Kelder met EPDM

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Onze architect schrijft een kelder volgens volgende principe:

Er wordt een vloerplaat gestort. Hierop wordt langs de buitenkant een buitengevel gemetst. In deze kuip wordt een "zak" in EPDM geplaatst die als waterdichting van de kelder moet dienen. Er wordt dan langs de binnen kant nog een vloerplaat gegoten. Dan komt er ook nog isolatie en wordt er nog een muur gemetst langs de binnenkant.

Dit lijkt me op het eerste zicht redelijk ok, maar ik heb wat schrik voor de duurzaamheid van de EPDM op langte termijn. Heeft hier iemand ervaring mee? Voor- of nadelen?

Ps: Onze slaapkamer zullen in de kelder komen, daarom de isolatie...

Alvast bedankt!

Reacties

Lijkt mij goed concept; op die manier ben je zeker dat je muurisolatie niet in contact komt met water.

Ik mis alleen isolatie in de vloer. Is deze voorzien, en hoe ga je die laten aansluiten op de isolatie in de wanden?

Er komt inderdaad ook isolatie in de vloer. Dit was ik vergeten te vermelden. Over de aansluitingen moeten we hier en daar ook nog wat nadenken. Maar dit lijkt me niet onoverkomelijk.

Ik heb vooral wat schrik voor hoe de EPDM er over 40...60... jaar er gaat uitzien. Is deze dan nog wel waterdicht? De architect stelt deze oplossing voor aangezien dit door veel zelf werk, goedkoper zou uitkomen dan een gegoten betonnen kelder.

 1. er zijn verschillende soorten EPDM (gaande van de simpele vijverfolie tot meerlaagse systemen met polyesterwapening e.d.). Ik denk dat EPDM op het dak meer afziet (temperatuurverschillen, UV,...) dan in de grond, en zelfs als dakbedekking geven ze toch vele (tientallen) jaren garantie; EPDM (dakkwaliteit) is ook wortelvast.

2. ik zou eerder bezorgd zijn om eventuele beschadigingen tijdens de constructie (de vloerisolatie kan al als bescherming dienen bijv. )

3. ook de naden goed verzorgen (verlijmen/vulcaniseren - tenzij het in één afgewerkt geheel wordt geleverd).

 

onafhankelijk van het vraagstuk ivm de EPDM, is er toch ook de nodige bescherming van de zgn buitengevel van de kelder: cementeren, 2x keer met teer insmeren, noppenfolie en misschien kiezel indien nodig.

 

Ik heb ook een tijd met dit idee gespeeld.

Maar de vraag die ik mij daarbij stel zijn.

Muur metsen = relatief goedkoop maar arbeids intensief.

Epd zak of kuip. er is een firma ( contact mee gehad op batibouw) die deze op maat maken. er vrees echter wel dat de prijs redelijk duur is. Wij hebben toen een offerte gevraagd maar nooit gekregen.

hoe lijm je de epdm op een duurzame manier tegen de betonnstenen ?

Hoe plaats je achteraf de isolatie tegen de epdm?

En dan misschien de belangrijkste vraag wat ga je doen als de epdm folie je ooit lek geraakt ?

 Heeft je architect hier ervaring mee of is  het voor hem ook een proefstuk?

Ik ben ervan overtuigd dat je op die manier een kelder kan bouwen en waterdicht krijgen maar het geeft wel een aantal praktisch problemen over hoe uit te voeren.

Ervaring leert mij dat de theorie net iets makkelijker is dan de pratijk.

 

Ik heb een rijwoning uit 1909 met opstijgend vocht in de muren.

De achtergevel is deze maand gekaleid om zo de dampopenheid van de muur te verhogen (was ervoor afgewerkt met een niet-doorlatende verf). De fundering (gemetste bakstenen) onder de muur is minimaal 1 m diep (dieper ben ik niet geraakt bij mijn experiment). Ik lees op het forum veel goeds over het gebruiken van noppenfolie gecombineerd met drainage, maar ik kan de drainage zo diep niet aansluiten op de riolering en zie het niet zitten om de hele muur tot op 1 meter uit te graven. Heeft het zin om de drainage op 40 cm te plaatsen en enkel op de bovenste 40 cm noppenfolie te plaatsen?