mono of 3 fase ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er hier iemand een idee wat je best neemt voot de aansluiting op het electriciteitsnet ?
mono 63A of 3 fase 3x25A
Op een energieforum zou je dit wel verwachten :-)
Het is een iets te zware installatie maar ik wil reserve hebben voor als het ooit nodig zou zijn.
De installatiekost voor mono en 3 fase is bij iverlek precies dezelfde.
Weet er iemand of je maandelijks meer moet betalen voor 3 fase ?

Reacties

De standaard aansluitingen zijn mono 40A of 3fase 25A dit geeft een aansluitvermogen van ongeveer 10 kva.
Als ge meer vermogen wilt dan moet ge in u geval voor de monofase 63A kiezen een aansluiting van 15 kva.
Zelf heb ik 3 fase 25A,de normale aansluitingen tegenwoordig zijn mono omdat dit een betere belasting van het net geeft.driefase is volgens mij aleen nog mogelijk als ge een driefase toestel bezit.

In mijn tijd kostte een DRIEfazige aansluiting behoorlijk veel meer dan een monofazige (een zestal jaar terug, regio Interelectra, nu heten ze INFRAX denk ik).
Daarom ben ik voor monofazig gegaan. was gewoon TE duur.
Mocht het evenduur zijn geweest had ik ZEKER voor driefazig gekozen. Dan kan je ZELF een verdeling doen over de fazen. Maar wel een beetje doordacht doen.
Maar echt nodig is het in een moderne woning met gewone apparaten niet echt. Monofazig is eigenlijk voldoende.

@tranceke
ik geef de voorkeur aan een monofase.
Hierbij krijg je 1 aansluitpunt (teco) van de elektriciteitsleverancier waarbij de zekering afslaat bij 63A.
Alle binneninstallatieleidingen (het aantal zekeringsgroepen) samen mogen stroom vragen tot dat niveau.
Dus je moet je niet afvragen of je je droogkast, vaatwas, wasmachine en badkamerverwarming terzelfdertijd mag opstarten om 9u als dan ook de elektrische boiler zal opspringen (start van de nachttarief).

Bij een 3f systeem heb je per leiding slechts 25A en zal je voorgenoemde toestellen al moeten verdelen over de 3 leidingen. Vandaar in mijn voorbeeld daarstraks méér dan 3 toestellen. 25A is +/- 5.500W en voorgenoemde toestellen verbuiken elk 2.000, 2.500 of zelfs 3.000 Watt, wat betekent dat er nooit 2 terzelfdertijd kunnen opstaan. Niet helemaal correct: correcter is dat je moet weten wanneer de opwarmcyclus voorbij is van de wasmachine vooraleer je de droogkast start die op dezelfde fase zit.

Snappie?

bij imewo in oost vlaanderen krijg je niet gemakkelijk meer 3 fasig net, je moet al heel goede argumenten hebben om een 3 fazig net te verkrijgen,zelfs met accumulataren van 7 kw krijg je maar monofaze, maar dan wel 50 A of zwaarder.

Zoals eerder al opgemerkt hangt het er van af welke toestellen je bezit.
Zelf hebben wij een Combine machine (houtbewerking) en een zonnehemel die werken op een "3-fasig" net. Vooral die motoren laat je niet zo makkelijk op mono werken.

MVG, Piggy

PS.: indien geen elektrische boiler en geen elektrische badkamerverwarming (energieforum), en je droogt de was aan het rekje, dan heb je helemaal geen probleem om 21u.

ik heb nog niets van toestellen dus dat is het probleem niet.
Er zou wel op termijn een warmtepomp komen voor zwembad, dat ik primair tracht op te warmen met zonenergie.
Er zijn mono warmtepompen maar die zouden een lager rendement hebben...

thanks voor al de replies !

Als je denkt geen 3 fasige toestellen te nemen dan zou ik gewoon monofasig gaan. Daar kom je wel mee toe voor 'n normaal huishouden.

@tranceke
warmtepompen tot een bepaald vermogen kunnen perfect éénfasig werken.
Goede warmtepompen werken via een inverter, men maakt van de wisselstroom eerst gelijksstroom, dus mone of 3f maakt dan niet uit (voor normale vermogens).
Voor andere die inverters respecteren wel een cos phi van +/- 1

3 fase en mono kosten juist het zelfde in prijs op de rekening alleen gaat het fictief en actief en schijnbaar vermogen zich anders gedragen t.o.v. de fase

als u niet beschikt over driefazige toestellen is het enige voordeel van een driefazig net de mogelijheid om meer PV panelen te installeren , er is een beperking op terugsturen in het net per faze
als men een eenfazige aansluiting heeft kan men één maal 16 Ampere terug sturen in het net ongeveer 3500 watt
op een 3 fazig net is dit 3 x 16 ampere ( max 10 Kw)

Tranceke,

Indien je op termijn PV wil installeren én je zit ver van de cabine af, dan kan je overwegen van 3-fasig te gaan, daar de boel dan stabieler blijft.

In theorie is er voor PV monofasig nog geen beperking tot 10KW, daar de verstrenging naar 16A niet is doorgegaan. Voorlopig wordt 20A/25A (nominaal/maximaal) gehanteerd.

Het is eenvoudiger om monofasig te werken, daar je de zware toestellen niet moet verdelen over de 3 fasen.

Indien je op termijn naar 3 fase wil overgaan, kost het dan weer een boel geld.

Jeroen

we zijn hier inderdaad op energiefourm = zuinig omgaan met energie

begrijp niet goed waar link zit met 63A mono of zware 3F aansluiting, als je zuinige toestellen hebt kom je ruimschoots toe met 40 A mono

en hier kan je ook perfect PV tot 5000 Wp aanhangen (wat een heel grote installatie is)

Een 3 fasige aansluiting heeft enkel zin als je machines hebt die daar op draaien (bvb zaagtafel, grote hakselaar), anders lijkt het me totaal zinloos. Ook koken kan je beter op gas doen, er is als 2 keer zoveel energie verloren gegaan alvorens het bij je thuis is. 40 A lijkt me ruimschoots voldoende voor een huishouden als je een beetje bewust leeft, volgens mij kan het ook perfect met een 25 A aansluiting, maar ik weet niet of dat zelfs kan.

Het kan zelfs met minder. Bij ons staat er een aansluiting van 16 A (binneninstallatie is wel voorzien op ooit 40A). Koken op gas, en voor de rest zorgen dat de oven en de wasmachine niet tesamen opstaan.

(Al geef ik toe dat het soms vreemd moet klinken: stem uit het werkkot "ben je aan 't wassen?" "Nee? Dan kan ik mijn cirkelzaag opstarten!")

Pieter

De dag van vandaag is het toch geen overbodige luxe om meer dan 16A te hebben he.
In onze vorige woning hadden we ook maar 20A en daar konden we geen 2 groot verbruikers tegelijk aanzetten.
Hier hebben we nu 40A en nog nooit problemen gehad.

Zoals hierboven al gepost,als je geen 3fasige toestellen hebt ga voor monofasig.

Sunnybeam
http://www.sunnybeam.be

Geachte, daar ik nog moet beginnen met zonnepanelen op het dak heb ik een paar vragen met de opmerkingen die u heeft gemaakt. Ik verbruikte het laatste jaar 6108KW. Mijn installatie is monofasig. Ik wil graag een opbrengst laten aanbrengen van min. 6000KW met de panelen. Ook al verbruik ik dit volgend jaar wellicht niet, heb ik zowiezo mijn groenestroom certificaten. Stel dat ik 6000KW zal genereren wanneer ik mijn panelen zal hebben en dat ik 1000 KW niet verbruik in mijn netwerk, wat gebeurd er dan met deze opbrengst (overschot)? Hartelijk dank bij voorbaat voor uw reactie. Danny

1. Vanaf 5000 kwp moet je installatie op driefase staan!

Ik heb zelf zo'n 7000 kwp liggen en de driefase was een vereiste. Hierop volgt ook nog eens een verplichte keuring van je volledige elektriciteitsinstallatie. Voor mij was dit laatste eigenlijk geen bijkomende kost, omdat een installatie sowieso om de 25 jaar moet worden herkeurd. Ik woon er sinds 1988 dus het huis had toch moeten worden herkeurd.

 

2. Wat krijg je voor de teveel geproduceerde elektriciteit? Niks. Die heb je geschonken aan het elektriciteitsnet. Bovendien speel je dan ook nog eens je gratis kWh kwijt.

Maar dit kan je oplossen door bvb. weinig gebruikte ruimtes (badkamer, bureau, ...) te verwarmen met een elektrisch vuurtje. Zo spaar je gas of mazout uit.

>Maar dit kan je oplossen door bvb. weinig gebruikte ruimtes (badkamer, bureau, ...) te verwarmen met een elektrisch vuurtje. Zo spaar je gas of mazout uit.

Fantasitsche tip !

Eerst PV plaatsen op kosten van belastingbetalers en elektriciteitsverbruikers, dan het teveel aan (zomer)produktie opgebruiken in de winter met een elektrisch vuurtje, waardoor in de winter 'slands CO2 uitstoot omhoog gaat.

Daar zouden fikse boetes mogen opstaan ...

100% gelijk...dit is een totaal scheef getrokken systeem...

 

In de zomer draait de teller terug en heeft men elektriciteit over. In de winter is er een te kort aan PV stroom en moet dit komen van gewone centrales.

 

Hetgeen je in de winter te kort hebt kan je gebruiken van uw teller die in de zomer is teruggedraaid...die stroom komt dan wel niet van PV panelen, en is in de zomer ook niet opgeslaan geweest...Er klopt iets niet aan het hele systeem.

 

Nu zie ik mensen die elektrische verwarming of een boiler zetten omdat ze hun overschot niet weg krijgen. Totaal naast het idee van groene stroom...

Denk eens een stapje verder, zoniet bevestigen jullie de stelling uit het boek van JM Dedecker 'De aarde warmt op en de geesten verhitten' .

Ik verbruikte inderdaad geen 7000 kWu per jaar.

Doch als ik maar evenveel panelen zet als mijn historisch verbruik, dan reken ik eigenlijk op de elektriciteitscentrales om me bij bewolkte dagen toch voldoende elektriciteit te bezorgen! Het vreemde is dat alle installateurs eerst naar je verbruik vragen en dan hetzelfde aantal kWu aanraden. (meestal aan een breuk 100/85 kWu = X kWp)

Ik vind echter dat je zoveel mogelijk panelen moet zetten! Helaas kon er geen 10000 kwp op mijn dak en pergola. 

- Op zonnige dagen ontvang je dan wel veel te veel stroom. Tot daar heb je gelijk. Maar dit kan benut worden door de buren, want niet iedereen kan panelen plaatsen. Sommige daken zijn niet geschikt en huurders plaatsen er geen. Opgepast zomer en winter spelen geen rol wel zonnige en bewolkte dagen. In februari had ik op een zonnige dag mijn hoogste dagopbrengst omdat koude bevorderlijk is voor de opbrengst. Op snikhete dagen verliezen panelen tot 20% van hun vermogen. (nochtans HIT - Sanyo)

- Op bewolkte dagen kan ik door teveel panelen te plaatsen meer dan 70% van mijn dagverbruik dekken. Wie doet me na? Met 10000 kwp had ik het zelfs voor 90% kunnen dekken. Enkel op mistige dagen is de opbrengst een compleet fiasco.

- Waarom zei ik bureau, badkamer,...?

Dit zijn de ruimtes alwaar ik amper een uurtje verblijf. Als ik die met mijn condensatieketel (Viessmann max 17 kW vermogen) met buitenvoeler wens te verwarmen, dan moet ik de radiator vele uren laten openstaan. Noem jullie dat milieuvriendelijk?

In die ruimtes koos ik voor een dubbele muur- en vloerbekleding in kurk (8mm en 1 cm dik) en 12 plus15 cm rotswol in het plafond. Een elektrisch vuurtje haalt op zeer korte tijd de gewenste temperaatuur en de thermostaat ervan slaat dan af. Kurk buffert wel geen warmte, maar dit is voor die ruimtes niet nodig.

Andere mogelijke acties: de vijverpompen enkel aanleggen op zonnige dagen. ... Zoek er zelf nog een paar.

Had ik een windmolentje mogen plaatsen in mijn wijk, dan had ik bijna de volle autarkie bekomen. Een 35 jaar oude jeugddroom die ik al koester sedert mijn lidmaatschap bij de jeugdwielewaal. Ik heb dan maar XXXXX euro aan Ecopower aandelen gekocht, terwijl de meeste groenen er maar net genoeg kopen om geen roerende voorheffing te betalen.