zonneboiler als verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat zijn de mogelijkheden om met een zonneboiler een huis te verwarmen?
Gezien met de nieuwste vacuum-collectoren ook warm water kan worden geproduceerd zonder dat de zon echt schijnt, moet je met deze warmte toch al een eind ver geraken om een huis te verwarmen?

Peter

Reacties

niet de aanvoert° is hoger, maar de afvoert°. en dat doet wel degelijk de COP dalen. als je naar watert° van 40° en meer wil gaan, gaat het rendement omlaag, daarom ook wordt altijd aangeraden met vloerverwarming te werken. en vele warmtepompen kunnen zo'n hoge bront° ook niet aan is mij altijd verteld.

hans d

Hans,

Kan je deze warmtepomp de onderkant van de boiler niet laten afkoelen en de warmte onmiddellijk laten afgeven aan de vloerverwarming voor een beter rendement?

Een tweede bemerking die ik maak is waarom naar grote (laten we zeggen méér dan 500l)  boilers gaan voor opslag?  Waarom de warmte niet laten opslaan in de vloer en de muren (in een massieve stenen woning)?  Dit is veel goedkoper

Ik kon deze winter een warmte vloer 3 dagen aanhouden en de luchttemperatuur daalde gemiddeld 1 graad per dag zonder verwarming. 

Isolatie dak: 2cm Celid (isolatie voorzien maar nog niet geplaatstt)

muur: 14cm PUR Recticel + 1cm glaswol

vloer: 10cm PUR Recticel

Kurt,

kurt

natuurlijk kan dat, maar enkel een warmtepomp kopen voor dat beetje warmte dat je kan onttrekken lijkt mij een dure en onrendabele investering. alles hangt natuurlijk af van je warmtevraag, maar je zit snel aan 1000lt per uur, en dan kom je niet ver met je zonneboiler.

een goed geïsoleerde buffer houdt z'n warmte weken tot maanden vast, en dat geeft je wat meer speelruimte. uiteraard steek je eerst de warmte in de vloer, maar als het aanbod groter is dan de vraag, kan je de rest bufferen in je tank.

heel dikke vloeren slaan meer op, maar met een sterk wisselend klimaat als het onze kan dat ook in je nadeel spelen.

hans d

Dag Hans,

bedankt voor de verduidelijking en ik kan beamen wat je schrijft,

ik volg het verder op want mijn dak is nu geïnstalleerd,

één punt blijft voor mij evenwel moeilijk: hoe kan je nu je opbrengst van je zonneboiler gaan meten?

met een Watt meter?... en dan nog kom je er niet.

Ik breng het even naar voor omdat ik recent een fout heb ontdekt nl. de temperatuursensor van de panelen zat op de leiding van de boiler naar de panelen ipv andersom...dit heb ik slechts ontdekt nadat ik van reis terugkwam en de boiler slechts op 60C stond bij 2 weken zeer warm weer.

kurt,

kurt

met een caloriemeter, maar de vraag is wat wil je juist meten? als je het debiet trussen de buffer en de collectoren meet, en de delta T weet je hoeveel warmte de zonnepanelen aan de boiler overdragen, doe je hetzelfde tussen buffervat en verwarmingselementen, weet je hoeveel warmte er van de buffer naar de verwarming gaat. daarvoor heb je dus telkens een debietmeter nodig, twee snesoren en een regelingetje, kost alles bijeen zowat 200 €.

hans d