dampscherm of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Waarschijnlijk een veelvuldig wederkerende vraag, maar ik vind zo direct niet een passend antwoord.

Momenteel zijn we bezig met de renovatie van de woonkamer.  Het plafond is er uitgebroken om een gipspleisterplafond er tegen te doen en nodige verwarmings en electriciteitsleidingen te trekken.  Aangezien dat het een oud huis is zijn we toch voor enkele verrassingen gekomen.  Woonkamer bestaat uit 3 stukken, elk met een andere opbouw van de plafond:

- Deel 1: Draagbalken-houten vloer-laminaat,     beschikbare hoogte: 30cm

- Deel 2: Draagbalken-houten vloer-beton-laminaat,   beschikbare hoogte: 30cm

- Deel 3: Draagbalken-multieplex draagvloer-vinylvloerbedekking,    beschikbare hoogte: 16cm

Tussen de 3 gedeelten zit een ijzeren draagbalk.

Mijn vraag is nu of er een dampscherm tussen moet of niet.  Boven de 3 gedeelten zijn slaapkamers die niet verwarmd zijn.  Ik was van plan om overal een 16cm isolatie te steken.  En als er een dampscherm geplaatst word mag die dan doorboord worden voor het bevestigen van de gipsplaten?  Of tussen gipsplaat en isolatie een luchtspouw voorzien, of er boven, of allebei?  Of hangt het ervan af welke isolatie dat je steekt?  Ben van plan om zeker niet te werken met spijkerflensdekens omdat, de draagstructuur van het oude plafond is in uitstekende staat, enkel de afstanden ertussen zijn nogal niet courant (37cm of 47cm).  Ook gaat er langs de zijkant een schouw van een haarvuur erdoor die nog dienst doet.

Of kortweg, wat is volgens julllie het beste.  Bij voorbaat dank.

Reacties

Enkele bedenkingen :

Hoeveel tijd heb je? Een aannemer heb je niet op enkele dagen.

Hoe goed zijn de slaapkamers zelf geïsoleerd? Als deze in de winter een 16-tal graden blijven geeft een ander verhaal dan wanneer deze niet geïsoleerd zijn.

Is er een open keuken in de woonkamer? Deze maakt immers vocht.

Ik zou in elk geval geen dampscherm plaatsen (plastiekfolie), eventueel wel een damprem (bv. een Intello).

Als je nagroeibare isolatie (hennep, vlas,...) gebruikt zal dit waarschijnlijk zelfs niet nodig zijn.

Denk trouwens zeker aan de lawaai-isolatie ook, wat trouwens moeilijker is.

uiteindelijk moet een dampscherm aansluiten op de muren maar de muren zelf zijn toch ook niet volledig dampremmend, vergelijkbaar als een koudbrug?

Vlas heeft dezelfde dampdifusie als rotswol... dus kan er toch ook vocht doorgaan, net zoals rotswol.

De slaapkamers zijn niet verwarmd, dus in de winter kan de temperatuur wel wat zakken.  Het is bovendien een huis van 1930, met de nodige "eigen ventilatie".  Dus er is al wel volop continue ventilatie, maar de bedoeling is om die te proberen te verminderen in de loop van de tijd of onder controle te krijgen.

Bij het afbreken van het plafond opgemerkt dat er 12cm glaswolisolatie zat, direct boven het plafond en zonder dampscherm.  Dan kwam er nog een ruime luchtruimte tot aan de slaapkamervloeren, maar die ruimte werd op 1 of andere manier geventilleerd door allerlei verbindingen met direct of indirect met de buitenlucht.  Ik zat al te denken omdat ik een ruime hoogte heb om een isolatie direct op het nieuwe plafond te leggen en isolatie tegen de slaapkamervloeren met daar tussen een 'luchtspouw' die dan enkele cm's bedraagt en waardoor er "natuurlijke ventilatie" kan stromen.  Zodus heb ik geen dampscherm nodig.

Charlie,

als ik het goed begrijp wil jij isolatie en dampscherm steken tussen de verwarmde woonkamer en de erboven gelegen onverwarmde slaapkamers ?

Dat heeft m.i weinig of geen zin, die isolatie en dampscherm horen uw woning af te sluiten naar buiten toe, geen compartimenten binnen uw woning, ik neem aan dat je de woonkamer niet luchtdicht afsluit van de rest...

Dus antwoord op uw vraag, dampscherm of niet: niet, maar isolatie ook niet, die horen in uw dak, muren en vloer te zitten, niet tussen verschillende woongedeeltes.

Veel succes met uw renovatie.

dat is het probleem net, omdat het een oud huis is en er en aantal keren is bijgebouwd of verbouwd zijn er een aantal luchtlekken die in verbinding staan met buiten tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping.  Met als gevolg dat de warmte uit het gelijkvloers door de valse plafond naar buiten vliegt.  En aangezien de constructie op het eerste verdiep niet dampopen is moet ik vocht op een of andere manier vermijden.