Vochtige en muffe kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allemaal,

Ik heb 2 jaar geleden een gerenoveerde woning gekocht welke gebouwd is in 1933.
Sinds de aankoop van dat huis zit verveeld met een kelder waarmee ik weinig of niks kan aanvangen.
Alles dat ik er in zet dat verpakt is in papier of karton is in een mum van tijd nat en helemaal 'wak' geworden. Suiker, zout of pasta kan ik gelijk in de vuilbak kieperen.

Aangezien ik niet echt een klusser ben maar wel graag een oplossing wil vinden voor mijn kelderprobleem ben ik hier en daar eens gaan informeren en ik krijg tegenstrijdige info.
Dus zijn er nog 2 openstaande opties, dit forum of een firma laten komen en misschien overbodig veel geld uitgeven.

[[http://users.telenet.be/se770/kelder/]] In de bijgevoegde link vind je enkele foto's van mijn kelder.
Problemen met losgekomen pleisterwerk, onaangename geur, gele vlekken en voegen en een natte vloer.
De vorige eigenaar had al 2 gaten in de muur geboord (210mm) die uitkomend net onder de zijgevel.
Zelf heb ik er al een ventilator in geplaatst zodat de 'onzuivere' lucht al naar buiten wordt gevoerd. Het ander gat in de muur heb ik van buitenaf afgedekt zodat de lucht in de kelder ververst wordt door lucht die van binnen uit het huis komt en niet van de buitenlucht.

Werken gepland: Het rotte pleisterwerk volledig weghalen tot ik een schone steen heb.

Alle tips zijn welkom.

Reacties

Bekijk dit eens: http://www.ecobouwers.be/node/43019

 

Ga ik waarschijnlijk gebruiken voor mijn kelder.

sam

je doet m.i. nu net het slechtste wat je kan doen, warme vochtige lucht uit de woning halen en deze via de kelder afvoeren. de warme vochtige lucht koelt in de kelder af en zorgt voor nog meer vocht.

best van al is gewoon buitenlucht gebruiken, dus de kelder dwars verluchten. natuurlijk zal dat bij hoge buitent° hetzelfde effect hebben als met de warme binnenlucht, maar zodra het buiten wat frisser wordt, zal je allicht meer effect hebben met buitenlucht.

en dan kan je nog altijd een geschikt product gaan zoeken om het resultaat nog te verbeteren.

hans d

Hans, wat je zegt klilnkt voor mij logisch, warme vochtige lucht condenseert tegen de koude wanden van de kelder met vocht afzetting als gevolg.

Datgene wat ik in mijn kelder heb gedaan werd mij door verschillende 'klussers' aan geraden.

Mijn vraag aan jou toe: In de muur, waar je die (afzuig) ventilator ziet staan, zit op een afstand van ongeveer 3 meter nog een gat op dezelfde hoogte geboord. [[http://users.telenet.be/se770/kelder/DSC07244.JPG]]

Volgens mijn redenering kan een ventilatie op die manier niet degelijk werken en zou ik 180° tegenover de ventilator voor aanvoer van verse lucht moeten zorgen. Zou ik dit kunnen door de ventilator te laten staan en de buis aan de ander kant te verleggen tot deze (bijna) recht tegenover de buis met de ventilator komt te staan?

Als ik de kelderdeur sluit kan er geen lucht meer aangezogen worden van uit de woning en moet er wel lucht van buitenaf binnengetrokken worden.

Aan de buitengevel zitten dus, terhoogte van die gaten in de kelder, 2 openingen in de 'vloer'. De bestaande buizen die in die gaten zitten zijn 210mm [[http://users.telenet.be/se770/kelder/buis_r.JPG]] . Als ik die gaten verklein naar 120mm en er zoals op de foto (dit is slechts voorlopig) een buis naar buiten werk en de rest dichtgiet met beton, zou dat een goed idee zijn? Of eerder de gaten in de vloer laten zoals ze al (2jaar) zijn en er een 'afdakje' over maken?

 

sam

altijd oppassen met klussers :-) 

en je hebt gelijk, ventilen moet dwars door de ruimte gebeuren, op 1 wand zal slechts beperkt effect hebben. ideaal is overhoeks (dwars), dan bestrijk je de grootste ruimte.

de ventilator best op de afzuig, daar kan je met die buis werken,  en de toevoer liefst zo groot mogelijk laten. als je geen gat aan de andere kant kan maken, zou je kunnen proberen met een buis (160 of 200mm) tot daar door te trekken.

en als er geen water langs die gaten in de kelder kan lopen, zou ik het zo laten.

hans d

Ik ga morgen opzoek naar een buis (160 tot 200mm) en daarmee verleng ik het verluchtingsgat mee tot ze aan de andere kant van de kelder zit.

Die gaten zijn door de vorige eigenaar niet echt goed geboord of gekapt. Als de regen een beetje uit de verkeerde richting komt dan loopt de regen er onmiddellijk in. Vandaar mijn idee om er een buis in te plaatsen en daarna dicht te gieten met beton. Mijn vriendin ziet een buis van 200mm liever niet uit de grond steken en daarom zoek ik daar nog voor naar een oplossing.

Als ik je ventilator zie heb ik de indruk dat deze niet echt veel druk kan overwinnen.  Ik denk dat je best een 200mm buis zoekt.

 

Een andere oplossing is in het gat waarlangs de lucht binnenkomt een bocht van 45° naar beneden te zetten.  Als de buitenlucht dan iets kouder wordt krijg je een verticale verdeling.