zin of onzin van een waterput (met watergebruik) in combinatie met warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Regelmatige lezers kennen mij al, ik heb af en toe een wild idee, zonder gedacht van de zinnigheid of (im)(com)plicaties.

 

Wij hebben bouwplannen voor een passiefhuis, alles begint nu een beetje tastbaar te worden, de eerste voorontwerpen zijn recent met de architect besproken. Ondertussen zit ik nog steeds te broeden op het verwarmingssysteem. Tegelijkertijd was ik aan het uitkijken naar de toepasbaarheid van regenwater.

 

I.v.m. het regenwater: al snel bleek dat de hoeveelheid captatie oppervlak ruim onvoldoende is voor de gewenste toepassingen: 2 wc's, buitenkraan, wasmachine, afwasmachine en douche. We zijn een gezien van 5 personen en zitten perfect op het gemiddelde gebruik van de vlaming: 120 l / dag /persoon, 600l per dag dus. Dakoppervlakte zal (inclusief tuinhuis/garage) ongeveer 120m² zijn, dat is ruim onvoldoende voor genoemde toepassingen. Ik zou toch graag de douche aansluiten op regenwater, omwille van vermeden problemen die je met leidingwater zou hebben: kalkafzetting in friswaterstation en op kranen en douchewanden. De andere toepassingen zijn helemaal vanzelfsprekend. Daarom begon ik een grondwaterput te overwegen. Tegelijkertijd zat ik, bij de gedachte aan grondwater, met een water/water warmtepomp in m'n gedachte.Deze hebben een hoge COP en zouden het SWW via warmtepomp realistischer moeten maken.

 

De combinatie van de 2 vorige gaven mij het volgende idee: Vanuit een grondwaterput water oppompen ten behoeve van een water/water warmtepomp (voor verwarming en SWW in een passiefhuis van ongeveer 180 m²). De afvoer van dit grondwater gaat naar een voorraadvat (type regenwaterput). De overloop van dit voorraadvat gaat terug de grond in via infiltratieput.

 

Is dit zinnig vanuit een ecologisch en economisch standpunt? Is dit überhaupt toegelaten? Ter info, onze werf is in Zulte, een paar 100m van de Leie, grondwater zal vermoedelijk niet heel diep zitten.

 

Bij voorbaat dank voor elke mogelijke toelichting.

 

Mvg, Marc

Reacties

Bump. Sorry, dit is een forum probleem, de eerste post van een draad komt anders niet bij de recente reacties.

De grondwaterput bij een warmtepomp moet een gesloten systeem zijn, dus aftakken naar een vat met een overloop zal zeker niet mogen.

Voorts zie ik al enige problemen ivm het debiet dat die waterput moet halen voor de warmtepomp.

Eventueel kan er misschien wel een aftakking gebeuren naar een waterreservoir, maar een en ander zal afhangen van het ijzergehalte van het grondwater (en laat u dat maar eens zwartwit op papier zetten voor de eerste boring gebeurt) : veel ijzer = roest, vooral met het minste beetje lucht dat in het systeem zou kunnen terechtkomen.

Ten laatste heb ik nog altijd vragen bij de grondwaterWP : als de putten te diep zijn, is de opvoerhoogte te groot, dus het pompvermogen ook - dit kan oplopen tot ongeveer het meest gevraagde totaalvermogen van mijn lucht-water WP ...

Yannick, bedankt voor de toelichting. Ik wist niet dat een grondwaterWP een gesloten systeem moest zijn. Waarom eigenlijk?

IJzer in het grondwater, daar had ik ook al aan gedacht. Dat kan een potentieel probleem zijn. I.v.m. het vermogen voor de pomp, vandaar mijn idee om de twee te combineren: met 1 pomp 2 doelen bedienen.

 

Mvg, Marc

Ik wist niet dat een grondwaterWP een gesloten systeem moest zijn. Waarom eigenlijk?
 

 De retour van het grondcircuit kan wel eens onder 0°C terecht komen, en is dus meestal met een antivriesoplossing gevuld. Die zien we niet graag in de bodem terecht komen, en kost bovendien, dus een gesloten systeem. Nu, met een passiefhuis zou het wel kunnen dat je je systeem nooit zo ver drijft dat het onder 0 geraakt, en al zeker niet met een correcte dimensionering.

Technisch kan het volgens mij echter perfect met een open systeem hoor, of het dan economisch en ecologisch zinvol is durf ik niet beweren, noch ontkennen...

Nog een argument voor een gesloten systeem: bij een vertikale boring pomp je dan evenveel water terug naar beneden als naar boven, dus daar heb je geen energie voor nodig, de pomp hoeft alleen de leidingweerstand te overwinnen

Gommer,

Ik begrijp dat je regenwater in de douche wilt gebruiken om minder kalk te hebben maar weet je al wat er in je grondwater zit ? Dat grondwater zit vaak vol ijzer en dergelijke.

Waarom ga je er van uit dat je nooit genoeg regenwater kunt opvangen ?

4 mensen gebruiken thuis regenwater voor dezelfde doeleinden als jij voorziet ( dus ook douche) toch volstaat een regenwaterput van 3500 L voor 90 % van de tijd.

Als reserve hebben we een put van 5000 l maar we pompen hooguit een 4 tal keer per jaar water uit die reserve.

gewoon zuinig omspringen met water ( ook met regenwater) en het lukt perfekt.

Succes ermee

 

Nog een argument voor een gesloten systeem: bij een vertikale boring pomp je dan evenveel water terug naar beneden als naar boven, dus daar heb je geen energie voor nodig, de pomp hoeft alleen de leidingweerstand te overwinnen

Dat hangt er vanaf, ik ben er niet van overtuigd dat men in alle gevallen dat water terug in die waterhoudende laag krijgt (dat is niet altijd een ondergronds meer ?) zonder daar echt druk op te zetten ?

 

De retour moet ook niet onder de 0°C komen, als het debiet hoog genoeg is.

 

Een gesloten systeem met ijzerhoudend water roest niet.

Een open systeem heeft een vergunning nodig die je regelmatig niet gaat krijgen.

Een gesloten systeem heeft ook een vergunning nodig.

In mijn offertes was sprake van debieten tot 5000L per uur als ik mij goed herinner ... Dat lijkt mij niet evident met een open systeem.

Het is allemaal ingewikkeld, afhankelijk van warmtevraag, isolatiewaarde en minimum terugvoertemperatuur naar het bronwater (bij een goed systeem niet te laag ?)

Dat hangt er vanaf, ik ben er niet van overtuigd dat men in alle gevallen dat water terug in die waterhoudende laag krijgt (dat is niet altijd een ondergronds meer ?) zonder daar echt druk op te zetten ?

Ik sprak toch over eeen gesloten systeem, dan is er toch geen sprake van het water terug in de grond te persen, het water circuleert toch gewoon in een vertikaal of horizontaal gesloten buizenstelsel..

Ja, maar dat is geen grondwatersysteem dat u bedoelt, gewoon een water(of andere vloeistof)-water systeem met vertikale boringen ipv een horizontaal captatienet.

Ik heb het over een grondwater-water systeem, want anders zou er van ijzerhoudend water ook geen sprake zijn.

Hallo Jef,

Hoe heb jij vrouw en kinderen zover gekregen om zuinig om te springen met water, of ging dat vanzelf? Hoe oud zijn je kinderen?

Ik zou graag met veel minder water toekomen, net zoals ik met veel minder elektriciteit zou willen toekomen, maar ik probeer thuis al jaren een mentaliteitsverandering op gang te trekken, zonder gevolg. De enige invloed die ik op het verbruik heb, dat zijn de technieken. Daar werd alles al geoptimaliseerd: spaardouchekop, nieuwe wc met grote en kleine spoelknop, jachtbak wc op minimum afgesteld, reductieringen in lavabokranen. De auto wordt in de carwash gewassen, tuin sproeien is nauwelijks nodig (beschaduwde kleine tuin). De vaatwas draait elke dag, maar zit altijd nokvol. Wat overblijft ligt bij het gebruik: 2 pubers die elke morgen 20 minuten onder de douche staan, vrouwlief die het bad vult tot aan de overloop.

Mvg, Marc

 

Om een idee te krijgen van het benodigde debiet: 5m³ / uur, voor welk thermisch vermogen was dat?

grond water kan je ongeveer 5° in temperatuur laten dalen.  Het water zelf is ongeveer 10°C, ga je nog meer energie uit het water halen loop je het risico op bevriezing en kans op schade. 

 

=> 1000l water 5°C ontnemen levert ongeveer 5kWh.  Heb je bv 5kW nodig om je huis warm te houden op een bepaalde dag, dan zou je 24hx1000l/h=24m3water (verspillen?) om je huis warm te houden.

 

Walter

open systeem: als iedereen maar water uit grondwaterlagen zou halen krijg je verstoring van het hele grondwatersysteem. En uiteindelijk is het maar verspilling van water.

Walter

of anders: heb je voor je goed geisoelerde woning een 10.000kWh energie nodig per jaar om te verwarmen en sanitair water;

dat is 10.000kWh/5kWh * 1000l = 2.000m3water per jaar dat je moet oppompen...

als je dat zomaar loost onverantwoord; heb je een gesloten systeem dat het water oppompt en terugpompt echter een relatief groot risico dat je systeem wel eens verstopt.  Daarom dat er meestal een volledig gesloten systeem gebruikt wordt.

 

walter

Daarom dat ik ook de vraag stelde. Dus als ik het goed begrijp, verstoor je met een open systeem de grondlagen bij deze debieten. Ook als je het water terugpompt naar dezelfde diepte waar het opgepompt wordt.

terugpompen kan, al weet ik ook niet of je hiervoor nog vergunningen kan krijgen. 

Maar je hebt een relatief groot risico dat het systeem ooit verstopt.  Ik weet niet of er nog putboorders zijn die je dit systeem willen plaatsen.

Als ik me niet vergis wordt tegenwoordig toch meestal gewerkt met een volledig gesloten systeem.  Dat heeft vooral als voordeel dat je ook temperatuur minder kritisch is; eens een negatieve temperatuur in je systeem moet nog geen schade veroorzaken.

 

Walter

Gommer,

 

Ik denk inderdaad dat het kwestie van mentaliteit is.

20 min douchen met een spaarkop of kort douchen zonder .

Onze kinderen zijn ondertussen 18 en 19 en er zijn hier inderdaad met de jaren gewoonten gegroeid die nu vruchten afwerpen. Ik groeide op in Congo en daar leerde daar dat water niet zo evident is als hier wordt aangenomen.

Als je ziet dat kinderen niet naar school gaan maar voor water moeten zorgen dan leer je je eigen kinderen wel dat het zonde is om drinkwater door de WC te spoelen ....

Misschien helpt het voor jouw meer om je vrouw te tonen dat elke dag baden haar vel enorm uitdroogt ?

Beste,

deze reactie van mij is misschien wel aan de late kant.

Om je regenwater optimaal te gebruiken, stel ik voor om je afvalwater van douche, bad, lavabo's op te vangen in een grijswater vat en dit water te gebruiken om je wc's door te spoelen.

 

Ik ben momenteel bezig met het zelf contrueren van zo'n grijswater behandelings unit. Ons verbouwproject zal deelnemen aan de open huis dagen.

 

Tot de volgende en hopelijk heb je iets aan mijn advies.

mvg

Timothy

 is er in een grijswatervat geen hoge aanwezigheid van detergenten (van afwaszeep/handzeep/douchegel en -olie) hetgeen dan een probleem zou kunnen vormen in het toilet ?

ik bedoel dan met betrekking tot bezinken en aanslag enzo.

En daarenboven is er ook in een toilet  een vergaarbak alsook een zwanehals waar het grijs water enige tijd in kan stilstaan 

Timothy, dit zal je toch wat moeten toelichten.

Als je grijs water door je WC spoelt vrees ik toch dat je niet alleen een vuile WC krijgt maar ook de geur van grijs water is echt geen aanrader.

Ik weet waarover ik spreek ik werk al 10 jaar met een percolatierietveld en geloof me je ruikt het als het grijs water in de rietvijver gepompt wordt !

Hoe zie je die behandelingsunit ?

Eigenlijk een goed idee, maar dan wel met een individuele zuiveringsinstallatie. Het gezuiverde water kan dan dienen voor toilet, tuinbesproeing en eventueel zelf wasmachine.

Zou in dit scenario regenwater van verharde oppervlaktes (geen dak) ook bij het grijs water kunnen?

Ik ga me eens informeren wat dat moet kosten.

Gommer, jouw idee is niet nieuw, het wordt in Duitsland toegepast met vele varianten en strenge reglementen en taksen. 

Kijk eens op internet onder: WAERMEPUMPEN OFFENES GRUNDWASSER. Hier kan je zéér veel informatie terugvinden.

Mon   

Gommer,

Als je draineerwater mengt met grijs water maak je dezelfde fout als Aquafin.

Door de enorme hoeveelheid "spoelwater" is het grijswater dermate verdund dat het zuiveren veel moeilijker wordt.

Waarom zuiver je wat voldoende zuiver is om de WC te spoelen ?

Je gaat verschieten van de prijs van een waterzuiveringsinstallatie .... rendabel is het zeker niet.

Gebruik gewoon je regenwater voor de WC en de wasmachine wij wassen er ons ook mee

Jef, ik denk dat je ergens iets over het hoofd ziet, los van de prijs van waterzuivering.

Er zijn 3 watersoorten in deze thread: regenwater van daken, dat mits filtering bruikbaar is van WC-spoelwater tot en met baden en douchen. Dan heb je het grijze water, wat kan gezuiverd worden voor hergebruik in toilet  en voor besproeing en eventueel wasmachine. Pas als laatste haalde ik regenwater aan dat  niet afkomstig van een dak is. De vraag is dan, hoeveel verdunning is teveel verdunning.

Wat de prijs betreft, ik wil dit zeker overwegen als de kostprijs beneden de €7000-8000 blijft. Het hoeft niet rendabel te zijn, voor mij is het al voldoende als het geen meerkost is op een termijn van 15-20 jaar.

Gommer,

Ik heb al vele jaren een goedgekeurde percolatie rietvijver, ken dus wel degelijk het verschil tussen regenwater en grijs water maar ik begrijp echt niet waarom je het onderscheid maakt tussen regenwater van je dak of van elders.

Regenwater hoeft niet gezuiverd te worden waar het ook vandaan komt . Zoals je schrijft gewoon filteren en gebruiken.

Je zal inderdaad voor 7000- 8000€ wel iets vinden maar daar komt het het verbruikt van de pomp(en) nog bij, onderhoud en herstellingen ( een pomp gaat geen 20 jaar mee)

Hoeveel water ( naast regenwater) verbruik je wel om dit rendabel te maken  ?

Met 4 mensen verbruiken wij 17 m3 maar ik zocht de prijs eens op de goedkoopste 1,850 € /m3 , de duurste 3,628 €/m3. Stel nu dat je jaarlijks 100m3 door je WC jaagt ( geef toe enorm veel) en doe je dit 20 jaar lang dan kom je aan 7256 € aan de hoogste prijs gerekend.

Ik weet wel daar komt nog de prijs voor de waterzuivering bij maar jij moet een heel netwerk aanleggen. Grijs water apart opvangen ( als je riolering hebt mag het zelfs niet) zuiveren en het gezuiverde terug opvangen en via aparte leiding terug naar de wc's pompen. . Je gezuiverde grijs water moet volstaan want wc's zijn grootverbruikers ( 1/3 van het totale verbruik) zoniet moet de aanvoer naar WC nog opgesplitst worden. Daarnaast vraag ik me af of je dit ooit gekeurd krijgt....

Neen, regenwater is veel meer aangewezen

Jef, neem de openingspost nog eens door. Wij verbruiken exact het Vlaams gemiddelde met ons gezin van 5 personen. We verbruiken dus 600l per dag of 220 m³ per jaar. Het uitgangspunt is net dat we niet voldoende dakoppervlakte zullen hebben om dit verbruik te dekken met regenwater. We hebben ruwweg 120m² dak in ons toekomstig huis.

Tenslotte over het verschil tussen regenwater van daken en verharde oppervlaktes: ik heb altijd gelezen dat regenwater best alleen van daken wordt opgevangen omdat regenwater vanop de begane grond te vervuild is.

Mvg, Marc

220 m3 totaal verbruik betekent nog altijd geen 100 m3 die je door de WC spoelt mag ik hopen zeker niet als je van die 220 nog het regenwater aftrekt  .....

Regenwater van openbare wegen met al de olie en dergelijk die daar op terecht komt zou ik inderdaad niet gebruiken maar over welke verharde oppervlakte spreken we ?

Ik gebruik het water dat van het terras komt wel degelijk hoor .

Wat ik niet snap in je redenering: je bouwt een PH om ( veel) energie te besparen maar water besparen kan niet ?

Waarom ben je tevreden met een gemiddeld waterverbruik van 120 L/ persoon per dag  maar niet met een gemiddeld energieverbruik ?

Die 17 m3 waarvan ik spreek is ook voor 4 personen ( douches inbegrepen) en ons dak is echt niet zoveel groter hoor. Het kan dus met (veel ) minder en niet alleen voor energie maar ook voor water want drinkwater wordt minstens even schaars als fossiele brandstoffen.

 

Jef, het is eigenlijk simpel. Besparingen, zowel op energie als water, kan ik verwezenlijken met technieken en met een mentaliteitswijziging. Technieken kan ik beheersen, mentaliteitswijziging bij mezelf kan ik ook beheersen, maar de mentaliteitswijziging bij vrouw en kinderen kan ik niet wijzigen, hooguit beïnvloeden. Ik ben al jaren bezig met zagen over elektriciteits en waterverbruik, zonder gevolg. Als ik verder moet gaan, dan moet ik thuis de dictator gaan uithagen en is er geen sprake meer van een gezinsleven.

Eén simpel voorbeeld: ik sta 's morgens 10 minuten onder de douche, het water loopt daarbij 5 minuten. Mijn huisgenoten staan 20 minuten onder de douche en het water loopt continue. Mijn vrouw verdedigt graag en vurig de bouw van een passiefhuis, maar als ik opmerk dat ze het licht vergeet uit te doen, of dat de PC voor niemand aanstaat, dan is het antwoord steevast dat ze daar niet op gelet heeft en dat ze genoeg dingen aan haar hoofd heeft. Als ik doordraaf, dan maken we ruzie.

Ieder mag zijn eigen waarheid hebben, maar projecteer uw eigen ervaring niet op die van een ander, want de omstandigheden zijn overal anders.

Wat het regenwater betreft, dat komt behalve van het dak, nog van een terras en een oprit (3m breed en 20m diep. Het terras zal al eens met zeep geschrobt worden en de oprit, daar rijdt vanzelfsprekend de wagen over met z'n banden die weet ik wat meedragen.

Mvg, Marc

Gommer,

Je familie is de samenleving in een notedop ( de mijne natuurlijk ook)

We hebben allemaal opmerkingen over het gedrag van anderen ( wie rijdt er nog met een 4x4 of wie heft nu nog enkel glas, er zijn er die problemen hebben met de subsidies voor PV, wie staat te lang onder de douche , durft zelfs nog een bad te nemen etc)

Veel mensen doen een ( zware) inspanning op 1 of meerdere domeinen maar vinden het domein waar zij zich niet op toeleggen een futiliteit, totaal verwaarloosbaar want hun oplossing is DE oplossing ......