Hoe onze LEW verwarmen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forummers,

Voor ons blijft het verwarmen van onze LEW (K20)het moeilijkste punt om te beslissen. We gaan voor een systeem met vloerverwarming waarbij het water wordt opgewarmd via een vat aangesloten op de zonnecolectoren (het sww wordt eveneens via daar geregeld). Gezien we in de winter niet altijd over voldoende zon beschikken zouden we in het vat een electr. warmtewisselaar willen voorzien (later aangedreven via zonnepanelen eens er weer budget is). Heeft hier iemand ervaring mee?

Eventueel zouden we het cv-circuit mee aansluiten op een houthaard (hebben nogal wat snoeiafval). Na veel zoekwerk zijn we er uit dat DDG zeker niet in aanmerking komt, welke haarden komen wel in aanmerking, want wij zien door de bomen het bos niet meer...

Alvast bedankt.

Leslie

Reacties

Lelie; ik ben even niet mee

'later aangedreven via zonnepanelen eens er weer budget is' => wat bedoel je hiermee?  Heb je nu nog geen zonnepanelen gepland?  Of bedoel je PV-panelen?

Ik mis in je verhaal vooral cijfers; hoeveel energie heb je nodig om te verwarmen en warm water te maken; hoeveel daarvan kan gedenkt worden door de zonnepanelen?

Misschien eerst die cijfers eens naar voorbrengen voordat je verdere keuzes en beslissingen maakt. 

Walter

 

 Losstaande van cijfers, kan er een heel goed overzicht en bespreking van hoe verwarmen in een passief- of LEW  gevonden worden op de website van Stroomop. Ga daar eens kijken bij het menu Downloads, sectie Samenvattingen en boekjes

Heel informatief....

Daarenboven zijn ze ook invoerder van de Rika kachels die modellen hebben die aangesloten kunnen worden op CV of buffervaten. Deze oplossing wordt ook besproken in dat boekje.

De Rika was idd waar we naar op zoek waren. Bedankt.

Enkel voor verwarming hebben we 16,9Kwh/m² op jaarbasis nodig. Ik zal nog eens moeten uitrekenen hoeveel we nodig hebben voor ons sww.

Met de zonnepanelen bedoelde ik inderdaad de PV-panelen.

 

 Hier een bewoner van een 2 jaar oude LEW, K34;

verwarming beneden: 7 kW warmtepomp lucht lucht (transformeert fantastisch tot airco, enkele onhoudbare dagen per jaar), verbruik 500 kW op jaarbasis, zorgt probleemloos op -10 voor 21°C; gecombineerd met gewone houtkachel. Boven enkel de badkamer verwarmd, elektrisch, kamers (nog) niet. SWW met zonneboiler en elektrische weerstand. Geen CV.

Weeg alle opties qua kostprijs tegenover mekaar af. Pas op met kachels die water opwarmen want ze zijn duur - verdien je het welooit terug? Hetzelfde gaat trouwens op voor zonneboiler vs gasgestookt SWW.

Iedereen content.

Wat is jouw totaal electrisch verbruik ( verwarming, SWW, huihoudtoestellen) op jaarbasis (kwh/jaar) aub.?

Als je verwamt met een lucht lucht wp, maar je stookt bij met een houtkachel....dat geeft niet het werkelijke verbruik weer van de wp. Wat zou het zijn zonder houtkachel?

 Uiteraard, de wp wordt hoofdzakelijk 's morgens gebruikt en 's avonds als het rap moet warmen. De rest van de avond gaat de houtkachel dan aan, afhankelijk van het seizoen 1 of 2 keer opgooien.

Komt overeen met de situatie van de OP.

 Wij gaan het alsvolgt doen (LEW K20) : (4,5kW bij buiten -8°C en binnen 20°C)

-Boiler 750l

Warmtebronnen (voor deze boiler op te warmen) :

Haard van Brunner (we wouden zowieso een haard voor de gezelligheid), 12m² zonnecollectoren (overgedimensioneerd om vroeger er van te kunnen genieten) en back-up weerstand.

Verbruikers : vloerverwarming (ongeveer 30°C) en sww (wordt opgewarmd a.d.h.v. het principe van een fris-water-station : niet meer opwarmen naar 65°C tegen legionella.

 

Indien nog vragen, stel ze maar.

Wij doen het alsvolgt:

-LEW  (1983) 133M2 verwarmde opp.

-COMBI-boiler HYKO met doorstroom=1000liter

-TIGCHELAAR FINOVEN 3.5 ton, 6KW met warmtewisselaar  voor woningverwarming  met 21 à 22°C voor 24u met 6kg hout en 1 X stoken per dag  bij -8°C en SWW 45 à 50°C= 1.5 à 2 stères populier per jaar

-12.5M2 thermische zonnepanelen CPC van SOLARFOCUS

-6m2 wand verwarming in living alléén geativeerd met zonnewater 30°C

-GEEN ander verwarmingssysteem

Mon,

Wij zouden ook graag een verwarmingssysteem als het jouwe bouwen.

Ik ben wel erg onder de indruk van de hoeveelheid hout die je maar nodig hebt op jaarbasis!

Wat ik me wel afvraag, kan je met jouw systeem altijd voorzien in SWW? Ik veronderstel dat je een buffervat hebt waar zo'n dikke spiraal doorloopt om het SWW in doorstroom te verwarmen. Ik heb al gelezen over dit systeem maar ik vroeg me af als je hiermee ook voldoende warm water kan produceren om vb met vier personen een douche te nemen of een bad te laten vollopen zonder dat alles op is.

Alvast bedankt voor de info.

Peter

Peter, onze woning is eveneens geopend tijdens de ,,opendeur,,, info over onze woning kan je vinden via ons postnummer 9472. Je kan je inschrijven vanaf 18 november. Lijkt dit voor jou geen optie dan zal veel meer informatie betreffende jouw woning nodig zijn om ergens een idee te hebben wat kan en niet kan met ons systeem. Je kan mij ook via mijn e-mail nummer bereiken: monjansegers@hotmail.com

Mon

Vorig jaar een totaal energieveerbruik van 5800 kWh excl hout.

(Zonne)boiler 860 kWh

Warmtepomp ca 550 kWh

elek kachel badkamer geschat op 500 kWh

Andere apparaten:

- A+ koelkast

- A+ diepvriezer

- 20 jaar oude miele wasmachine (die dingen gaan veel te lang mee)

- B droogkast (wordt niet courant gebruikt, buiten ruikt het veel beter - of in de winter op een droogrek binnen)

- elektrisch koken, oven, microgolf

- 5 dagen per week wordt een brood gebakken (zal energetisch niet optimaal zijn, maar wel gezond)

- de gewone hifi en tv dingen (beeldbuis) en 2 draagbare pc's waarvan de voedingen 's nachts automatisch uit staan.

 

Suggesties uiteraard welkom