Isolatie langs de buitenzijde van houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor ons passiefwoning is onlangs de PHPP berekening gemaakt op het oorsponkelijk ontwerp. Daaruit blijkt de wandopbouwen daar iets te kort zouden schieten. De PHPP berekenaar heeft een aantal scenario's berekend om wel aan de benodigde waarden te komen; deze maken allen gebruik van isolatie buiten het houtskelet (bovenop de liggers/kepers).

Dit kunnen we wel begrijpen, zo verhinder je ook uiteraard koudebruggen doorheen de liggers/kepers. Nu hebben we wel enkele vragen bij de mogelijke opbouw van de wanden/schuin dak.

*Buitenwand
Gyproc – d 10
Leidingenspouw gevuld met minerale wol – d 50
OSB-plaat – d 18
Houtstructuur gevuld met minerale wol – d 280
Celit 3D – d 18
PUR plaat (Eurowall of dergelijke) of PIR/resol - d 80
Luchtspouw - d 20
Bekledingsplaat (volkernplaat - Trespa)

Gezien de dikte van de PUR-plaat (8cm) denk ik niet dat het aangewezen is dat het lattenwerk om de volkernplaat aan te bevestigen geschroefd wordt door die isolatie heen. Dan zou er gewerkt moeten worden met een dubbel raster: een raster waarin de PUR isolatie zit en een raster om de luchtspouw voor de volkernpanelen te maken.

Heeft er iemand opmerkingen bij deze wandopbouw en welk soort isolatiematerialen te gebruiken langs de buitenzijde bij een bekleding ipv. een gevelsteen?

Alternatieven zouden volgens ons kunnen zijn: 2 cm. dikker skelet, en in plaats van Celit 3D een dikkere plaat (bv. 52 mm ISOLAIR L). Dan komen we wellicht toe met een 4-6 cm. PUR of gelijkaardige plaat, waardoor misschien dit dubbel lattenwerk kan vermeden worden.
Ander alternatief zou een sandwichpaneel kunnen zijn (zie hellend dak).

*Hellend Dak
Gyproc – d 10
Leidingenspouw gevuld met minerale wol – d 100
Intelligent dampscherm
Houten draagstructuur gevuld met minerale wol – d 300
Isolatie-plaat (type Sarkingdak - bv. Powerroof – d 80

Nu gaan we even moeilijk doen :-)
Als dakbedekking zouden we dezelfde volkernpanelen als de gevel gebruiken. Het water loopt tussen die panelen over het dak naar de goot dus uiteraard moet hetgeen eronder zit volledig waterdicht zijn. Dit zouden we doen door middel van een steeldeckplaat. Betere mogelijkheid lijkt ons een sandwichpaneel (vb. Kingspan KS2000 RW) waarboven we dan met een lattenwerk de volkernpanelen zouden bevestigen.

Iemand ervaring met isolatie langs de buitenzijde van het skelet in hellende daken (type Sarkingdak) of met die sandwichpanelen als (al dan niet zichtbare) dakbedekking?

Reacties

het is denk ik makkelijker om voor een dikker skelet te gaan dan nog isolatie erbij (blijven) plaatsen. In een gesprek met een houtskeletbouw aannemer zei deze me dat de meerprijs van de extra isolatie (specifiek dan cellusevlokken) voor een groot deel werd opgevangen door de mindere prijs van het skelet wanneer werd overgestapt op de I-balken.

Een goede dialoog tussen architect en aannemer zal waarschijnlijk uitwijzen dat een dikker skelet de eenvoudigste en misschien ook nog goedkoopste oplossing zou kunnen zijn.

Je kan dan ook nog gaan voor 6cm dikke houtwolplaten (die worden meestal genomen ipv. de normale dikte als er nog crepi op moet komen. Ook die platen isoleren en de meerkost is relatief kleiner want enkel het materiaal is duurder. De werkuren om ze tegen de muren te schroeven is immers hetzelfde.

Als je nog PUR platen extra gaat plaatsen heb je naast de kost van de platen ook nogs eens de werkuren die erbij komen kijken.

En dan zijn PUR platen ook niet ademend en mogelijk (als ze heel deftig worden afgeplakt ivm luchtdichtheid) een rem op de ademende (lees: dampregelende- werking van het houtskelet.

Hoe zit het met de dampopenheid van de hele constructie?

 

Celit 3D plaat en daarop dan een PUR plaat? Celit is dampopen en daarop gaat men dan een redelijk dampdichte PUR plaat zetten? Waarom? Naar buiten toe moet men zo damp open mogelijk werken. En mocht je toch PUR willen zetten kan je de celit laten vallen en een gewone OSB3 nemen.

 

Ik zou ofwel de HSB dikker maken want dan kan je deze opvullen met een goedkopere isolatie...of de celit weg laten en er een dikkere houtvezelplaat op vijzen die een tand/groef heeft. Eventueel kijken voor ene die voldoende drukvast is, dan kan je de latten voor de volkern er rechtstreeks door vijzen in de HSB. Bv een steico special denk ik.

 

 

Bedankt voor de reacties. De 120 mm houtvezelplaat waarnaar verwezen wordt, in combinatie met een iets dikker skelet (met samengestelde liggers) geniet zeker onze voorkeur gezien de dampopenheid die wordt behouden.

We zullen wellicht door de dikkere wanden ook overgaan naar cellulose dat zowel qua eigenschappen als kostprijs blijkbaar aan de winnende hand is.

Voor het dak zouden we dan dezelfde opbouw nemen, maar gezien water tussen de spleten van de volkernpanelen loopt, zouden we bovenop de houtvezelplaat nog een volledig waterdichte, dampopen dakfolie leggen en pas daarop het lattenwerk. Dit aangezien de houtvezelplaat toch maar in beperkte mate waterdicht is, of hoeft die folie niet echt?

Als je de volkern gaat gebruiken als dakbedekking met open voeg (eigenlijk nog nooit gezien als dakbedekking) zou ik zeker een extra dampopen folie nemen. Het water zal dus zowiezo er op lopen. Houtvezelplaten kunnen tegen water maar dat in de functie van onderdak, spouw of voorlopig dak (enkele maanden).

 

In uw toepassing zal dat onderdak bij regen altijd water te verwerken krijgen omdat het open voegen heeft. Ik vraag me zelfs af of die onderdak folie hiervoor ook geschikt is. want uw onderdak moet de waterdichte functie opvangen dat je met de volkern niet kan doen. Je zal bijna niet anders kunnen om de eerst voorgestelde dakopbouw aan te houden, dus steeldeck met volkern er boven op. Niet dampopen en ook wel duur dan denk ik, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Tenzij het geen echte open voeg is want ik kan me er niet direct iets bij voorstellen.

 

Als je steeldeck neemt die niet dampopen is kan je natuurlijk langs de binnenkant isoleren met isofloc en een dampvariabel dampscherm voorzien.  

je kan dan eventueel ook 'gewone' steeldeck met 1cm spouw plaatsen boven het houtskeletdak zodat vocht vanuit het skelet kan afgevoerd worden.

bovenop de steeldeck kan je nog de volkern platen plaatsen.

De kostprijs van dergelijke constructie gaat waarschijnlijk navenant zijn

bij mijn woning is de buitenwand opgebouwd als volgt:

gipsvezelplaat 12mm

leidingspouw 45mm

stavaplan 8mm (dit dient voor de uitstijving van het skelet en het dampscherm.) (18mm osb is niet voldoende luchtdicht)

houtskelet bestaande uit 300mm tji opgevuld met papiercelulose

houtvezelplaat 60mm (ud 60 protect / homatherm)

tengel lat verticaal op steilen van het skelet (om de houtvezelplaat vast te zetten)

pan lat horizontaal

buiten beplanking verticaal

volkern is zeker geen probleem maar zorg er voor dat de naden niet dicht zitten. Zo kan uw woning blijven ademen.

de pur plaat zou ik zeker niet doen. vocht dat van binnen uit door het skelet en isolatie gaat zal niet weg geraken en zo het skelet aantasten. (de pur plaat zou het dampscherm vormen maar zit veel te ver naar buiten)

 

voor de dak opbouw:

stavaplan 8mm

uit dikking skelet 75mm dwars op tji

skelet 300mm tji , het geheel 300+75 opgevuld met papiercelulose

ud 25protect (homatherm) (vergelijkbaar met celit 4d)

tengellat

panlat

pannen

 

om uw probleem op te lossen kan je mischien het volgende doen.

op de ud25 plaats je een pan lat liefst nog iets dikker (nodig voor de verluchting van je dak)

bevestig hier op een onderdak folie. deze moet goed opgespannen worden zodat de folie de verluchting niet hinderd

vastzetten met bv. een pan lat waarop je de volkern kan bevestigen