Groot aantal doorvoeren luchtdicht maken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allemaal,

Ik heb bij het ontwerp van mijn nieuwbouw ervoor gezorgd dat alle doorvoeren in 1 muursectie van zo'n 1,5 m^2 kunnen komen. Het is vlak onder een technische schacht en naast de plaats van de compact-unit. De opening in het houtskelet is momenteel zoals een raam, van vloer tot anderhalve meter hoog.

Er moeten daar een groot aantal buizen, leidingen, afvoeren en kabels door.
Ik heb ooit de tip gekregen om een verticale doorvoer, zoals een toilet afvoerbuis, luchtdicht te maken door een dammetje te bouwen op de vloerplaat rond de buis en met epoxy dicht te gieten.
Heeft iemand al ervaring met deze techniek en zou ik die ook kunnen toepassen op mijn horizontale doorvoeren door een plaat voor te bereiden met wachtbuizen. Het geheel is veel makkelijker luchtdicht te tapen natuurlijk.

Reacties

Dag Bart,

om te beginnen is epoxy duur, en als je daar ondanks de kost die oppervlakte mee opgiet dan zou alles inderdaad potdicht zitten, maar je hoe ga je daar in geval van problemen of uitbreiding nog 1 buis of leiding uithalen, vervangen of bijplaatsen?

Als je opgiet met epoxy dan zou je ook best een elastich type kiezen (moeilijk vindbaar). Je zou ook kunnen opgieten met siliconen (dat soort waar men mallen mee maakt om gipsafgietsels mee te maken). Nadeel van opgieten met kunststoffen zal altijd het duur prijskaartje blijven en ecologisch is het natuurlijk ook niet erg verwantwoord. Je schrijft tenslotte over 1,5 vierkante meter doorvoer, dat is niet niks!

 

Wat ik voor mezelf in dat geval zou bedenken is om tot op een bepaald niveau de ruimte tussen die leidingen vol te proppen met glaswol of rotswol zodat je een ondergrond hebt om andere producten op aan te brengen om de zaak (min of meer!) luchtdicht te krijgen. Je zou dan kunnen overwegen om op de rotswol of glaswol en dunne laag PU-schuim te kunnen spuiten. Daarboven zou je dan een dunne laag  gips of plaaster  kunnen gieten, en daarbovenop dan zo dun mogelijk aangieten met een elastische kunststof.

 

Dit is zeker nog niet de ideaal manier om die doorvoeren luchtdicht te krijgen maar toch wel al een prijselijke begin om de klus te klaren.

 

En dan eigenlijk nog het belangrijkste: Is het noodzakelijk dat die schacht luchtdicht is als je doorvoer van die de leidigen die erdoor lopen naar de individueele ruimte zelf luchtdicht maakt?

 

Ik hoop voor jou dat hier op het forum nog mensen zijn met betere ideeen dan die van mij.

En dan eigenlijk nog het belangrijkste: Is het noodzakelijk dat die schacht luchtdicht is als je doorvoer van die de leidigen die erdoor lopen naar de individueele ruimte zelf luchtdicht maakt?

 

Het is niet de schacht die luchtdicht gemaakt moet worden, want die zit volledig binnen. Ik heb het over een opening in de buitenmuur die grenst aan de (ondergrondse) garage. Alle nutsvoorziningen zitten op die muur, de afvoeren net onder die opening en de aanzuigkast/BWW staat langs de andere kant van de garage (1 verdieping hoger, ingebouwd in de muur van het "tuinhuis", te zien op de foto). De geïsoleerde toevoerleiding ventilatielucht loopt tussen de dak roostering van de garage.

Ik zou foto's van de opening willen uploaden, maar dat lukt niet omwille van disk qouta.

Ik onthouw van je raad dat ik het best hou bij doorvoermanchetten (type pro clima KAFLEX/ROFLEX). Gelet op de prijzen vraag ik mij wel af hoe dat ooit goedkoper kan zijn hoor. Het is al 10 euro voor één doorvoer van >170 mm.
Voor de volledigheid, de leidingen en buizen die horizontaal de muur door moeten:

  • Aanvoer buitenlucht (160 mm + isolatie)
  • Afvoer vuile lucht (160mm + isolatie)
  • Leidingwater
  • Regenwater
  • Elektricitietskabel, minstens 10 mm^2
  • minstens 6 x Ethernetkabel (internet, domotica, RJ45 socket in de garage, deurbel/parlofoon, reserve)
  • Afvoer toilet (90 mm)
  • Afvoer douche, bad, wastafel en wasmachine (90 mm).

Is er eigenlijk iets mis met een goed cement mengsel ?

Dat wordt in kelders gebruikt om doorvoeren (grond)waterdicht te maken, dan zal dat toch wel luchtdicht zijn ?

Was het niet beter eerst een plaat in je venster te plaatsen (luchtdicht met tape, eventueel osb luchtdichten met dekkende verf) en je leidingen er door te boren. Afdichtingen rondom de leidingen met de specfieke tapes of als je het wil wagen met snelcement (probleem bij elasticiteit op lange termijn) en een gekleefd netje rondom de buizen

Bart:

Kleine doorvoeren, bv. de wachtbuis voor de kabel van Belgacom, electriciteit en waterleiding heb ik dichtgemaakt met een goede kwaliteit butylmastiek. Dat blijft levenslang elastisch en lucht en waterdicht.

 

Yannick heeft ook gelijk voor de grote doorvoeren, vooral die ondergronds.

In mijn woning gaan de aanvoer en afvoer van de balansventilatie door de vloerplaat van de woning naar buiten).