan.

Ik vrees dat balansventilatie individueel veel te duur zal zijn.

Een gezamenlijk systeem voor alle 6 appartementen heeft dan weer een aantal mogelijke problemen/nadelen :

* het warmste appartement verwarmt mee de koudere appartementen
* een huurder kan het systeem in onbalans brengen door vensters open te zeten
* akoestische isolatie is belangrijk om via de ventilatiebuizen geen geluidsoverlast te hebben van elkaar
* bij brand is een snellere uitbreiding van het vuur naar andere appartementen
* hoe overtuig ik de huurders dat dankzij deze investering zij meer huur moeten betalen en minder verwarmingskosten gaan hebben.

Welke alternatieven zijn er dan om zo energiezuinig mogelijk te ventileren voor zo'n gebouw ?

Het systeem XTRAVENT Modus van Renson (ventilatie type C)?
Iemand een idee of dit in appartementen wordt toegepast ? Wat is een schatting van de kost per appartement ?

Thanks

Marc

Reacties

Een balansventilatie delen over verschillende appartementen lijkt mij, gezien de nadelen die je aanhaalt minder voor de hand liggend. Ik stel mij echter wel de vraag waarom ieder appartement moet beschikken over een eigen ketel (al dan niet op gas). Ik denk, alleen al omwille van de kostprijs, dat één gemeenschappelijke ketel veel interessanter kan zijn. Voor het bepalen van het verbruik per appartement kun je dan gebruik maken van caloriemeters (juist?).

Bestaat er geen balansventilatie module voor verschillende woongelegenheden ?

Dat van die caloriemeters is twijfelachtig in oudere gebouwen. Je moet ze kunnen plaatsen, want daar is dikwijls geen collector voorzien.

cv-ketel per appartement wil je wel investeren en BV niet? rare gedachte kronkel wat is verschil?

je zou kunnen proberen om te verhuren incl. kosten voor CV en eli maar dan wel risico dat sommige huurder 30° gaan stoken met ramen open, ...

Stefan

Dit is inderdaad iets wat meer en meer opkomt!
Dit lijkt me trouwens een zeer goede oplossing.
Wel zorgen dat de kokers ruim genoeg zijn om een tweede leiding te plaatsen.
Om over de prijs te spreken kan ik melden dat er een toestel (RIS EKO)op de markt is die werkt met EC motoren,alu wisselaar met een zeer hoog rendement,EU5 filters,aan een zeer scherpe prijs.

Zeker individueel werken,zodat de appartementen gescheiden blijven.

Gezien de kostprijs van de balansventilatietoestellen gaan we ook één toestel plaatsen voor de hele blok.

Collectieve recuperatie, en een collectief systeem betreffende verwarming.

ik heb een appartementsgebouw met 5 wooneenheden, ketel en ventilatie D, alles collectief. niemand klaagt hier, integendeel.

wat de t° betreft, dimensioneer je installatie zodat ze in de winter niet met de ramen open kunnen stoken zonder het koud te krijgen. als je bij mij de ramen midden in de winter laat openstaan, zal je het koud hebben. maar ik kan je verzekeren, mijn huurders doen dat niet. wij verbruiken alles samen 3 a 35000 kWh gas (cv en warm water) per jaar en 1800 kWh stroom (cv, ventilatie, gemeenschappelijke voorzieningen), valt dus wel mee zou ik denken.

hans d

 

Ah, kan je iets meer specifiëren Hans ?

Ik dacht een boiler te hangen per appartement die gevoed wordt door een gemeenschappelijk verwarmingsketeltje of LW warmtepomp.

Voordeel is dat ik dan watermeters kan voorzien per kring in de WW voeding.  Die voeding gaat dan van de boiler verder naar een paar radiatoren in elk appartement.

Als ik een boiler voorzie van 100 l SWW per appartement en in de kelder iets plaats dat die boilers kan voorzien denk ik wel dat het moet lukken.

Moet ik dan in geval van een LW warmtepomp in de kelder ook een voorraadvat voorzien ?

 

Groeten,

Pol

 

pol

alles collectief, en warm water met een goed geïsoleerde circulatieleiding en thermostaatfunctie, als de retour warm wordt stopt de pomp. dat geeft wel wat verlies, maar 5 stuks 100 lt boilers zouden zeker zoveel verlies geven.

en als je het warm water wil meten kan je gewoon met een debietmeter werken per appartement, dan weet je exact hoeveel warm water iedereen verbruikt heeft.

wij hebben een grote zonneboiler en verdelen de energierekening door 5.

hans d

 

Dag Hans,

Elk heeft z'n eigen wateraansluiting. Met een gemeenschappelijke boiler moet ik dan nog eens een gemeenschappelijke wateraansluiting voorzien.  Daarom die aparte boilers.

Als ik de leiding voor opwarmen van de boilers ook gebruik voor de radiatoren kan één debietmeter zowel cv als waterverbruik aangeven per appartement.  Ik denk dat er dan wel een redelijke verdeling kan gemaakt worden.

Als er bijna passief wordt geïsoleerd denk ik dat de retour van de radiatoren niet veel zal uitmaken ?

Enfin, da's zo'n idee van me.

tja, ik heb alles collectief, en dus ook maar 1 watermeter.

maar met 1 debietmeter alles meten? voor warmwater heb je 70°, voor de verwarming al naargelang het seizoen 25 a 50°? hoe ga je dat omrekenen om te verdelen? en als iemand de helft van z'n radiatoren heeft toestaan, wat dan?

ik verdeel gewoon zonder iets te meten, kost mij weinig, en het verbruik is hier zo klein dat niemand daar problemen over maakt.

hans d

 

JA, als ik het klassieke systeem gebruik en de toevoer instel op 60 °C dat dus zowel voor de boiler als radiatoren wordt gebruikt zit het verschil 'm alleen nog in de terugloop van de radiatoren.

Als er zo goed geïsoleerd wordt denk ik niet dat het de moeite waard is om met aparte kringen te gaan beginnen met modulerende ketel voor de radiatoren.  Ik vraag me zelfs af of condensatie wel zal werken dan, omdat het een groter gebouw is wel zeker ?

 

maar met 60° krijg je je boiler niet warm, tenzij je met 45° tevreden bent. om een boiler enigzins snel op te warmen heb je toch wel een delta T tussen boilerwater en vertrekwater van de cv van 15°, liefst 20° nodig.

hans d

Hallo,

Ja, ik bedoel de boiler instellen op 60 °C en de toevoer wat hoger.  15° à 20° hoger zo weet ik nu dus.

Bestaan er boilers waar nog een uitgang is die naar de radiatoren kan gebracht worden ?  Zodat dit zo een beetje als buffervat kan gebruikt worden.

Dan blijft de temperatuur naar de radiatoren toch ook min of meer constant...

Of moet ik dit anders aanpakken ?

Pol,

 

al eens op sattelietboiler gezocht ?

 

mvg,

 

Geert

 

Ah ja, ik heb het bekeken.  Ik heb zo'n systeem vroeger eens toegepast in m'n huis en dat werkt wel goed.

Maar je hebt die kleppen nodig.  Er zou zoiets moeten zijn als een vat in vat systeem met ingang voor de primaire cv en uitgang naar de radiatoren zodat die gevoed worden met een °t van 60 °C

Met het systeem van satellietboilers moet je de radiatoren hoger verwarmen dan de temperatuur van de boiler, en de voeding van de boiler wordt onderbroken om de cv te voeden aan een hogere temp..

 

 

Ik ga hierover een nieuw onderwerp openen want dit onderwerp gaat over ventilatie...

Ze staat op deze link; http://ecobouwers.be/forum/post/beste-sww-en-cv-oplossing-voor-appartem…

Voor de specialisten, ik lees graag jullie mening en ervaringen.  Bedankt