luchtdichting passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik vroeg mij af hoe degene die een ph bouwen/ bouwden de luchtdichting verzorg(d)en daar waar de welfsels op de draag(buiten) muren liggen. 

Er is mij al eens aangeraden dat indien je hier je druklaag opgiet dit als luchtdicht beschouwd mag worden. Maar hoe zit dit dan juist. stel muur = 14 cm welfsels liggen 10 cm op dus blijft 4 cm betonvulling over. Is dit dan luchtdicht ? Wat met zettingsscheuren ?

In een artikel dat ik op de site van het php vond staat dat je hier best met een folie werkt die je dan als het ware rond je welfsels plooit.

Iemand ervaring?

Reacties

 

Je moet het allezins aangieten, massief passief gebruikt daarvoor zogezegd de pur platen als bekisting, alleen krijg je dan ook een koude brug (kleintje) aangezien beton niet dezelfde lambda heeft als 'isolerende' baksteen. Foto's vind je in hun bouwdagboek denk ik.

normaal loopt er ook een deel van de beton in de gaten, als je daar voldoende aandacht aan geeft, dus je hebt wel iets meer dan 4 cm.

Bijkomend de eigenlijke luchtdichting komt van je pleisterwerk, dus enkel je "luster" (of hoe noemen jullie dat, kroonluchter) doorboren zonder aangieten dat heeft een gat naar buiten ...

 

ahem, als je dan praat over het pleisterwerk op de binnenmuur.... dan wordt dat meestal toch 'lek' gemaakt met de vele stopcontacten die worden geplaatst :-)

Is dit niet vooral een probleem wanneer de kast buiten het beschermd volume staat en je met (holle) buis werkt die reeds voorbedraad is?

het probleem met bepleistering als luchtdiching is namelijk dat het aan de binnenzijde van de binnenmuur wordt aangebracht. En de technische leidingen komen allemaal uit op die bepleistering.

Eender welke electricien die bedrading moet plaatsen gaat er tamelijk vlot door met de slijpschijf om gleuven te maken in de binnenmuur. Het zit hem dus niet zo helemaal op de stopcontacten zelf, ook voor lichtschakelaars is dat zo.

Bij ons, huis van 10 jaar, kan ik in de winter zo de tocht voelen langs de lichtschakelaar in de hal. Dat is een trio van schakelaars waarvan eentje voor het buitenlicht. Het huis is uiteraard geen passiefhuis maar het illustreerd de oorzaak.

Als men bepleistering beschouwd als luchtdichting moet men ook heel zeker zijn dat de ganse overgang van muurbepleistering en vloer(opbouw) ook als luchtdicht kan beschouwd worden. En laat men beter de leidingen in een geisoleerde en afgeschermde leidingenspouw lopen.

Kris, in jou situatie kan je beginnen met alle openingen van de elec.buizen en kastjes dichtplakken en dichtstoppen met isolatie. Je kan beginnen bij de bron, het binnenkomen van de bekabeling van de straat in de garage of berging. Ik heb dit bij vrienden zo uitgevoerd en met bevredigend resultaat. Het beste is de ,,inbouwdoos(jes),, losmaken en binnenin de snelbouwsteen de wand ervan uitplakken en de resterende openingen (buizen, bekabeling)dichtkitten. Snelbouwsteen is allesbehalve luchtdicht, eerder een zeef.

Mon  

Je kan ook gewoon proberen vermijden om elektriciteitsleidingen in buitenmuren te steken; lukt vlot als je dit bij het ontwerp al voorziet.

Wij hebben het in ieder geval zo opgelost, met goed resultaat (0.20 voor luchtdichtheid).

Dat is idd een schitterende luchtdichting. Die zou ik ook graag behalen. Ik heb dat van de stopcont en schak ook reeds voorzien in het ontwerp.

mogwai: hoe heb jij de de overgang van de welfsels naar de muur luchtdicht gemaakt? En de binnenkomende leidingen ?

 

Klopt, je kan goed nadenken bij voorontwerp.

Zelf zit ik nog met het dilemma of ik in 'uithoeken' toch nog een stopcontact zou willen plaatsen. 'k Had me al de bedenking gemaakt om misschien stopcontacten in de vloer te plaatsen. Daar heb ik nog geen leverancier voor gevonden, misschien meer iets industrieels? Je kent ze wel, zo van die contactdozen die je kan afdekken, of uit een putje halen ...