het energieprestatiecertificaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De EU heeft aan de lidstaten gevraagd de invoering van een label voor woningen toe te passen, het energieperestatiecertificaat. De invoering had al moeten zijn, maar is een paar keer uitgesteld. Naar ik weet zal het certificaat nu per 2008 ingevoerd worden zowel in NL als in B?

Dat het certificaat een instrument gaat worden om mensen bewuster te maken met betrekking tot hun energieverbruik, dat snapt iedereen. Dat het certificaat ook een stok achter de deur gaat worden dat weten denk ik de meesten nog niet. Lees dan dit maar eens.

http://duurzaambouwen.senternovem.nl/publicaties/leuker_kunnen_we_het_niet_maken_wel_groener-2804/

De kortingen die energiezuinige gebouwen moeten krijgen, komen natuurlijk uit de extra belasting die slecht geisoleerde woningen moeten opbrengen. De wijze waarop, hoe dus, das onderwerp van bovenstaand verhaal. Dat kan de overdrachtsbelasting zijn, de energiebelasting, de WOZ-aanslag. ( het KI )

Ik kan maar een ding zeggen, degenen die bouwplannen of renovatieplannen hebben, denk eens 10 jaar vooruit en isoleer maximaal!!

Reacties

Niet helemaal juist.
De invoering van het e p c is door "Europa" pas verplicht v a 2009.
Voor verkoop van woning wordt het ingevoerd in de loop van 2008, en dus niet per 2008.
Voor verhuur v woningen vanaf 2009, omdat we anders dus ambras krijgen met "Europa".
Is trouwens reeds uitgebreid aan bod gekomen in het onderwerp "Geen werk voor (ik-weet-niet-hoeveel) energiedeskundigen.

Paul,

Ik wil nog zien hoe dat allemaal in de praktijk gaat toegepast worden.
Veronderstel 2 identieke woningen, de eerste woning is 40 jaar oud met spouwmuur en dubbel glas, verder géén isolatie. De tweede woning is een nieuwbouw, K30.
Rekening houdend met het comfort, de energiekosten etc is de K30 is qua marktprijs significant méér waard dan de ongeïsoleerde woning. Dat moet zich ook weerspiegelen in het kadastraal inkomen van de beide woningen.
Slecht geïsoleerde en minder comfortabele woningen worden bewoond of gekocht door minder kapitaalkrachtige mensen. En net die groep gaat men dan extra belasten om "kortingen te kunnen geven aan energiezuinige gebouwen"???
Daar geloof ik niet in.

vr gr
Pluto

let wel: er zijn nog geen energiedeskundige die verhuur-verkoop certificaten kunnen afleveren.

de enige certificaten tot nu toe zijn die gegenereerd via EPB-rekenprogramma.

Een video over het energieprestatiecertificaat zegt meer dan duizend woorden. U kan gratis een video hierover bekijken via de volgende link [[http://www.epcdiensten.be|video energieprestatiecertificaat epc]] .

 

Het toppunt zou wel zijn als we voor nietszeggende reclamefilmpjes nog zouden moeten betalen ...

Misschien toch best elders reclame maken ?

Het toppunt zou wel zijn als we voor nietszeggende reclamefilmpjes nog zouden moeten betalen ...

Misschien toch best elders reclame maken ?

nathalietje

160 tot 180 € voor een EPC-certificaat van een woning waar geen plannen van zijn? dan moet er wel heel hard met de pet naar gegooid worden, tenzij de verslaggever in kwestie nog aan vooroorlogse lonen werkt.

ik wil nog wel eens zien wie in een paar uur een volledige woning kan opmeten, alle gegevens in kaart brengen en de EPC maken, dit lijkt mij bedrog van eerste orde.

hans d

Anderzijds Hans, vind ik het toch eens goed dat een firma ons een zicht geeft op de prijzen en keuringsregels.

De nieuwe wetgeving (programmawet van dec 2009) voegde een nieuw type van belastingvermindering (of -krediet?) in voor lage energiewoningen (400 euro gedurende 10 jaar). Helaas staat er geen praktische uitleg bij, tenzij '30 kWu verbruik per m² aan geklimatiseerde vloeroppervlakte'.

Gezien er zo'n zes aspecten van belang zijn bij de berekeningen (waaronder als laatste het aantal kWp aan zonnepanelen)  hoopte ik met enkele bijkomende aanpassingen (bvb opvulling van de muurspouw zodat ik aan 6 cm PU-isolatie kom en gestuurde ventilatie) die norm te bereiken.

Nu lees ik op zijn site dat het 400 euro kost om zo'n certificaat te bekomen. Dat roomt de winst van de belastingvermindering dus al met 10% af.

 

Gr

luc

luc

ik heb er niks op tegen dat een firma prijzen publiceert, maar je kan op zo'n korte tijd dat nooit behoorlijk doen.

voor de verkoper van een goed is het wel interessant, want hij komt er goedkoop vanaf, maar voor de koper niet, want die koopt - ondanks het EPC-cetificaat - een kat in een zak.

hans d

Hans

ik breek je stelling niet af over de duurtijd van zo'n berekening, want het is inderdaad een meer dan gecompliceerd geheel om een huis of gebouw te analyseren.

Maar ik denk dat ze een gulden middenweg zoeken en zo de prijs betaalbaar kunnen houden. Voor ecologisch ingestelde personen met een gedegen voorkennis zal de studie waarschijnlijk niet diep genoeg gaan.

Maar hoeveel mensen behoren tot die laatste categorie ?

 

MVG

 

Luc

luc

allicht veel te weinig! maar er is geen gulden middenweg, het is het marktmechanisme, de goedkoopste haalt de meeste opdrachten binnen. diegene die hun werk enstig doen vallen naast de boo., want de meeste mensen zien het nut van een epc-certificaat niet in (en terecht zoals het nu dikwijls gebeurt) en kiezen dus voor de goedkoopste. een verkoper of verhuurder zal het echt wel z'n laatste zorg zijn of de epc de realiteit weergeeft, die wil er zoveel mogelijk er uithalen.

hans d.