Muuropbouw met thermospan mantelsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar de beste manier om onze muuropbouw uit te voeren. Aangezien ik zoveel mogelijk zelf wens te doen, staat ytong momenteel op de eerste plaats. Ondertussen heb ik wel info gekregen ivm het volgende product:

[img]http://thermeco.nl/images/foto/pict141.jpg[/img]

thermospan mantelsteen (thermeco.nl). Enkele eigenschappen:

* cellenbeton opgebouwd uit cement-houtvezel
*wordt na opbouw afgevuld met beton (zodat het een massief karakter krijgt)
isolatie machinaal geplaatst in de cellenbeton
* R-waarde van 4,18 (bij 38 cm dikte)
* geluidsreductie 54dB
* brandklasse F90
* dampopen
* goed materiaal om stucwerk op te bevestigen
* zou volgens vertegenwoordiger goedkoper zijn dan ytong

Graag zou ik hier op het forum wat ideeën, meningen, bemerkingen krijgen. Lijkt jullie dit ook iets, heeft er iemand al ervaringen mee,... ?

Alvast bedankt op voorhand!

Reacties

Ziet er leuk uit, alleen jammer dat de isolatie telkens onderbroken wordt door een minder isolerend element. Ik heb de technische details niet in detail bestudeerd, maar het lijkt toch al gauw een hoop koudebrugjes.

Ikzelf heb uitgekeken naar het gebruik van cellumat als alternatief voor ytong, op zich beter maar aangezien cellumat nog geen europese of belgische certificaten kan voorleggen (epb, eta, atg,...) ligt dat bij passiefhuisplatform moeilijk. De buietnscahal daar is immer wel een attest voor vereist.Waardoor ik me genoodzaakt zie terug te vallen op het ouderwetsere en kwetsbaardere ytong... Kortom afhankelijk van hoe je gaat bouwen is dit ook wel iets om in het achterhoofd te houden.

Deze steen zal wel beter isoleren dan een gewone steen. Maar zoals al gezegd, de isolatie is telkens onderbroken door een streepje steen, zijn allemaal koudebrugjes die de isolatiewaarde toch naar beneden trekken.

 

Volgens mij zal je van buitenaf dan toch nog extra isolatie moeten worden voorzien, wel minder dan op de gewone manier.

Sterk vergelijkbaar met ytong dus eigenlijk... In elk geval bedankt voor de reacties, verdere input is altijd nog welkom. Een voordeel van de thermospan is wel dat je niet in uw 'isolatie' moet slijpen om electriciteit te steken, dit wordt op voorhand reeds in de openingen (die later gevuld worden met beton) geplaatst.

Is het trouwens een goede optie om, als je met ytong werkt, aan de binnenkant van uw steen nog isolatie te plaatsen (bijvoorbeeld tussen houten latjes) waar je dan ook uw elektrische bedrading in kan voorzien?  

 dat met de koudebruggetjes klopt, dat is ook duidelijk te zien aan hoe de blokken zijn opgebouwd

dit ganse systeem is een variant op ICF, waarbij meestal de blokken uit polystyreen of Neopor zijn opgebouwd en bijgevolg nog betere isolatiewaarden geven.

Ook bij die blokken kan je de leidingen in de 'betonspouw' laten lopen. Bijplaatsen van leidingen is voor beide systemen (thermospan en ICF) door in het isolerende materiaal aan binnenmuurzijde te plaatsen.

Een groot verschil dat ik nu merk tussen ICF en Thermospan is dat er bij thermospan precies geen ijzer in de muren moet komen ter bewapening van het beton. 

Tweede verschil is dat de Thermospan nog moet gelijmd worden, bij ICF liggen de blokken zoals lego blokken op elkaar.

Heel belangrijk, vermits de ganse structuur door beton wordt gemaakt zijn er (in principe) weinig luchtlekken en is ventilatie meer dan verplicht. Uiteraard is dat met de huidige EPB al vereist.

In theorie zijn de tussenschotje een verzwakking ten opzichte van de geisoleerde stukken in de thermospanmantelsteen. Echter bestaat het product uit houtvezelcement en heeft dan ook een lambda van 0.1W/mK. Je kunt hier dus spreken van een isolerend materiaal. Verder heeft het tussenschotje de lengte van de gehele breedte van de steen, dus hier is de isolatiewaarde wel minder maar nog steeds zeer hoog. (is het gekozen type steen 32cm dik, dan is ook dit schotje 32cm lang waardoor er toch een R wordt gehaald van 3,2 m2K/W. Door deze stenen te berekenen volgens de europese normering ontstaat er een Rc waarde van de totale steen, tussen de 2,15 en 7,36 m2K/W (U-waarde tussen de 0,43 en 0,13W/m2K)(deze waarden zijn afhankelijk van het gekozen steentype). Het grote voordeel van de tussenschotjes is de open verbinding (lees: dampopen) om het huisvocht op een natuulijke manier af te voeren naar buiten. Als de isolatielaag volledig gesloten zou zijn geweest kan dit vochttransport niet meer plaatsvinden en zijn er externe bronnen, zoals mechanische ventilatie, nodig om het binnenklimaat in huis toch op orde te houden.

Dus door de grondstof van dit product en de vormgeving hiervan zijn heel veel voorkomende problemen, die bij traditionele materialen aanwezig zijn, niet meer aan de orde. Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken: www.thermeco.nl. Hier kunt u meer ontdekken over de vele voordelen van onze thermospan mantelsteen. Om een paar op te noemen: Hoge thermische-isolatie, hoge brandwerendheid, hoge geluidsisolatie, zorgt voor uitstekend binnen klimaat, makkelijk verwerkbaar, makkelijk bewerkbaar, door de betonkern uitermate sterk, enz...... 

" de tussenschotjes is de open verbinding (lees: dampopen) om het huisvocht op een natuulijke manier af te voeren naar buiten. Als de isolatielaag volledig gesloten zou zijn geweest kan dit vochttransport niet meer plaatsvinden "

 

Als je een dampopen isolatiemateriaal gebruikt is dat toch geen probleem?

 R-waarde van 4,18 (bij 38 cm dikte)
 

Als je eens berekend wat de R-waarde is van een houtskelet van die dikte, dan is voor mij de keuze gauw gemaakt.

(zegt degene die in zelfbouw een klassieke muuropbouw met 15cm rotswol gezet heeft dus ongeveer even dik, maar toen was ik nog zo slim niet...)

zie ook www.chanvribloc.com : R-waarde van 4,2 bij 30cm dikte.

 

Dit zijn zeer oude gegevens. Ons hoogst haalbare R-waarde = 7,36 met de 38/19 steen. Met de TH30/10 (30cm dik en 10cm isolatie) halen we een R-waarde van 4,37. Om nog een hogere rc waarde dan 7,36 te krijgen, kun je altijd nog aan de buitenzijde isolatie aanbrengen, wel wordt dan de dampopenheid te niet gedaan.

Verder als reactie op hierboven, dampopen isolatiematerialen zijn vaak duurder en onbekend, zoals Pavatex en Isovlas. (duurder in de zin van € /R-waarde)

ik heb het effe moeten opzoeken want wat was een chanvriblok, of zelfs de grondstof chénevotte ??

in het nederlands: hennep of kemp.

de plant, in THC-loze variant, is grondstof voor flink wat zaken....

meer info is te vinden in het VIBE document: http://www.wervel.be/downloads/hennep-kemp%20voor%20de%20bouw-sept2008…

Het zijn dus kalkhennepblokken:  Kalk en hennepscheven worden gemengd en geperst.